Prošle godine u RH više od 1.300 osoba prijavilo je seksualno nasilje

 Priključite se akciji City Centera one #ŽelimSveMoguSve 11. i 12.11. i učinite razliku

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2022. godini prijavljeno je 1.331 djelo iz Kaznenog zakona – Kaznena djela protiv spolne slobode i Kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Od toga je bilo 216 prijava za silovanje i 14 prijava za pokušaj silovanja, a većina svih prijava je bila od strane žena i djevojaka.  Ipak, ovi podaci ne prikazuju stvarno stanje rasprostranjenosti seksualnog nasilja budući da se radi o djelima koja se najmanje prijavljuju. Smatra se da na jedno prijavljeno silovanje u pravilu dolazi 15 do 20 neprijavljenih djela zbog čega su ovi podaci i više nego alarmantni.

U želji da se podigne svijest o učestalosti seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja u našoj okolini, City Center one ove je godine akciju #ŽelimSveMoguSve, koju održava već treći put za redom, posvetio upravo spomenutoj temi kako bi pomogao organizaciji civilnog društva Ženska soba u njihovom svakodnevnom radu sa žrtvama seksualnog nasilja.

Svoj doprinos ovom hvalevrijednom projektu možete dati i vi. Naime, u subotu i nedjelju, 11. i 12. studenoga, u City Centeru one East i West kupite hoodicu s inspirativnom porukom po cijeni od 30 eura, a cjelokupan iznos od prodaje hoodica bit će doniran Ženskoj sobi.

Ženska soba je feministička, neprofitna organizacija civilnog društva koja se više od dvadeset godina bavi prevencijom i suzbijanjem seksualnog nasilja, pružanjem direktne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje te promocijom i zaštitom seksualnih prava. U prošloj godini pružila je pomoć više od 330 osoba koje su preživjele seksualno nasilje na području cijele Hrvatske.

„Ženska soba je jedina specijalizirana organizacija za problematiku seksualnog nasilja u Hrvatskoj. Svaka podrška našem radu je i direktna podrška svim osobama koje su preživjele seksualno nasilje i koje nam se obraćaju. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže u City Centru one i na taj način podrže naš rad“, izjavila je Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

Akciju podržava i vjerna aktivistica za ženska prava Ida Prester koja je ujedno i zaštitno lice ove kampanje.

„Iznimno mi je drago što imam priliku biti dio ove priče i pomoći City Centeru one da prikupi što više novca za rad Ženske sobe, ali ujedno i educira javnost. Ovim putem pozivam i sve zainteresirane da nam se pridruže 8. studenog na mojem Instagram profilu gdje ćemo u večernjim satima imati Instagram live razgovor s Majom Mamulom iz Ženske sobe kako bismo približili javnosti što je sve seksualno nasilje, kako ga prepoznati, prijaviti i kome se obratiti za pomoć“, izjavila je Ida Prester.

Budimo podrška ženama koje prolaze teške trenutke – neka znaju da nisu same, da postoji izlaz te da ih čujemo, razumijemo i ne osuđujemo.

Vidimo se u City Centeru one East i West, 11. i 12. studenog od 9.00 do 21.00 sat na humanitarnoj akciji #ŽelimSveMoguSve.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt