Okuse Azije u srce Mediterana donosi indijski chef Praveen Singh

Zahvaljujući bogatstvu i raznovrsnosti okusa indijska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najspecifičnijih kuhinja na svijetu i jedan je od sinonima za veliku zemlju koja se proteže se od snježnih planina Kašmira, južnog dijela zelenog Kerala, surove pustinje Rajasthana na zapadu i zabačene plemenske regije Assama na burmanskoj granici. Svaka regija vlastitim jedinstvenim svojstvima i okusima doprinosi tradiciji, a razlog tome je obilje začina i mirodija. Upravo suptilna kombinacija mnoštva začina i začinskog bilja od kojih neki imaju "osvježavajuća", a drugi "vatrena" svojstva tajna je popularnosti indijske kuhinje. Povrh toga, uvriježeno je vjerovanje da mnogi od tih začina korisno djeluju na sveopće zdravlje.

Hedonizam je drugi naziv za gastronomiju ove nama daleke zemlje. Poznato je da hranu kušamo prvo očima, pa tek onda nepcima, a kako biste doživjeli sve boje, okuse i mirise indijske gastronomije ne morate se zaputiti do daleke Indije, dovoljno je da posjetite restoran Port 74 u marini resorta Le Méridien Lav u Podstrani. Naime, u sklopu dana azijske kuhinje, a sve do 5. veljače na meniju restorana Port 74 naći će se autohtoni indijski specijaliteti koje predstavlja talentirani kuhar podrijetlom iz Indije, Praveen Singh.

 

Studirajući hotelski menadžment, Praveen Singh se zavolio je kuhanje inspiriran tradicijom indijske kuhinje koja seže unatrag 3.000 godina. Svoju je karijeru započeo u svjetskoj prijestolnici luksuznog turizma i vrhunske gastronomije Dubaiju, uz indijske kuhare koji su mu otkrili  mnoge tajne bogate indijske gastronomije. Ipak, Singh-a je znatiželja i duboko vjerovanje da svaki kuhar u svoja jela mora osim tradicije i kulture iz koje dolazi utkati i životno iskustvo, dovela u Split. “ Osim želje za usavršavanjem i napredovanjem u svojoj profesiji oduvijek sam želio doživjeti Europu. Vidio sam oglas za posao u hotelu Le Meridien Lav i nisam ni trenutak dvojio. U Split i Splićane sam se zaljubio na prvi pogled, a ostalo je kako kažu povijest”.

 

Uspoređujući indijsku i dalmatinsku kuhinju Singh ističe kako te dvije gastronomije dijele brojne namirnice, a razlikuju se u načinu pripreme: “Dalmatinska kuhinja obiluje svježim i vrlo kvalitetnim namirnicama, a indijska začinima. Indija uistinu s punim pravom nosi ime "Zemlje začina" jer nijedna zemlja ne proizvodi toliko sorti začinskog bilja. Velik dio indijske kuhinje mogao bi se okarakterizirati kao vegetarijanski, ali tradicionalna indijska jela baš kao i dalmatinska uključuju piletinu, janjetinu i ribu. Spojiti to dvoje za mene je i izazov i veselje”

 

Indija je zemlja bogate kulinarske baštine koju je skoro pa nemoguće cjelokupnu obuhvatiti i prezentirati, a u danima indijske kuhinje chef Praveen Singh pripremat će neke od indijskih specijaliteta za koje vjeruje da će oduševiti kako kaže “zahtjevna i osjetljiva dalmatinska nepca”. Na meniju vas između ostalog očekuju čuvena Chicken tikka masala, piletina u umaku od luka, rajčica i indijskih začina;  Kashmiri pulao aromatizirana riža s orašastim plodovima i suhim voćem; Lagan ka murgh, piletina kuhana u umaku od indijskih oraščića kokosa i šafrana, Chicken biryani, piletina s basmati rižom, začinima i karameliziranim lukom; Kadai paneer sir u umaku od rajčica, luka, paprika i čilija, ali i indijsko jelo za koje chef Praveen Singh tvrdi da je najbolje prihvaćeno od strane gostiju restorana Port 74 -  Chicken pakora, pržena piletina uz koju se servira umak od zelenog čilija. Posluživat će se i selekcija najfinijih indijskih slastica.

 

Kao svoje omiljeno dalmatinsko jelo chef Praveen Singh navodi pašticadu, jelo za koje će gotovo pa svaki Dalmatinac istaknuti kao najdraže, a na vama je da otkrijete koje je vaše omiljeno indijsko jelo.

 

Ne sumnjamo da ste u restoranu Port 74 u marini resorta Le Meridien Lav na najboljoj adresi za ući u čaroban svijet indijske kuhinje za koju kažu da je između ostalih kvaliteta - najinkluzivnija kuhinja na svijetu.


Dani azijske kuhinje nastavljaju se do konca veljače, pa ćemo se iza gastronomskog putovanju u Indiju, otisnuti do dalekog Japana. Mnoge će razveseliti dani sushija u restoranu Port 74, kao i dani odrezaka, koji nas očekuju u ožujku.


Radno vrijeme restorana Port 74 je od ponedjeljka do nedjelje, od 12:00 - 23:00. 

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt