Akustični laboratorij u tvornici Geberit Ruše 🏭

Geberit, vodeća tvrtka na području sanitarnih tehnologija u Europi, u utorak, 26. ožujka 2024., u prostorijama tvrtke u mjestu Ruše, pored Maribora, organizirala je posjet svom novom akustičnom laboratoriju. Jedinstveni akustični prostor predstavlja veliko postignuće za tvrtku i rezultat je važnog razvojnog projekta čiji je cilj prikazati i putem različitih eksperimenata na jednostavan način podizati svijest o zvuku.

Početci ideje o akustičnom laboratoriju rodili su se prije deset godina na obiteljskom izletu u Beču. Direktor tvrtke, Miran Medved, obnovio je uspomene na oduševljenje posjetom Kući zvuka, instituciji gdje posjetitelji na različitim stanicama mogu otkriti što znače zvuk, melodija, buka, harmonija i tišina. "Tamo sam počeo razmišljati o tome kako bismo na sličan, jednostavan i razumljiv način mogli približiti ljude i naše sustave." Akustični laboratorij postavljen je u prostorijama tvrtke u Rušama gdje postoji veliki potencijal za obrazovanje svih ciljnih skupina s kojima Geberit surađuje. "Ovdje smo kao obrazovna ustanova, otvoreni smo za posjetitelje kojima pružamo edukacije o zvuku", dodao je.

U akustičnom laboratoriju moguće je prošetati kroz različite demonstracijske stanice. Svaka stanica je zanimljiva na svoj način i prikazuje različite demonstracije zvuka koje se mogu povezati s građevinskom fizikom. Pri izradi tih stanica Geberit je surađivao s lokalnim stručnjacima i majstorima. "Bili smo pažljivi pri odabiru demonstracija zvuka kako bi eksperimenti služili kao pomoć u boljem razumijevanju prijenosa zvuka u zgradama", dodao je voditelj projekta, g. Denis Sejfić.

Zvuk u Geberitu
Smanjenje zvukova na najmanju moguću mjeru jedna je od ključnih kompetencija Geberita. Kad je riječ o zvuku unutar zgrada, kupaonice su jedno su od najkritičnijih mjesta. Ljudsko uho može čuti čak i kap iz armature, da ne spominjemo ispiranje WC školjke. S odgovarajućim proizvodima i pravom tehnologijom ugradnje, zvuk se može odvojiti od konstrukcije zgrade do te mjere da se sanitarna buka može svesti na minimum.

Geberit se dosljedno usredotočuje na osiguravanje optimalne zvučne izolacije pri razvoju novih proizvoda, zbog čega se proizvodi optimizirani za zvuk testiraju u vlastitom laboratoriju za građevinsku tehnologiju i akustiku. Ispitivanja se provode u realnim uvjetima, sa kompletnim sanitarnim instalacijama i kupaonicama izgrađenim i stručno montiranim za tu namjenu.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt