VINSKI PODRUM PUKLAVEC FAMILY WINES USPJEŠNO ZAVRŠIO OVOGODIŠNJU BERBU

Ovogodišnja vinska godina bila je puna izazova za vinogradare i vinare jer su je obilježili ekstremni klimatski uvjeti. Zimsko razdoblje donijelo je dugotrajno hladno vrijeme, koje je odgodilo vegetacijsko razdoblje za tri tjedna. Uslijedilo je razdoblje s povećanim padalinama – čak 1000 mm do kraja kolovoza, što je utjecalo na rad u vinogradima i zdravstveno stanje i razvoj grožđa. Unatoč lokalnoj tuči na Kogu i zahtjevnim uvjetima, kasniji sunčani dani omogućili su dozrijevanje i očuvanje zdravstvenog stanja grožđa, što u konačnici obećava kvalitetnu berbu. Fiziološko stanje ovogodišnjeg grožđa bilo je ohrabrujuće, s nešto tanjom, ali aromatičnom kožicom, sortnom i karakterističnom bojom te normalnim omjerom soka i kožice bobice. U podrumu smatraju da je urod u 2023. godini količinski 20 % manji, a kvaliteta će biti iznadprosječna.

Berba je započela 6. rujna sortama za vinski mošt, koji se već nalazi na policama trgovaca sve do Martinja. Vinogradarima se pridružilo čak 180 sezonskih radnika – berača iz Slovenije i Hrvatske​. Berba se odvijala mnogo brže nego prethodnih godina, što je rezultat dobro organiziranog i mnogo većeg tima. Time je uspješno spriječena prezrelost grožđa.

Trenutno su vina ovogodišnje berbe već u različitim fazama fermentacije, a enološki tim izvještava o pozitivnim dojmovima i visokim očekivanjima. Berba 2023. puno obećava, posebno se vesele aromatičnim sortama poput muškata ottonel, pinota sivog i chardonnaya, a pozitivno su ih iznenadile i tipične štajerske sorte, koje su često zanemarene: laški rizling, rajnski rizling i šipon.

BERBA 2023. U BROJKAMA

  • Vlastito grožđe​: 3600 tona (20% manje od prošle godine)

  • Otkup: 980 tona

  • Količinski 20 % manje nego prethodne godine

  • 180 dodatnih sezonskih radnika – berača

  • 133 zaposlenika koji su sudjelovali u berbi i vodili brigu o kvalitetnom radu

  • Trajanje berbe: 27 aktivnih dana (u 2022. godini trajala je 37 aktivnih dana)

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt