Izložba o Histrima u Trstu

Iz Pule u Trst, u Gradski muzej starina „J. J.Wincklemann“, stiže izložba koja će predstaviti narod koji je nastanjivao Istarski poluotok.

Dana 14. prosinca u Muzeju antikviteta „J. J. Winckelmann“ u Trstu otvara se izložba „Histri u Istri“, putovanje u ponovno otkrivanje naroda po kojemu je Istarski poluotok dobio ime i koji je nastanjivao njegovo područje sve do pada utvrđenog središta u Nezakciju, 177. g. prije Krista.

Događanje, organizirano na inicijativu Hrvatske zajednice u Trstu, predstavlja značajan iskorak u kulturnim odnosima između regija Istre i Furlanije – Julijske krajine.

Tiskovna konferencija održat će se 14. prosinca, na dan otvorenja izložbe, u 11.30 sati u Trstu.

Izložba je osmišljena kao vizualni i izložbeni itinerar koji će posjetitelje povesti iz prizemlja Muzeja do dvorana na drugome katu, gdje će se nalaziti središnji dio postava s više od 200 predmeta iz Arheološkog muzeja Istre u Puli koji će prikazati materijalnu kulturu Histra.

Organizatori izložbe „Histri u Istri“ su Općina Trst, Hrvatska zajednica u Trstu/ Comunità Croata di Trieste i Arheološki muzej Istre u Puli.

Kustosice: Martina Blečić Kavur sa Sveučilišta Primorska u Kopru i Marzia Vidulli Torlo, konzervatorica iz Gradskog muzeja antikviteta „J.J. Winckelmann“.

Vizualni identitet i postav izložbe realizirao je Vjeran Juhas.

Izložba ostaje otvorena do 01. travnja 2024., a popratit će je niz događanja koja će se odvijati u dvorani Bobi Bazlen Palače Gopčević.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt