Međunarodna konferencija o ESI fondovima u Trakošćanu ponovno okupila velik broj eksperata

 U Hotelu Trakošćan je 28. i 29. rujna  održano četvrto izdanje međunarodne Konferencije o ESI fondovima u organizaciji konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj. Konferencija je u ova dva dana okupila domaće i strane stručnjake kako bi odgovorila na najvažnije trendove i strateška usmjerenja koja oblikuju našu budućnost kako na nacionalnom nivou tako i na nivou EU.

Konferenciju je otvorila predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a uvodno predavanje o provedbi i budućim izazovima kohezijske politike održala je predstavnica Europske komisije. Prvog dana razgovaralo se o tome kako gradovi mogu postati održiviji i transparentniji te kako njihovo odgovorno vođenje može povećati otpornost na izazove budućnosti. Praktični primjeri i studije slučaja Ljubljane, Nagytada i Koprivnice pomogli su bolje razumjeti kako primijeniti ESG (Environmental, Social and Governance) principe u praksi i postići održiv rast. Sudionici su se dotaknuli i najznačajnije teme današnjice - umjetne inteligencije i što nam ona donosi u smislu produktivnosti i radnih mjesta.

Za završetak dana, na pozornicu je stupila Ana Fresl, predsjednica Uprave PJR-a, i detaljno izložila rezultate istraživanja percepcije opće javnosti o korištenju i učincima EU fondova u Hrvatskoj koje PJR proveo na 1654 ispitanika (od toga 48% aktivnih korisnika fondova).

Ovo istraživanje daje važan uvid u percepciju građana Hrvatske o Europskim fondovima i izazovima s kojima se suočavaju u njihovom korištenju jer 95% anketiranih vidi pozitivne učinke Europskih projekata u društvu i oko sebe te smatraju fondove jednom od najboljih „povlastica“ članstva u Europskoj Uniji. No, s druge strane, više od 92% ispitanika misli kako njihovi projekti ne bi dočekali svjetlo dana bez europskog sufinanciranja, što nameće mnoga pitanja o investicijskoj klimi u Hrvatskoj.“ - istaknula je Fresl.

U intervjuu s ravnateljem SAFU-a komentirali smo dio tih rezultata, kao i općenito aktualne teme u fondovima te rad i rezultate SAFU-a.

Drugog dana moglo se čuti nešto više o trendovima koji utječu na EU projekte kao i brojne praktične savjete i smjernice u upravljanju projektima: o utjecaju turizma na BDP, tranziciji pametnih industrija u Hrvatskoj, upravljanju rizicima u infrastrukturnim projektima, o tome kako uspješno započeti i postaviti projekt na prvom sastanku, kako voditi velike portfelje desetaka ili čak stotina projekata i sl.  Dan je zaključen panel raspravom o trendovima koji utječu na EU projekte.

„Ponosni smo što je ova konferencija, u proteklih nekoliko godina, postala središnje mjesto okupljanja respektabilnih stručnjaka i dionika sustava EU fondova. Svaka godina donosi nove izazove, nove mogućnosti i nove obaveze, i upravo se ovdje, na ovom skupu, razmjenjuju ideje i iskustva koja nam pomažu da budemo korak ispred.“ – zaključila je Antonija Belošević, voditeljica edukacija i organizacije događanja PJR-a.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt