TROTOAR TALKS! S Nikolom Vrljićem razgovaraju Bojan Šumonja i Andrija Škare Trotoar, Zagreb 

U sklopu popratnog programa izložbe „Uzmi sve što ti život pruža 2“ u srijedu 18. listopada u 19 sati u galeriji Trotoar bit će održan razgovor s kiparom Nikolom Vrljićem. U razgovoru sudjeluju slikar Bojan Šumonja te novinar i pisac Andrija Škare. Kroz razgovor će se sugovornici osvrnuti na Vrljićevo dugogodišnje djelovanje na sceni, radove nastale u sklopu ovog izložbenog ciklusa i dominantnu tematiku izloženog zagrobnog serijala, provokativnu, privlačanu i duhovitu verziju nastavka života. Serijom razgovora s umjetnicima, Trotoar nastavlja svoj cilj povezivanja publike s autorima i suvremenom umjetnošću, pružajući dijaloški okvir za dublje razumijevanje autorskih promišljanja kroz interaktivni format, približavajući posjetiteljima procese stvaranja i proširujući iskustvo posjeta galeriji i izložbi. 

Izložba Uzmi sve što ti život pruža 2 u galeriji Trotoar otvorena je do 11. studenog 2023. od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati, i po dogovoru. 

O izložbi, iz teksta predgovora izložbe Branka Franceschija:  

Po pitanju života i njegovih potencijala izgleda da ambicije Nikole Vrljića sežu i onkraj tjelesnog života. Riječ je dakako o ambicijama vezanim uz sadržajne aspekte njegovog novog ciklusa na temu smisla života, s motivima karambola, živih kostura i lubanja kojima će oblikovati i oslikati izrazito osoban doprinos specifičnom simboličkom području zagrobnog postojanja kojim se ljudska kultura opsesivno bavi od pamtivijeka. [...] Vatrometom boja i sjajem glaziranih lubanja kao najvećim otklonom od uobičajene ikonografije, Vrljić paradoksalno ostvaruje ciljano jezovit dojam i ulogu povijesnih memento mori. Za razliku od toga, anegdotalnim prikazima kostura kojima u gestikulaciji, pokretu i pogledu iz šupljih očiju pridaje individualnost jedinke, i to one koja i mrtva voli seks, brzu vožnju i relaksaciju u toplom bazenu, za što bi i život ponovno dala, kao da pledira za hedonizam bez granica dok god za to imamo prilike. 

[...] Vrljićev ciklus o smrti koja uživa u životu istovremeno je cinična obrana i izazov zastrašujućoj sveprisutnosti smrti koja posebno dobro korespondira sa kurentnom globalnom neravnotežom i slijedom kriza, ali i poziv na život bez straha, zasnovan na svijesti o nemogućnosti stvarne kontrole sudbine i prihvaćanju neumitnosti smrti. [...] trebamo li se zabrinuti zbog Vrljićevog ciklusa? Slutim da je intencija da duboko uzdahnemo, uđemo u bazen ili automobil, isprepletemo jezike i proživimo svaki trenutak kao da je posljednji, jer možda i jeste.” 

O umjetniku:

Nikola Vrljić (1980., Zagreb) diplomirao je kiparstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Među samostalnim izlaganjima ističu se Opsada Oza u Galeriji Bačva HDLU-a u Zagrebu (2021.) i u Galeriji Meštrović u Splitu (2022.), Zagrepčani u Galeriji Poola u Puli (2021.), Odbjegli u Studiiju Moderne Galerije Josip Račić u Zagrebu (2018.) i Cirkus! u Glitpoteci HAZU u Zagrebu (2014.)  Više puta je nagrađivan na natječajima za javne radove i spomenike te je izveo desetak javnih skulptura. Dobitnik je nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2021. godini (Opsada Oza).  Živi i radi u Zagrebu. instagram.com/nikola.vrljic/

O sugovornicima:

Bojan Šumonja (1960., Pula) diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia 1984. godine. Izlagao na preko 200 skupnih i 100-tinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Predstavljao Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Monografija s tekstom Igora Zidića objavljena mu je 2007. godine u izdanju HDLU Istre.

Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli, u zbirci Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu te u drugim javnim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli.

Andrija Škare (1981. Zagreb) diplomirani novinar. Godinama radio na HRT-u kao novinar, ali i scenarist, voditelj i još štošta. Dosad objavio šest knjiga, a među ostalim i kronike o zagrebačkim kafićima, kavanama i birtijama „S više mlijeka, molim“, roman „Dva prsta iznad gležnja'' i zbirku novozagrebačkih priča „Novi dio grada“. Voli i preostale tri knjige, ali broj znakova je ograničen. Organizirao je koncerte, književne večeri i soareje opće prakse. S partnericom je pokrenuo program „Slušaj me“ koji na inovativan način spaja (govorenu) književnost i glazbu.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt