Na 7. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije istaknute su novosti u sektoru obrtništva te prezentirane mogućnosti ostvarivanja prava na EU potpore za razvoj poslovanja.

U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije jučer, 14. ožujka 2024. u Dugom Selu se održao 7. Obrtnički forum. „Ovo je jedan od najboljih primjera suradnje dvije županije preko Obrtničke komore Zagreb, a ovaj forum je prilika gdje obrtnici mogu direktno komunicirati s tijelima javne uprave i lokalne samouprave kako bi saznali najnovije informacije i iznijeli svoje potrebe“, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

Obrtnici znaju što rade, imaju svoje vizije i ciljeve koje žele ispuniti i podržavaju razvoj obrtništva. Mi moramo osigurati okolnosti da obrtnici rastu i napreduju, jer je obrtništvo baza za daljnji razvoj poduzetništva, a time i za povećanje BDP-a i blagostanja države u kojoj živimo. Uz konstantne promjene u svijetu, ne smijemo propustiti priliku za iskorištavanje EU potpora i jačanje tržišta te internacionalizaciju“, naglasio je ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović.

Na ovom Forumu svake godine obrtnici nam predstavljaju svoje ideje, ali i svoje probleme. Tu smo da bi zajednički pronašli najbolja rješenja za njihovu budućnost i uvjete njihovog poslovanja. Obrtnici žive i rade sa svojom jedinicom i moramo biti otvoreni. Pomažemo im potporama i suorganizacijom brojnih događanja, a tako ćemo nastaviti i dalje“, rekao je izaslanik župana Zagrebačke županije, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Damir Fašaić. Dodao je da će, s obzirom da se sve više djece upisuje u obrtničke i strukovne škole, novi Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu, projekt vrijedan 16 mil. €, biti najmoderniji edukacijski prostor koji će biti velika napredna stepenica za buduće mlade obrtnike.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji trenutno posluje 30.454 obrta, od toga njih 8.840 je u Zagrebačkoj županiji, a svake godine bilježi se porast broja obrta od 8% što su iznimno pozitivne promjene. „U Gradu Zagrebu ima najviše uslužnih i intelektualnih obrta, a u Zagrebačkoj županiji proizvodnih. Ono na što smo izuzetno ponosi je broj od više od 30.000 žena obrtnica u Hrvatskoj, a u posljednje tri godine imamo 24% više žena u našim udruženjima“, naglasio je Trojnar.

Marko Cesar, predsjednik Udruženja obrtnika Dugog Sela istaknuo je kako njihovo udruženje broji 600 članova koji rade kroz sedam cehova, a suradnja sa Komorom i Županijom je vrlo uspješna kroz razne projekte.

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian, i sam obrtnik, rekao je kako obrtnici ljudi koji zapošljavaju i vrijedno rade, proširuju znanje i investiraju u novosti. „Dugo Selo će uvijek biti grad koji je otvoren za nove djelatnosti i širenje gospodarstva te prije svega znanja.“

Ovogodišnja tema panela bili su EU fondovi – natječaji za obrtnike na kojem će se raspraviti o mogućnostima korištenja fondova EU, kako se prijaviti na natječaje i napraviti dobar projekt te koji su sve natječaji aktualni od strane lokalne i nacionalne vlasti za obrtnike.

EU fondovi su ključni za obrtnike jer pružaju financijsku podršku za projekte poput modernizacije, inovacija i digitalizacije. Oni potiču konkurentnost, potiču otvaranje novih radnih mjesta te potiču razvoj novih poslovnih ideja. Također, podržavaju regionalni razvoj i pružaju prilike za edukaciju i usavršavanje, što doprinosi općem ekonomskom prosperitetu. Važan su resurs za razvoj, rast i konkurentnost obrtništva u EU, pružajući podršku obrtnicima u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva i doprinoseći ekonomskom prosperitetu zajednice.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ove će godine otvoriti nekoliko natječaja zajedno vrijednih milijun eura na koje će se moći prijaviti obrtnici, a kroz neke će se moći prijaviti i mikropoduzetnici za koje od 2016. godine nije bilo natječaja.

Predstavljeni su natječaji koji će se otvarati od strane drugih institucija, a raspravljalo se i o uvjetima prijava gdje su istaknute prednosti, ali i nedostaci koji sprječavaju obrtnike za ostvarivanje prava kroz njihova iskustva i realnih stanja na terenu. Istaknuto je kako je potrebno spustiti neke kriterije i otvoriti mogućnosti za male obrte da dođu do nekih sredstava kako bi rasli, poglavito za proizvodnja zanimanja.

Zagrebačka županija također svake godine daje potpore za obrtnike od onih za otvaranje obrta tj. obrtnike početnike do potpora za nabavu opreme, a one iznose od 2.000 do 10.000 eura, ovisno o natječaju.

Poduzetnički centar daje savjetodavne usluge i daje mentorske usluge gdje se obrtnici mogu javiti i sa stručnim osobama raspraviti mogućnosti kroz koje žele ostvariti poboljšanja za svoje poslovanje.

U sklopu programa održana je prezentacija Poduzetničkog inkubatora Dugo Selo. Izgradnjom infrastrukture u poduzetničkim zonama Dugo Selo je osiguralo sve potrebne uvjete za privlačenje investitora, a projektom poduzetničkog inkubatora i sami sudjeluju u poticanju poduzetništva i gospodarstva na području Grada Dugog Sela.

Prema službenim podacima FINA-e za 2022. godinu vidljiv je porast broja obrta i poduzetnika u Zagrebačkoj županiji, kao i broja zaposlenika, a time i pad broja nezaposlenih osoba. U porastu su prihodi poduzetnika (porast za 20 mrld €), ulaganja u dugotrajnu imovinu, a prosječne neto plaće kod obrtnika iznosile su 956 €. Grad Zagreb ima najveći broj poduzetnika u Hrvatskoj, a vodeći je i po prihodima. U Zagrebačkoj županiji najveći broj poduzetnika je u Velikoj Gorici.

U prostoru Centra održala se i zanimljiva izložba pod nazivom „Temelj države su obrtničke ruke“ o starim tradicijskim obrtima i njihovim predmetima.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt