Fine Dining na Krku- od maslinovog ulja, domaće soli do delicija u režiji chefa Marina Pleše


Čim pređete most koji spaja kopno s otokom Krkom, zapravo ste zakoračili na poseban otok koji i u postsezoni nudi pregršt sadržaja za svakog gosta. Kad pitate domaće, reći će vam uz smiješak kako zapravo jako vole post sezonu, posebno listopad na otoku jer temperature su niže,priroda je prepuna plodova, a gosti koji ih posjećuju su zahtjevniji i spremni isprobati nešto novo. Posebno ako za svoju bazu odaberu Vilu Rova

Nalazi se u prekrasnoj, istoimenoj uvali u blizini u blizini Malinske, a krasi je prekrasan pogled na more i na gradove Rijeku, Opatiju, kao i na samu Učku. Upravo ovdje na  ovoj zemlji, djedovini, Ivica i Slavica Krnčević sagradili su 1996. godine pansion Vila Rova. Sedam godina kasnije,  2003. godine pansion je 'narastao' te postao mali hotel s 3 zvjezdice. Bio je to tada jedan od prvih malih obiteljskih hotela u Hrvatskoj pa se s pravom ova radišna obitelj smatra pionirima malog obiteljskog hotelijerstva. Ne tako davne,  2015.godine sredstvima EU hotel je obnovljen-  tada hotel dobiva dodatni kat, wellness prostor, vanjski grijani bazen i jacuzzi i to u skladu s prirodom. Ugrađeni su solarni kolektori, senzor rasvjeta, sustav inteligentnih soba i slično. Sve je to nagrađeno još jednom zvjezdicom koja je stavila točku na 'I' procesu rasta i evolucija pansiona u danas najbolji mali obiteljski hotel u Hrvatskoj.

Hotel u skladu s prirodom!

- Ponosni smo što je upravo Malinska mjesto s najviše obiteljskih hotela na otoku Krku. Upravo su obiteljski hoteli istinski ambasadori turizma jer je posvećenost gostu doista na prvome mjestu. U kontaktu i razgovoru s gostima uspijemo prenijeti dio običaja, kulture i baštine našeg otoka i prekrasne Hrvatske. Povezujući se s gostom, pružanjem lokalnog autentičnog iskustva živimo održivi turizam. Tu je naravno i aspekt ekologije, u ovako lijepom okruženju na samome moru naša je dužnost poštivati prirodu i more te nastojimo koliko je to moguće živjeti po takvim standardima. I naši gosti cijene zelenilo koje ih okružuje, posebno ih zanima maslina, oleandar i ružmarin, biljke koje mogu pronaći oko hotela- kaže Danica, jedna od troje djece Krnčevića. Ona zajedno sa sestrom Maricom radi na promociji hotela, brat Petar vodi segment ugostiteljstva, dok su roditelji nositelji biznisa uvažavajući i podmlatku sudjelovanje u rastu i razvoju. Nevjerojatno je vidjeti kako se svi odlično slažu djelujući za isti cilj, što je i prepoznato 2022. godine kad je ovaj obiteljski hotel nagrađen Turističkim cvijetom i nagradom najboljeg malog obiteljskog hotela u Hrvatskoj.

- Naš je otac Ivica Krnčević, porijeklom s otoka Vira, osoba koja razumije ugostiteljstvo i odrađuje posao prirodnom lakoćom. Vidjevši njegov primjer što znači uvijek biti nasmijan i na usluzi gostu zaljubili smo se u posao te možemo reći da je raditi u turizmu lijepo i dinamično. Hvala mu na tome. S druge strane smo već kao mala djeca primjerom naših roditelja shvatili da je posvećenost poslu, odricanje i rad ono što dovodi do rezultata, polako, ali sigurno. Majka je tako godinama radila dva posla, ujutro kao učiteljica u školi, popodne u administraciji i na recepciji hotela. Danas mi djeca preuzimamo sve više obaveza pa je lakše te roditelji imaju koju minutu više za sebe. Iako ne staju, evo i sada planiraju renovaciju interijera restorana za iduću godinu. No, pokazali su nam što znači održivi rast, kako je moguće širiti posao, ali da je i osluškivanje gostiju i tržišta kao i ulaganje potrebno i važno za napredak- kaže Danica otkrivajući kako mnoge goste, hotela ali i otoka Krka, oduševljava gastronomija restorana Vila Rova koji djeluje u sklopu hotela. Gosti uživaju u a la carte doručku te degustacijskim večerama. Spoj gastronomije, wellnessa te zelenilo, boravak u prirodi i na moru razlog su dobre popunjenosti i u posezoni. Hotel je otvoren od Uskrsa do sredine studenog, s planom cjelogodišnjeg rada u budućnosti okrećući se i domaćim gostima kojima bi ovakav miran i obiteljski objekt trebao biti odličan bijeg od svakodnevice.

Poštujući maslinu...

Prostor ispred samog hotela je predivan maslinik, ispod kojeg je javna plaža. Brojni gosti obožavaju ležaljke u tom masliniku, koriste se njima kao sunčalištem, a masline pružaju prirodni hlad i idealno mjesto za čitanje knjige, slušanje glazbe i opuštanje, gotovo pa u privatnosti. Maslinu kao namirnicu Krnčevići posebno poštuju, ona je predstavnik kraja u kojem žive, ali i ovog hotela. Upravo se maslinovo ulje ovih maslina koristi na stolu i početak je njihove fine dining večere u restoranu, zajedno sa kruhom kojeg svakodnevno serviraju gostu. Kako ni okus bio bolji, tu se dodaje još par zrnaca domaće soli koju rade sami.  Upravo to, Krčko maslinovo ulje, morska sol i domaći kruh predstavlja temelj nekadašnje kuhinje otoka Krka. Inspirirani maslinama ovaj je hotel uključen u projekt TZ Malinske pod nazivom Olive Touch, edukativni gastro i wellness program koji uključuje izlete u maslinike domaćih maslinara, a maslinu provlače kroz fine degustacijske večere kao i wellness program.

Fine dining iskustvo s pogledom na zalazak sunca

U restoranu Vila Rova vanjski gosti ali i gosti hotela mogu uživati u  jedinstvenom gastronomskom doživljaju otoka Krka, čije se bogatstvo namirnicama može ogledati u svakom slijedu i u svakom zalogaju. Najpotpuniji doživljaj i priču Krka omogućuje degustacijski meni „The bridge“, zamišljen kao večera u 6 slijeda sa štihom visoke kuhinje. Uvod u trenutnu degustaciju je brioche od žirovog brašna u čast kraju Dubašnici, koji je ime dobio po hrastu dubu, s našim domaćim maslinovim uljem proizvedenim od maslina koje okružuju restoran. Tu je i sol koju radimo sami, upravo iz mora uvale u kojoj se smjestio hotel Vila Rova. Zaplet krčke priče na tanjuru je sirovi kvarnerski škamp ukrašen uljem, cvijetom i listom Dragoljuba iz našeg vrta te vrhunac ručno rađene šurlice u raguu od hobotnice s espumom od kravljeg sira kao i sporo pečena krčka janjetina uz pire od celera i borovih iglica. Rasplet je posvećen interpretaciji tradicionalnog krčkog presnaca od svježeg ovčjeg sira sa svježom skutom.

-Meni prilagođavamo sezonalnosti namirnica. Vjerujemo da je doživljaj koji nudimo poseban način povezivanja gosta, to jest doslovno „The bridge“ odnosno most s našim otokom, ali i sa svim proizvođačima, ribarima, pastirima te onima koji nam svakodnevno omogućuju da radimo s kvalitetnim svježim namirnicama našeg otoka.  U ovom periodu nudimo i interpretaciju tradicionalnog krčkog deserta "Presnac", kolač od sira, kao i osvježavajuću, hladnu juhu od cikle i trešnje, domaće šurlice s raguom od kozlića: (tradicionalna domaća tjestenina / ragu od trganog kozlića / pesto od sušenih pomidora / chilli). Sve namirnice koristimo sezonski, a sada se veselimo jeseni i jesenskim plodovima koji će se naći na tanjuru restorana. Opisuje Danica dodajući kako gastronomski doživljaj može biti onaj koji može biti primarni razlog gostiju kod izbora destinacije, pogotovo u pred i postsezoni kad destinacije istražuju gurmani želeći uživati u kvalitetnim lokalnim namirnicama, preciznim tehnikama kuhanja i priči o podneblju koju pričaju kreativni tanjuri. Potvrda vizije Krnčevića je i to da je Kvarner iduća Europska regija gastronomije na što će oni biti posebno spremni. Zimsku pauzu će iskoristiti za renovaciju interijera restorana.

Fine dining u režiji chefa Marina Pleše

Tko je zaslužan za gastro remek djela u Vili Rova? Samozatajan chef Marin Pleše rodom s otoka Krka, iz Malinske koji je svoje kuharsko umijeće gradio u Konobi Pelegrini u Šibeniku s Michelinovom zvjezdicom te u Zagrebačkom Manu pod šefovskom palicom Matije Bogdana, kojemu je bio sous chef.  Da dobro zna što radi, pokazao je kad se odlučio vratiti korijenima i preuzeti rad u ovoj kuhinji. Restoran na samom početku dobio priznanje Gault & Millau u nezavisnom kulinarskom vodiču Kvarnera za 2023. godinu.

- Jesen nam je najdraže godišnje doba posebice ako nas i priroda nagradi sunčanim i lijepim vremenom. Kroz rujan se gosti još aktivno kupaju, često u moru. U listopadu koriste grijani vanjski bazen i jacuzzi te unutarnji Wellness. Šetnje uz more, bicikliranje po brojnim stazama otoka Krka omiljena su aktivnost. U listopadu smo aktivno uključeni u Olive Touch program, veselimo se branju maslina, isprobavanju mladog maslinovog ulja, masažama i gastronomiji- zaključuje Danica dodajući kako fine dining restoran Vila Rova priprema poseban program degustacijskih večera svake subote u sklopu Olive Touch programa, kao i gostovanja poznatih kuhara, a sve najave mogu se  vidjeti na društvenim mrežama hotela.  
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt