Sve o najpopularnijoj pizzi na svijetu, koju sada možete pojesti u srcu Zagreba


Jeste li znali da je recept za pizzu Napoletanu star više od 200 godina? Danas postoje bezbrojni okusi pizza i razne tehnike izrade tijesta, no postoji dobar razlog zbog čega je od svojih skromnih početaka pa do svjetske slave pizza Margerita najpopularniji okus među obožavateljima pizze diljem svijeta. Poznato je da kvaliteta i elegancija leže u jednostavnosti, a pizza Napoletana prava je kraljica okusa, fantastična u svojoj jednostavnosti. Najbolja pizza Napoletana u Zagrebu, spremljena prema svim pravilima talijanske kuhinje, može se pojesti u zagrebačkom pizza baru La passione na Britancu, a mi vam donosimo priču o povijesti jela koje nikada ne može dosaditi. la passione pizzeria zagreb hello magazine croatia hrvatska (54)

Pizza Napoletana ima šarmantnu priču o svom skromnom početku

Legenda kaže da je izumljena kad su 1889. godine kralj Umberto I. i kraljica Margerita posjetili Napulj, a chef Raffaele Esposito iz četvrti pod nazivom Spaccanapoli za njih je izradio obrok od sastojaka koje je imao pri ruci – rajčice, bosiljka i sira mozzarella. Htio je da njegovo jelo nalikuje talijanskoj zastavi i tako je stvorio pizzu koja je oduševila kralja i kraljicu, a zatim i njegove sugrađanine. Uskoro je počeo proizvoditi razne inačice svoje pizze, a 1892. godine otvorio je pizzeriju Brandi, koja se i dan danas smatra mjestom na kojem možete pojesti najbolju pizzu u Napulju. Recept za savršenu pizzu Napoletanu možda se čini jednostavnim no postoje stroga pravila koja kažu da je pizza “prava” samo ako je napravljena u skladu s navedenim zahtjevima.
  • Koriste se samo San Marzano rajčice
  • Smije se koristiti samo mozzarella od bivoljeg mlijeka ili mješavine kravljeg i bivoljeg mlijeka
  • Tijesto se izrađuje na poseban način, a mora biti tanko, elastično i mekano
  • Pizza se peče u krušnoj peći na 480 stupnjeva

Tajna savršene Napoletane leži u tijestu

“Ono što čini pizzu Napoletanu posebnom je njezina priprema i pečenje. Tijesto se izrađuje od posebnog tipa brašna, vode, soli i kvasca. Ono se pažljivo mijesi i ostavlja da fermentira, što rezultira nevjerojatnom mekoćom i elastičnošću. Nakon toga, majstori pizze vješto oblikuju tijesto u tanki krug.”, objasnili su nam u pizza&baru La passione na adresi Ilica 67, dok smo isprobavali nevjerojatnu pizzu Napoletanu koju spremaju “na zagrebački način”, sljedeći pritom pravila AWPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). la passione pizzeria zagreb hello magazine croatia hrvatska (54) “Rajčice se pažljivo pripremaju i ravnomjerno raspoređuju po tijestu, a zatim dolazi red na svježa mozzarella di bufala, koja daje neodoljivu kremastu teksturu. Pizza se peče u vrućoj peći, pri čemu se tijesto hrskavo ispeče, a sastojci spoje u savršen sklad arome i okusa”.

Posjetite La passione i dopustite da vas zavede bogata povijest, mirisi i okusi Italije

Čim vam na tanjur u elegantnom pizza&baru La passione na tanjuru stigne pizza Napoletana, prepoznat ćete da je riječ o jelu koje su obožavatelji tog kultnog talijanskog jela, koji stoje iza novootvorenog zagrebačkog lokala, spremili s puno ljubavi i znanja. Miris rajčica mislima vas vodi u romantični restorančić u Napulju koji osvaja pogledom na more i živopisna pročelja, hrskava korica vodi do mekog, elastičnog tijesta na kojem se pobjedonosno nalazi najfinija mozzarella spremna da vas zavede okusom i teksturom.
Kad jednom probate pizzu u pizza baru La passione vaš kriteriji vezani uz to legendarno talijansko jelo svakako će porasti, a jedina briga će vam od tada biti hoćete li sjesti na terasu s pogledom na Britanac ili odabrati stol u kojem se spajaju moderni dizajn s tradicijom.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt