Šest stvari koje nikako ne treba propustiti na ovogodišnjem Tunalicious Street Food Festivalu


Tunalicious Street Food Festival, koji je započeo 1. rujna, uskoro dolazi do svog vrhunca kada će se ovog vikenda na porečkoj rivi na ukupno sedam gastro kornera moći kušati bogata ponuda street food jela, a nezaobilazni su i drugi zabavni sadržaji koje donosi ovogodišnji Tunalicious.

Tuna specijaliteti i kokteli inspirirani Istrom u varijanti „s nogu“

Na porečkoj će rivi najbolji od najboljih od 8. do 10. rujna nuditi na svoj način osmišljene tuna specijalitete u takozvanoj uličnoj verziji pripreme. Posebnost ovogodišnjeg Tunaliciousa je Tunaholic Fish Bar - porečki specijalist za tunu u varijanti „s nogu“ koji se iz svoje originalne lokacije u Dekumanovoj ulici proširio diljem regije. Tunaholicova filozofija, vođena time da se svježe i odabrane namirnice iz mora uklope u jednostavan i zdravi jelovnik brze pripreme i modernog izgleda poslužen u ekološkoj biorazgradivoj ambalaži, savršen je prikaz ideje ovog festivala. Na Tunalicious rivu donose svoje najtraženije tuna recepte: Tunaholic Burger, Hot Tuna Hedonist, TunIstra Burger i Tuna Basilicata sendvič. Osim gastro kornera, na rivi će od petka do nedjelje biti postavljen i Aura korner sa svojim prepoznatljivim koktelima i spritzevima koji u čaši spajaju najbolje okuse Istre. Sponzor festivala Pepsi nudi osvježenje za one koji nisu ljubitelji alkohola, dok Karlovačko pivo nudi osvježavajuću varijantu u obliku svog Karlovačko Ledenog, novog lagera punog okusa s manjim postotkom alkohola.

Tuna u „seat and eat“ verziji

Osim odlične ponude koja posjetitelje očekuje na porečkoj rivi, tunoljupci već mogu uživati u gastronomskoj ponudi restorana koji sudjeluju u Tuna Restaurant Weeku, a koji je započeo 1. rujna. Baš kao što je Tunaholic Fish Bar porečki specijalist za tunu „s nogu“, tako su Tuna Bay porečki specijalisti za tunu „na visokoj nozi“ odnosno restorani specijaliziran za visoku gastronomiju baziranu na svježoj jadranskoj tuni. Za vrijeme trajanja Tuna Restaurant Weeka, u jednoj od dvije porečke Tuna Bay lokacije, u Istra Premium Camping Resortu u Funtani, bit će dostupan poseban jelovnik od četiri slijeda pa će gosti restorana moći kušati jela poput tuna batute, tataki tune, tuna steaka te slasnog deserta.

Slijedovi tune u Spinnakeru

U sklopu serije večera pod nazivom Spinnaker Gourmet Stage, sutra 7. rujna, chef Spinnakera Goran Hrastovčak prepustit će kuhinju Stivenu Vuniću, chefu i vlasniku konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi. Vunić će tako pripremiti pomno osmišljena jela čija će okosnica biti upravo jadranska tuna, a upotpunit će ih vina obitelji Ipša. Večera koja je izazvala veliki interes ljubitelja morskih delicija gotovo je rasprodana, no svakako vrijedi pokušati napraviti rezervaciju i isprobati Vunićeva „remek jela“.

Big Game avanture dostupne svima

Nije slučajno da je baš Poreč mjesto radnje ovog poznatog i mnogima omiljenog gastro festivala. Naime, rujan je poseban period za tune u sjevernom Jadranu jer tada njihova ruta migracija prolazi kroz akvatorij zapadne Istre, dovodeći tamo najveće primjerke popularne ribe. Stoga je Poreč pravo mjesto i za sve ljubitelje big game ribolova i idealna luka za otisnuti se na adrenalinsku avanturu u potrazi za uzbudljivom borbom s velikom ribom kad zagrize udicu. Big game izlete nije teško pronaći jer već pogledom na Tunalicious web stranicu moguće je pronaći kontakte iskusnih tunolovaca koji nude ovakav tip izleta. Kako je izlov tune vrlo kontroliran, iskustvo big game ribolova bit će po catch & release principu, odnosno ulovi i pusti – na čemu će i tune i priroda biti zahvalni.

Fotografiranje s tunama kapitalcima

Zahvaljujući suradnji s nekoliko ekspertnih tunolovaca koji će u danima festivala izlaziti na more u potrazi za tunama, na Tunaliciousu će posjetitelje i građane posebno razveseliti mogućnost fotografiranja s tunama kapitalcima, u petak i subotu na porečkoj rivi s početkom u 20 sati. Nakon fotografiranja, vrsni chefovi preuzet će kormilo u svoje ruke te demonstrirati rezanje i filetiranje tune, a potom od tih rezova pripremiti jela koja će gosti moći kupiti. Live cooking show u petak će prirediti gurmanima dobro poznat porečki restoran Il Divino. Iako se ponose ponudom jela od domaće tjestenine, savršeno se snalaze i s pripremom jela od svježe ribe. Il Divno će posjetiteljima prezentirati kako se tuna ispravno reže i filetira te će pripremiti carpaccio od njezina vrhunskog mesa. U subotu će live cooking show pripasti dvojcu iz zagrebačkog restorana Izakaya. Reymark Caccam, glavni sushi majstor istinski je umjetnik u pripremi japanskih delicija, a njegova vještina posebno dolazi do izražaja prilikom obrade tune koju će demonstrirati na rivi, a još jedan Izakayin sushi majstor, Mark Anthony Soria od tih će fileta pripremiti sashimi.

Vrhunski zabavni program

Osim raznih morskih poslastica, za posjetitelje festivala bit će organiziran i glazbeni spektakl. U petak će kao predgrupa nastupiti riječki band The Janitors nakon kojih slijedi nastup grupe Soul Fingers s Marijem Petrekovićem. Drugog dana će nastupiti Mihael Kvorka, zagrebački pjevač, multiinstrumentalist i kantautor, a nakon njega publici omiljeni Neno Belan & Fiumensi. Posljednjeg dana glazbeni program otvaraju Side Effects, acoustic band iz Rapca koji izvodi poznate pop, rock i blues obrade, a nakon njih će posjetitelje zabavljati kultni splitski bend Daleka obala.

Organizaciju ovog događaja potpisuje tvrtka MPG, dok je generalni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar. Podršku pružaju i sponzori domaćini Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Istarske županije, kao i sponzori Pepsi i Karlovačko pivo. Više detalja o festivalu dostupno je na web stranici i službenoj Facebook stranici događanja.


Noviji Stariji

Obrazac za kontakt