Brojni poznati na otvorenju izložbe umjetničke radionice ELKANA

Podrumi Dioklecijanove palače u Splitu sinoć su bili domaćin za više od 300 posjetitelja koji su stigli na otvorenje izložbe "Univerzum kroz Ljubav" - umjetničke radionice ELKANA.

Tonči, Vjekoslava i Ivan HuljićHana Huljić GrašoEdina Pršić BabićRobert KurbašaDomenica Žuvela..samo su neki od uzvanika koji su uveličali otvorenje izložbe.   


Osnivač Elkane, Feđa Aaron Bučić, uz kolekciju jedinstvenog nakita od materijala poput kovanog meteorita i mokume-gane tehnikom obrađenog srebra i bakra, izradio je i prsten na kojem Brajevim pismom piše "Ljubav". 

"Kao i na cijeloj izložbi, i simbolikom prstena ukazujem na sljepilo ljudskog društva. Poruka izložbe je - počnimo gledati srcem da bismo shvatili svijet u kojem živimo i da bi ga vidjeli uistinu onakvim kakav jest. Jedino ljubavlju možemo otkriti, kroz srce osjetiti i vratiti se svom bitku. A taj bitak je LJUBAV", rekao je Bučić.

 

Novinarka Jasmina Kos, suosnivačica Elkane, skulpturom "Univerzum" prikazala je deset razina stvaranja Univerzuma. Izloženi su i radovi kipara Nikole Vudraga te slikarica Nade Žiljak i Noge Keren.  

 

Izložbu koja ostaje otvorena za posjetitelje do 30. travnja, uz tim Elkane, otvorila je ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić te glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević. Među posjetiteljima i predstavnicima kulturnog, zabavnog, religijskog života, bile su i kustosice Etnografskog muzeja u Splitu Maja Alujević, Židovskog muzeja u Zagrebu Mira Wolf, i šibenske galerije "sv. Krševan" Antonija Modrušan; prof. emer. Vilko Žiljak;

 

Elkana je predstavila umjetničke radove iz pete, završne faze aktualnog stvaralačkog ciklusa koji je započeo 2017. izložbom "Gdje Istok susreće Zapad" i kolekcijom nakita od 2.000 godina starog arheološkog nalaza, Rimskog stakla. Ciklus je nastavljen  2018. izložbom "Gdje Svemir dotiče Zemlju" i kolekcijom nakita od meteorita. 2020. godine, kroz izložbu "Tikkun olam - popravljanje svijeta" umjetnici iz Elkane, uz još desetak gostujućih umjetnika, promišljali su o dužnosti svakog čovjeka da djelima dobrote stvara mozaik novog, boljeg svijeta. Ciklus je nastavljen 2021. izložbom skulptura i kolekcije nakita "Stvaranje Univerzuma", a dovršen aktualnom izložbom "Univerzum kroz Ljubav".

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt