OSIM NOVIH TRENDOVA NA 88. „ZLATNOJ IGLI“ VODILO SE RAČUNA I O EKOLOGIJI: UČENICI ŠKOLE ZA MODU I DIZAJN PREDSTAVILI SE „ZERO WASTE“ PRISTUPOM U KREIRANJU SVOJIH MODELA

 3. listopada 2023. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica pretvorena je u obrtničku modnu pistu 88. Zlatne igle, a zagrebački obrtnici pokazali nevjerojatan spoj tradicije i inovativnosti

Blještavilo kreacija u spoju inovativnosti i tradicije, i ove je godine bio zaštitni znak najboljih zagrebačkih obrtnika i dizajnera koji su se  predstavili na jednoj od najdugovječnijih modnih manifestacija u regiji, u organizaciji Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

 „Grad Zagreb uvijek će podržavati jednu od najstarijih manifestacija ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Podržavat ćemo i sve zagrebačke obrtnike i sve obrtničke ustanove koje školuju naše buduće obrtnike, te svim mladima šaljemo podršku da odaberu obrtnička zanimanja“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Od Zlatne igle starija je jedino pariška revija, po uzoru na koju je i davne 1835. godine održana prva manifestacija koja promovira zagrebačko obrtništvo i dizajn. Uz bok njujorškim, londonskim, milanskim i pariškim pistama, u Zagrebu se predstavilo 20-ak  modnih dizajnera i srodnih zanimanja. Njihove nove kreacije kojima su predstavili svoj godišnji rad nosilo je 40 modela.

„Ovakve revije su promocija naših obrtnika jer ne možemo konkurirati velikim brandovima koji imaju komercijalnu podršku. No, ono što naši obrtnici imaju je vrhunska kvaliteta i velika tradicija s kojom opstaju na tržištu te tako pokazuju da su vrlo izdržljivi. Cilj za budućnost nam je upisivati što više djece u obrtnička zanimanja jer je Hrvatska zemlja znanja. Strukovno znanje je neprocjenjivo, a uzlazni trend otvaranja novih obrta daje nam vjetar u leđa“, istaknuo je Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Ove godine novitet na reviji je predstavljanje optičara te samostalni izlazak postolara. Modele koji su nosili ručno izrađene cipele odjenuli su učenici Škole za modu i dizajn iz Zagreba. Mladi dizajneri predstavili su se „zero waste“ pristupom. Tijekom dizajniranja odjevnih predmeta vodili su računa o ekologiji i nastojali napraviti komade robe bez ostataka materijala.

Ivan Alduk predstavio je modernu, ženstvenu i lagano buntovnu kolekciju s primjesama rock stila. Bazna boja je crna, akcentirana zanimljivim siluetama i tkaninama posutim halogenim ljuskicama. Uz ručnu doradu i zanimljiv stajling, kolekciju upotpunjuju novi modeli torbi, predimenzionirani momenti u dizajnu kao i efektne cipele.

Ivana Jurić design ove godine za inspiraciju imala je cvijeće. Haljine prate liniju ženskog tijela, a reljefni dio cvijeta na modnu pistu donio je dašak glamura.

Mustra modna manufaktura bazirala se na “dinamičkoj igri komponiranja suprotstavljenih elemenata u kojoj su različite boje, teksture te sami materijali od tekstila i pletenine međusobno usuglašeni u jednu estetski smislenu cjelinu.

Krojački obrt Jura predstavio je kolekciju za suvremenog muškarca okrenutog budućnosti za sve prigode.

Ove godine u fokusu BiteMyStyle-a by Zoran Aragović je traper. Različiti komadi trapera, od recikliranog do izbijeljenog mogu se naći u kreativnoj radionici BiteMyStyle-a u kojoj na taj način stvaraju jedinstvene komade s apstraktnim printevima i uzorcima. Boje su vrlo neutralne, poput klasične denim plave, nijanse sive i nekoliko odjevnih kombinacija u narančastim i zemljanim tonovima.

Katelier design predstavila je kolekciju haljina sačinjenim od glamuroznih tkanina u pastelnim tonovima plave, ljubičaste i maslinasto zelene boje. Ljepota ženske siluete s detaljima na ramenima i bokovima, odrazio se u sedam efektnih i elegantnih haljina.

Petar by Lidija Skočibušić predstavila je dnevne i opuštene svečane “koktel” kombinacije. Dizajnerica se pretežito odlučila za prirodne materijale, kao što su vuna, pamuk i svila, a u svečanim kombinacijama uz dodatak “umjetnih” tkanina.

U središtu brenda Etno Mara Marija Milković Pancer su fatalne žene sa svježim pogledom na hrvatsku baštinu. Desetak trendovskih modela nadahnutih tehnikama ukrašavanja tradicionalne odjeće odiše seksipilom i luksuzom, dokazujući kako tradicija i suvremenost čine savršen spoj.

Iva Karačić - modna dizajnerica pokazala je kako od dnevnog looka, haljina i hlača u kombinaciji s gornjim dijelovima jakne ili mekog pletiva dobiti večernji look. Kolekcija je spoj mekih formi, nabora i strogih linija.

Modni salon Dora predstavila je kolekciju „Ekspresija“ inspiriranu njezinim slikama – uljima na platnu. Predstavila je unikatne, nosive modele balonera i haljina.

Krznarija Sumrak ima lagane i lepršave materijale vrhunske kvalitete, uz pastelne tonove i prirodne boje. Pratili su modne novitete sajma krzna u Milanu, kombinirajući zadnje trendove i klasiku.

Ovogodišnji izbor Muške moda Šabić je moderna elegancija u sivim i tamnoplavim tonovima te decentnim, a efektnim uzorcima.

DNK dizajn Nada Došen pokazala je minimalistički dizajn iz kolekcije jesen/zima ‘23/‘24. Crna potencira dramatiku u kojoj asimetrija, simetrija, stroge linije, naglašene obline i geometrijske plohe teže balansu i harmoniji u konačnom dojmu.

NIT by Ana Žarković predstavila je mirnu kolekciju, jasnih linija i tkanina koje su jednobojne, bez uzoraka i teksture. Tkanine su mješavina jersey pamuka ili pamučnog materijala s elastinom.

Salon vjenčanica Ljubav pokazao je bajkovitu kolekciju pod nazivom „Iznad oblaka“ - vrhunske profinjene vjenčanice, izrađene od satena, muslina, te čipke, posute romantičnim šljokicama i Swarovski kristalićima i to na totalno drugačiji način.

U Sekciji postolara predstavili su se Postolarski obrt Gloria, „a shoo“ by Anita Zannotti Štulec, Cipele Valek i BB SHOES sa svojim novim modelima trendovskih cipela.

Osim dizajnera, svoj kreativni duh pokazali su i zagrebački obrtnici iz Ceha frizera i kozmetičara koji su uređivali modele, kišobranari, floristi, postolari, klobučari i kožna galanterija.  

Na već tradicionalnom partiju nakon Zlatne igle, gosti su uživali u pićima večeri Tanquerayu Tonicu i Johnnie Walker Blonde Limeu, a imali su priliku i probati rose Saint Hills vinarije.

Revija se održala pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Snimku 88. Zlatne igle možete pogledati na HRT-u nedjelju, 08. listopada 2023. u 20 sati na 2. programu.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt