Stigla nova Templara! Ovoj malvaziji nećete odoljeti

Ljubitelji vina s nestrpljenjem su je iščekivali. Templara rađena od malvazije istarske, berbe 2022., napokon je na tržištu. Ovaj moćni single vineyard poznate istarske vinarije Rossi, elegantno je i moderno vino s potpisom mladog Marka Rossija, srednjeg od trojice braće. Oni danas vrlo uspješno vode vinariju u Bajkinima, pitoresknom selu nadomak Vižinade.

Ljubav prema vinu mladom enologu zapisana je u genetskom kodu, on i braća peta su generacija vinara u obitelji, istarskoj tradiciji podarili su svježinu, novu snagu i od Bajkina napravili jednu od najpoželjnijih vinskih destinacija, a od Templare vino za vrhunske eno-gastro doživljaje.

Templara je kruna njihovog predanog rada, odraz je terroira jedinstvenog položaja, ali i najljepša posveta istarskim templarima koji su od 12. do 14. stoljeća imali sjedište na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi. Dolazi s najboljih položaja u dolini Mirne, iz vinograda Monte d'Oro smještenog na 270 metara nadmorske visine.

„Berba 2022. bila je iznimno izazovna zbog suše, malvazija se brala iza 15. rujna, a vinova loza s koje smo brali grožđe stara je šest godina. Prinosi su iznosili maksimalno dva kilograma po trsu, maceracija se odvijala 24 sata na hladno, a fermentacija i odležavanje na kvascima u drvenim tankovima zapremine tisuću i dvije tisuće litara u trajanju od deset mjeseci. Vino je dodatno odležavalo u boci još šest mjeseci“, kaže Marko Rossi za ovaj fini spoj kompleksnosti, elegancije i karaktera sorte.

Preporuka sommeliera

Njegova Templara kristalno je bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremovog cvijeća, notama zrele jabuke, marelice, korice kruha, vanilije i bijelog papra. Harmonična je i zaokružena s umjerenom svježinom, idealna temperatura posluživanja je od deset do 12 stupnjeva Celzijevih. Sljubit će se uz lagane rižote i razne tjestenine sa škampima ili školjkama, istarske fuže s crnim tartufima i uz bijelu ribu u pećnici.

A uz koje bi još jelo savršeno pasalo ovo iznimno vino otkrio je Kristijan Hairač, aktualni sommelierski prvak Hrvatske i voditelj rovinjskog restorana Agli Amici s Michelinovom zvjezdicom.

„Kompleksnost ovog vina idealno se uparuje s profinjenim okusima bijele ribe poput romba, posebno uz kremaste umake i morske alge, stvarajući jedinstvenu harmoniju. Templara obitelji Rossi postavlja nove standarde za izvrsnost i eleganciju. Njezina izuzetna kvaliteta čini je ne samo vrhunskim izborom za uživanje, već i ključnom točkom svakog gastronomskog iskustva koje teži savršenstvu. Stoga zaslužuje mjesto na sjajnim vinskim kartama jer pruža nezaboravne doživljaje ljubiteljima vina i vrhunske kuhinje širom svijeta“, poručio je najbolji hrvatski sommelier.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt