Samsung proveo istraživanje o „nevidljivom teretu“ kućanskih poslova

Novo istraživanje tvrtke Samsung otkriva da Europljani provode 86% više vremena razmišljajući o obavljanju kućanskih poslova, u odnosu na vrijeme koje je potrebno za njihovo obavljanje1. Vrijeme utrošeno na mentalnu pripremu za obavljanje kućanskih zadataka predstavlja „nevidljiv teret“ koji često utječe na mir i raspodjelu dragocjenog vremena korisnika.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 6000 ispitanika2 diljem Europe, otkriva da je prosječna osoba odgovorna za najmanje sedam poslova u svom domu, za čije obavljanje je često potrebno više od 30 sati tjedno - gotovo jednako koliko i posao s punim radnim vremenom3. To stvara negativan učinak na europska kućanstva, gdje više od polovice ispitanika (51%) ističe da je pod stresom barem polovicu vremena, a dvoje od pet (41%) redovito ima poteškoće s fokusom na svakodnevne obaveze. Pojačano krizom porasta troškova života, više od polovice (54%) ispitanika potvrđuje da je cijena energije utjecala na kućanske obaveze, čineći ih stresnijima i težima.

Istraživanje se odnosi na 15 najvažnijih kućanskih obaveza koje se redovito obavljaju, uključujući generalno čišćenje doma, kupnju namirnica i upravljanje računima za režije. Svaka obaveza rangirana je prema intenzitetu – na temelju emocionalnih i fizičkih zahtjeva koje Europljani pripisuju njihovom obavljanju. Istraživanje je otkrilo da, unatoč povećanoj dostupnosti napredne kućne tehnologije i platformi kao što je SmartThings, Europljani provode gotovo isto toliko vremena – a u nekim slučajevima i više – mentalno se pripremajući za obavljanje redovitih kućanskih obaveza u usporedbi s vremenom koje provode obavljajući ih.

Primjerice:

 • Europljani troše 92% više vremena razmišljajući o kuhanju obroka nego na kuhanje samog obroka.

 • Europljani provode 91% više vremena razmišljajući o sigurnosti doma nego poduzimajući mjere za sprječavanje prijetnji kućanstvu.

 • Europljani troše 88% vremena razmišljajući o odlaganju smeća ili recikliranju nego na obavljanje same obaveze.

Kako bi pomogao uspostaviti ravnotežu u europskim kućanstvima, Samsung je pokrenuo Indeks nevidljivog opterećenja, razvijen u suradnji s autorom bestselera i stručnjakom za sreću, Moom Gawdatom. Koristeći formulu prve takve vrste (nevidljivo opterećenje = intenzitet x vrijeme x učestalost), ovaj indeks svakome omogućuje izračunavanje vlastitog opterećenja, ispitivanjem fizičkog i psihičkog opterećenja kućanskih obaveza za koje su odgovorni.

Uz 90% ispitanika koji vjeruju da bi njihovo kućanstvo moglo biti učinkovitije i gotovo polovicu (48%) otvoreno potencijalu tehnologije za ublažavanje opterećenja kućanskih obaveza, Indeks nevidljivog opterećenja korisnicima također pruža jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu živjeti učinkovitije uz uštedu vremena.

Na primjer, kako bi smanjila brige oko upravljanja i plaćanja računa za kućanstvo, usluga SmartThings Energy4 omogućava lako praćenje potrošnje energije kućanskih aparata, pa čak i nadzor uređaja putem pametnih utičnica5. Za veću uštedu, možete aktivirati AI Energy Mode6 i upravljati potrošnjom energije ispod unaprijed postavljenog cilja. Kako bi olakšalo pranja rublja, aplikacija SmartThings omogućuje pokretanje pranja na daljinu i obavještava vas kada je ciklus završen, tako da, gdje god se nalazite, možete pokrenuti ciklus i biti sigurni da će biti gotov kada dođete kući.

Čast mi je surađivati s tvrtkom Samsung na razvoju Indeksa nevidljivog opterećenja i pomoći Europi da otkrije skriveni teret svakodnevnih kućanskih obaveza s ovim indikativnim sustavom bodovanja.“ – istaknuo je Mo Gawdat. „Način na koji provodimo vrijeme kod kuće temeljni je aspekt naše opće dobrobiti, stoga je važno usaditi zdrave navike u našu dnevnu rutinu kako bismo s lakoćom upravljali obavezama. Uz pomoć SmartThings platforme, moguće je automatizirati određene kućanske obaveze i značajno poboljšati kvalitetu našeg slobodnog vremena kod kuće.”

Mi u tvrtki Samsung uvijek tražimo načine da pomognemo ljudima da uštede vrijeme i smanje opterećenje. SmartThings platforma omogućava jednostavniji, pametniji i povezaniji svijet. Više od 300 partnera trenutno podržava preko 3200 povezanih uređaja. Pružajući potpunu kontrolu nad domom i, još važnije, nad kućanskim obavezama, oslobađa vaše vrijeme za povezivanje sa stvarima koje su vam najvažnije. Kroz Indeks nevidljivog opterećenja željeli smo potaknuti razgovor o opterećenju obavezama u kućanstvima diljem Europe. Potičući korisnike da postanu svjesniji svog nevidljivog opterećenja, nadamo se da ćemo im pomoći da iskoriste prednosti tehnologije u stvaranju uravnoteženijeg života.” – dodao je Nathan Sheffield, voditelj IOT-a i SmartThings u Samsung Europa.

Za više informacija o SmartThings posjetite https://www.samsung.com/hr/apps/smartthings/.

Napomena za urednike

Istraživanje je proveo FleishmanHillard TRUE Global Intelligence u suradnji s Focaldatom, u listopadu 2023., na uzorku od 6066 europskih potrošača, iz Ujedinjenog Kraljestva, Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije i Poljske.

15 glavnih europskih kućanskih obveza, rangiranih prema njihovoj relevantnoj ocjeni intenziteta (procijenjeno istraživanjem):

 • Pranje posuđa/punjenje perilice posuđa – 3,0

 • Čišćenje kućanstva – 2.8

 • Pospremanje kuće – 2.7

 • Glačanje – 2.5

 • Pranje rublja – 2.4

 • Vođenje i plaćanje režija – 2.2

 • Zbrinjavanje otpada/reciklaža – 2.1

 • Usklađivanje rasporeda i aktivnosti – 2.0

 • Zaštita doma – 1.8

 • Kupovina namirnica – 1.7

 • Kuhanje obroka –1.5

 • Vrtlarstvo – 1.4

 • Primanje gostiju/zabava – 1.2

 • Briga o kućnim ljubimcima – 1.1

 • Vježbanje – 1

1 Na osnovu prosječnog vremena za koje ispitanici u Europi kažu da provedu razmišljajući/pripremajući se za sve kućne obaveze koje trebaju obaviti (27 sati), izračunato kao postotak vremena koje ista ta skupina provede u obavljanju ovih obaveza (31 sat).

2 Istraživanje koje je u listopadu 2023. proveo FleishmanHillard TRUE Global Intelligence u partnerstvu s Focaldatom, koje se sastoji od 6066 europskih potrošača iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije i Poljske.

3 Na temelju prosječnog punog radnog vremena za osobe u dobi od 20 do 64 godine u Europi od 37,5 sati u 2022., prema Eurostatu, službenom EU statističkom uredu.

4 Dostupnost usluge SmartThings Energy ovisi o zemlji, regiji ili uređaju. Dostupno na Android i iOS uređajima (Android OS 9↑, iOS 14↑). Potrebna je Wi-Fi veza i Samsung račun. Svi uređaji moraju biti registrirani u aplikaciji SmartThings za praćenje energije

5 Potrebna je kompatibilna pametna utičnica i Smart Home Hub. Pametna utičnica treba biti registrirana na aplikaciji SmartThings. Praćenje potrošnje energije pomoću pametne utičnice dostupno je na kartici proizvoda "Smart Plug" pod stavkom "Device" u aplikaciji SmartThings.

6 Značajka AI Energy Mode može se razlikovati ovisno o zemlji, regiji ili uređaju. Može prebaciti sve vaše kompatibilne pametne uređaje u način rada za uštedu energije automatski ili ako vaš procijenjeni mjesečni račun za struju premaši vaš unaprijed postavljeni cilj. (npr. Hladnjak: optimizacija brzine i rada kompresora i podešavanje postavljene temperature zamrzivača) Potrošnja energije i procijenjeni trošak prikazani u SmartThings Energy mogu se razlikovati od vaše stvarne potrošnje i cijene.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt