ZAPOČEO PRVI FESTIVAL OPEN HOUSE ZAGREB

Obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, uz stručno vodstvo ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti dr.sc. Katarine Horvat-Levaj, ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče doc.dr.sc. Petrane Brečić i asistentice ravnateljice Ivone Trupčević otvoren prvi Open House Zagreb festival.

Prisutnima su se obratile izvršna ravnateljica Festivala Open House Zagreb Tomislava Blatnik i kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč koja je izjavila : Sretni smo da danas otvaramo Festival Open House Zagreb koji će građanima i posjetiteljima Zagreba omogućiti ulazak u 35 prostora koja fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera  našega grada. Nadamo se da ćete uživati u novim  vizurama grada koje vam nudi Festival i osobnim pogledima na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena, objekte čije tajne ćete na određeni način  tijekom ovog vikenda uspjeti razotkriti. Vaša znatiželja I vaš interes zalog su budućnosti Festivala koji otvara vrata zgradama, parkovima, školama, atelierima, hotelima, bazenima, crkvama… i jednoj bolnici”.

 

Kompleks psihijatrijske bolnice u Vrapču prvi je u nizu od 35 odabranih zagrebačkih arhitektonskih objekata koje će građani i turisti moći razgledati uz stručno vodstvo.  Arhitektonski, riječ je o jednoj od najrazrađenijih zagrebačkih bolnica i fokusu urbanističkoga razvoja zapadnoga dijela grada. Važna je, ne samo za razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu nego i šire, kao jedna od prvih modernih bolničkih ustanova iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Gradnja bolnice bila je povod za dolazak njemačkoga arhitekta Kune Waidmanna u Zagreb 1877., koji se u gradu trajno nastanio, pridonijevši preobrazbi Zagreba nakon potresa 1880. godine u srednjoeuropski velegrad.

 

Tijekom dana kao i u subotu i nedjelju građani i turisti dobit će priliku uz stručno vodstvo obići još 34 arhitektonski atraktivna objekta:  Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrade Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave,  Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno - obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog,  atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno - poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel.

 

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE, zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. To uključuje i promišljanja načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih 6 kontinenata. Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb.  Svi programi su besplatni.

 

Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

Sve informacije o festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici: http://openhousezagreb.org/

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt