Sven Popović: „Želim da roman Mali i Levijatan iznova budi ljubav prema čitanju“

 

Zagrebački Spunk nije bio dovoljan za sve ljubitelje pisane riječi autora Svena Popovića koji je predstavio svoj najnoviji roman „Mali i Levijatan“. Za razliku od prethodne dvije knjige u kojima se autor bavio urbanim pejzažima i tematizirao sazrijevanje i odrastanje mladih ljudi čije živote umnogome određuje pop-kultura sada je napisao punokrvni fantasy!

Osim novog naslova, izdavačka kuća Mozaik knjiga predstavila je i novu biblioteku Bura pod uredničkom palicom Andrije Škare. „Bura je nova biblioteka u kojoj će se objavljivati djela hrvatskih autora. Pokrenuta je kako bi se dodatno dalo na važnosti domaćim autorima“, rekao je Škare.
Prema riječima urednika žanr, forma, dob i spol autora, njegov renome, etabliranost na književnoj sceni ili pak potpuna anonimnost tu su sasvim nebitni. Ono što Škare najviše želi je da te knjige budu zanimljive i da u čitatelju naprave neki pomak, da mu otvore neku novu perspektivu ili ga potresu, dotaknu, u idealnom slučaju čak i izvrnu, dubinski promijene. „Za početak bih bio sretan kada biste za dvije ili tri godine vidjeli na polici tridesetak knjiga koje na hrptu imaju logo Bure i odmah biste znali da su one sve dio iste šire priče i da kad posegnete za bilo kojom od njih, znate da u rukama imate vrhunsko štivo“, dodao je Škare.
Govoreći o Svenu Popoviću, koji je prvi autor s kojim je krenula biblioteka Bura, Škarte tvrdi da svaki novi projekt mora krenuti s najjačim naslovom koji će predstaviti sve iza čega on kao urednik stoji. Bura će biti dodatan vjetar u leđa Svenu kao autoru, ali i Mozaiku u dodatnom pozicioniranju na domaćoj književnoj sceni, objašnjava Škare koji smatra da će ova sinergija biti savršena.

Roman Svena Popovića silno je maštovito, bajkovito djelo koje će privući podjednako iskusne čitatelje, ali i one koji tek uranjanju u čarobni svijet knjige. Roman predstavlja pisca u novom ruhu, autora koji bez straha kroči bajkovitim predjelima vlastite mašte i osvaja duhovitošću, dinamikom i dovitljivošću. Roman je ovo koji će oduševiti mlađu publiku, ali i zreliji će čitatelji u njemu itekako uživati, jer kroz metafore fino utkane u tekst progovara o velikim i važnim pitanjima današnjice“, zaključio je Škare.
Iza primamljive naslovnice stoji etablirana ilustratorica Klasja Habjan čije ilustracije unutar knjige nude različite stilove, baš kao što i Svenov roman nudi putovanje čitatelju, tako i njezine ilustracije prate razvoj knjige.

Dovoljno rano sam dobila rukopis i zbog toga sam stigla pronaći inspiraciju i stil koji savršeno odgovaraju Popovićevom romanu. Stil u knjizi varira, tako u jednom trenutku podsjeća na strip, a u drugom sam veliku pažnju posvetila detaljima. Ono što mi je predstavljalo veliki izazov je činjenica da Popovićev roman namijenjen mladim čitateljima, ali i onim odraslima. To mi je kao autorici bio veliki zadatak jer sam morala pratiti autora kroz sliku i pobrinuti se da njegov karakter osim između redaka vidimo i u mojim ilustracijama“, rekla je Habijan.
Na kraju promocije brojnoj publici obratio se i sam autor Sven Popović koji je rekao da je „Mali i Levijatan“ posveta njegovom djetinjstvu i da se nada da će svatko za vrijeme čitanja probuditi uspomene koje ga vežu uz najbezbrižnije razdoblje života. „Iako pišem za sebe i svoju dušu, kod čitatelja nekako najviše želim probuditi osjećaj znatiželje i to one koju smo imali kao dijete i kada nam je cijeli svijet bio neotkriven, a mi smo samo htjeli sve doživjeti“, rekao je Popović.
Autor je otkrio zanimljivost da je ovaj punokrvni fantasy u prvim verzijama trebao biti cyber krimić, ali kako mu ta priča nije sjela na pravi način, odlučio se okrenuti u potpuno novom smjeru. Novi smjer donio je i novo pitanje o kojem progovara u romanu, a to je pitanje identiteta.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt