Svjetski dan mentalnog zdravlja: INTIMINA dijeli kratki vodič o brizi za mentalno zdravlje u vrijeme menstruacije

Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada, globalna je inicijativa koja naglašava važnost mentalnog zdravlja, a za cilj ima podizanje svijesti i smanjenje stigme vezane uz probleme mentalnog zdravlja. INTIMINA koristi ovaj dan kao priliku za raspravu o često zanemarenoj temi - odnos mentalnog zdravlja i menstruacije, te kako bi podijelili savjete za poboljšanje vašeg raspoloženja u ovo doba mjeseca.

Menstrualni ciklus i mentalno zdravlje

Menstruacija može značajno utjecati na emocionalno i psihičko zdravlje osobe, zbog čega je briga o mentalnom zdravlju u to vrijeme ključna. Menstrualni ciklus je složen proces koji uključuje hormonalne fluktuacije koje mogu utjecati na mentalno zdravlje osobe. Važno je shvatiti da se ti učinci razlikuju od osobe do osobe. Ove promjene su blage i podnošljive za neke ljude, dok za druge mogu biti neugodne.

Evo nekih uobičajenih problema s mentalnim zdravljem koje osobe mogu imati tijekom menstruacije:

     Promjene raspoloženja: Hormonalne fluktuacije, osobito promjene u razinama estrogena i progesterona, mogu dovesti do promjena raspoloženja, razdražljivosti i povećane emocionalne osjetljivosti.

     Anksioznost: Neki ljudi mogu doživjeti povećani pritisak ili povećanu razinu stresa tijekom svog menstrualnog ciklusa. To može biti posljedica hormonalnih promjena koje utječu na neurotransmitere u mozgu.

     Depresija: Postojeća depresija može se pogoršati tijekom menstrualnog ciklusa, uzrokujući pogoršanje simptoma poput niske energije, osjećaja beznađa i tuge.

     Predmenstrualni sindrom (PMS): PMS je skup emocionalnih i fizičkih simptoma koji se javljaju u danima pred menstruaciju. Može uključivati ​​razdražljivost, promjene raspoloženja i povećanu osjetljivost na stres.

Srećom, postoji mnogo načina da se opustite tijekom menstruacije. Evo nekoliko ideja:

Osnove za upravljanje stresom

Vježbajte tehnike za smanjenje stresa kao što su opuštanje, meditacija, vježbe dubokog disanja ili joga. Ove prakse mogu vam pomoći smiriti um i smanjiti utjecaj hormonalnih promjena na vaše mentalno zdravlje. Samo nekoliko dubokih udisaja može biti dovoljno da se smirite. Ove vježbe disanja mogu vam pomoći u preusmjeravanju energije i poboljšanju raspoloženja.

Napravite korak ili dva za bolji dan

Hodanje vam ne pomaže samo u održavanju tjelesne forme; ono također ima nevjerojatne prednosti za vaše mentalno zdravlje. Hodanje povećava endorfine. Ovi hormoni sreće potiču mentalno zdravlje i pomažu smanjiti osjetljivost na stres i bol. Hodanje je jedan od najbržih načina za borbu protiv depresije i sprječavanje dugoročnih psihičkih problema. Istraživači s King's Collegea u Londonu otkrili su da samo dvadeset minuta šetnje dnevno može smanjiti rizik od depresije za trećinu.

Osim toga, majka priroda je uvijek tu za vas, raširenih ruku i ljubavi. Pješačenje, ronjenje, kampiranje ili samo boravak vani mogu pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja.

Važnost snažne potpore zajednice

Bez obzira trebate li nekoga s kim ćete se smijati ili rame za plakanje, obratite se svojim najmilijima za pomoć. Prijatelji i obitelj pružaju snažan sustav emocionalne podrške. Oni su često prve osobe kojima se obraćamo kada se suočimo s izazovima, stresom ili poteškoćama. Razgovor s nekim tko brine i sluša može ublažiti stres i tjeskobu, pružajući olakšanje i utjehu.

Puno bolje od stres loptice

Svaka žena se treba posvetiti sebi s vremena na vrijeme i pokazati ljubav za sebe. Ako niste do sad znali, masturbacija je izvrstan način da se povežete sa svojim tijelom i oslobodite se stresa, posebno tijekom menstruacije kada ste osjetljiviji i možete postići intenzivnije senzacije. Ako želite uživati u strastvenim trenucima u svoje, uz Ziggy Cup™ 2 nema ograničenja. Ovaj revolucionarni menstrualni disk u potpunosti je napravljen od silikona tankog poput latice, što znači da Ziggy Cup™ 2 uopće nećete osjetiti što god radili, samo odaberite pravu veličinu. Savršeno rješenje za seks bez nereda.

Ovaj Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjeća nas da postoje mali koraci koje možemo poduzeti kako bismo se pobrinuli za sebe, osobito tijekom menstruacije. Utjecaj hormonalne fluktuacije i suočavanjem s promjenama raspoloženja mogu učiniti i najjače među nama da se osjećaju potištenije. Meditacija, nježni pokreti i vježbe disanja mogu pomoći u regulaciji živčanog sustava. Ne šalimo se, nekoliko dubokih udisaja je poput gumba za mentalno resetiranje. Na kraju, ali ne manje važno, ne zaboravite biti nježni prema sebi. Vi i vaše tijelo prolazite kroz mnogo toga, a nježnost je jedan od naših najmoćnijih, ali podcijenjenih alata. Iskoristite to! 

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt