Film u šumi: Kolovoz u Zagrebu u društvu Amarcorda i Barbie, Oppenheimera i Piana


Provedite kolovoške dane u hladu Ljetne pozornice Tuškanac, u društvu autorskih
 hitova, festivalskih uspješnica i filmskih klasika, u rasponu od Barbie i Oppenheimera
 do Amarcorda i Piana. 

Filmski programi Ljetne pozornice Tuškanac već tradicionalno okupljaju zagrebačke ljubitelje sedme umjetnosti, koji bijeg od gradske žege traže u hladu šume u samom centru grada. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca pobrinuo se da kolovoške noći u Zagrebu provedete u probranom društvu autora vrhunskih drama, trilera, komedija i klasika, koji će vas svakog tjedna od utorka do subote u jednakoj mjeri intelektualno stimulirati i zabaviti! 

Drame i trileri s pedigreom 

Dio filmova dolazi s pedigreom velikih međunarodnih festivala, kao što su Berlin, Cannes, Venecija i Sundance. Beskrajna ljubav Emanuelea Crialesea dojmljiva je obiteljska drama smještena u Rim 1970-ih, a govori članovima jedne disfunkcionalne obitelji koju na okupu drži uvijek pouzdana Penélope Cruz u glavnoj ulozi. Film je prikazan u konkurenciji festivala u Veneciji. 

Obiteljskom dinamikom bavi se i Jednog lijepog jutra, ambiciozan i hrabar uradak francuske redateljice Mije Hansen-Løve, majstorice istančanih psiholoških portreta, u kojem je glavnu ulogu odigrala karizmatična Léa Seydoux. Film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. 

Ljubitelji trilera svakako bi trebali pogledati Zatvor 77 Alberta Rodrígueza, uzbudljivu priču inspiriranu istinitim događajima, u kojoj mladi zatvorenik predvodi pobunu za poboljšanje zatvorskih uvjeta u politički turbulentnim vremenima Španjolske 1970-ih. Glavnu ulogu odigrao je karizmatični Miguel Herrán, zvijezda popularne serije Kuća od papira (La casa de papel). 

Napetosti ne nedostaje ni Amoreu, kriminalističkom trileru Andree di Stefana u kojem vodeća zvijezda talijanskog filma, Pierfrancesco Favino, igra policajca koji se večer prije odlaska u mirovinu upliće u opasan sukob iz kojeg nitko neće izaći čistih ruku. Prepun iznenađenja, obrata te izvrsne glazbe i glumačkih nastupa, Amore je nezaobilazno štivo za sve koji vole dobro ispričane i režirane priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama. 


Kinoteka u šumi: Amarcord i Piano 

Svakog četvrtka u sklopu Kinoteke u šumi na Ljetnoj pozornici Tuškanac prisjetit ćemo se i klasika zbog kojih smo i zavoljeli sedmu umjetnost. Prvi na rasporedu je Amarcord, gorko-slatka autobiografska drama Federica Fellinija, koja gledatelje već pedeset godina osvaja upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i mračne strane ljudske prirode. Amarcord je također nagrađen i Oscarom za najbolji strani film. 

Oscarima je nagrađen i Piano, poetična psihološka drama novozelandske redateljice Jane Campion u kojoj Holy Hunter igra ženu u dogovorenom braku upletenoj u ljubavni trokut. Protkan sofisticiranom romantikom, emocijama i erotikom, Piano je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a nagrađen je i Oscarima za najbolju glumicu (Holy Hunter), sporednu glumicu (Anna Paquin) i originalni scenarij (Jane Campion). Na Ljetnoj pozornici Tuškanac proslavit ćemo njegov 30. rođendan! 


Aktualni hitovi: Barbie i Oppenheimer 

Ovogodišnji kinorepertoar ne može biti potpun bez dva filma koji trenutačno pune kinodvorane diljem svijeta. Jedna od njih je Barbie, urnebesna komedija Grete Gerwig čiji je nedoljiv koktel duhovite povijesti lutke iz naslova i britke satire na tradicionalne rodne uloge osvojio publiku i kritiku. Drugi kinofenomen je Oppenheimer, povijesna biografska triler drama u kojoj je jedan od najintrigantnijih redatelja današnjice – Christopher Nolan, pružio osebujan portret oca atomske bombe. 

Među hitovima gledamo i Trokut tuge, Zlatnom palmom nagrađenu satiru Rubena Östlunda, za koju se već mjesecima i dalje traži karta više. Ako ste kojim slučajem propustili ovu spektakularnu priču o privilegiranim gostima na krstarenju iz noćne more, ovo je idealna prilika da to nadoknadite na velikome platnu! Film je bio nominiran za tri Oscara (film, režija, scenarij), a Zlatku Buriću donio je nagradu za najboljeg europskog glumca. 

Film u šumi filmski je program koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 1. kolovoza do početka rujna. 

Više informacija o programu potražite na www.ljepotu.hr. 

*** 
WEB STRANICA: www.ljepotu.hr 


Instagram: @ljetna_pozornica_tuskanac

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt