Revolut Travel Report: hoće li ovogodišnja sezona biti rekordna?

Revolut, globalna financijska aplikacija koju koristi više od 40 milijuna korisnika diljem svijeta i više od 400.000 korisnika u Hrvatskoj, provela je anketu o ljetnim planovima za putovanja među više od 15 tisuća ljudi u 15 zemalja diljem Europe, uključujući 1 tisuću u Hrvatskoj. Evo što su rekli:

Godišnji odmor prije, usred ili nakon vrhunca sezone?

Na pitanje u kojem mjesecu Hrvati planiraju svoj glavni, najduži godišnji odmor u 2024. godini, 60 % ispitanika navelo je srpanj (23 %) i kolovoz (37 %). Lipanj (6 %) i rujan (11 %) također su popularni mjeseci za odmor, dok 8 % ispitanika ove godine ne planira godišnji odmor.

Koga će Hrvati ovo ljeto sresti na plažama i u hotelima? Uz Hrvate, svoj glavni godišnji odmor na vrhuncu sezone (tijekom srpnja i kolovoza) planiraju i turisti iz Rumunjske (60 %), Poljske (59 %), Bugarske (57 %), Grčke (56 %), Češke Republike (53 %) i Slovačke (53 %). Tko izbjegava ove vruće ljetne mjesece? Među Europljanima koji planiraju odmor ranije, od travnja do lipnja, mnogo je turista iz Njemačke (24 %), Italije (23 %), Austrije i Švicarske (po 22 % iz obje zemlje). A tko odgađa godišnji odmor za jesen? Dominira slična skupina, turisti iz Švicarske (26 %), Njemačke (23 %), Austrije i Španjolske (po 22 % iz obje zemlje).

Top destinacije za sezonu 2024.

Sad kad znamo kada, ključno je pitanje gdje? Kod kuće ili u inozemstvu? A koje će biti vodeće turističke destinacije za godišnji odmor u sezoni 2024.? Čak 72 % Hrvata svoj odmor planira unutar zemlje – najveći broj među svih 15 ispitanih zemalja.

Ako pogledamo europske brojke, većina Europljana ove godine planira otići na odmor u inozemstvo u Italiju (5 %), Grčku (4 %), Španjolsku (4 %). Hrvatska, četvrta na popisu najpopularnijih odredišta, privukla je 3 % europskih turista. Glavna neeuropska odredišta su SAD (1 %), Egipat (1 %) i Tajland (1 %).

Interni podaci Revoluta pokazuju da je Hrvatska prošle godine privukla najviše posjetitelja iz Poljske, Mađarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Češke Republike. Ako gledamo kamo putuju Hrvati, top destinacije bile su Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina.

Kako Europljani zamišljaju odmor iz snova?

Sada kada znamo i gdje i kada, vrijedi precizirati kakav bi to odmor trebao biti: miran ili aktivan, ili možda kod kuće (staycation) ili u kombinaciji s poslom (workation)? Tri teme dominiraju u odgovorima Hrvata. Odmor planiraju na plaži (52 % odgovora), to vrijeme žele provesti s obitelji (32 %), a njih 16 % planira istraživati ​​prirodu i floru i faunu. No, to nije jedini recept za uspješan odmor. Oko 15 % Hrvata planira odmor u gradu (city break), svaki deseti planira provesti ovogodišnji odmor u wellness centru (10 %), a neki planiraju provesti odmor kod kuće (11 %).

Glavni odabir za odmor među Europljanima su odmor na plaži (45 %), obiteljski odmor (33 %) i odmor u prirodi (15 %), a Hrvatska ima toliko toga za ponuditi za sve te aktivnosti.

Kampiranje ili all inclusive?

Za uspješan odmor često nije presudno hoćemo li ga provesti unutar zemlje ili u inozemstvu, već mjesto gdje boravimo i kakve nam atrakcije isto nudi. Revolut je pitao Hrvate koje aktivnosti i iskustva cijene tijekom putovanja. Evo nekih popularnih odgovora. Na odmoru Hrvati žele posjetiti lokalne spomenike (48 %), kušati lokalnu kuhinju i upoznati se s lokalnom tradicijom (44 %). Kad je riječ o smještaju, all inclusive hotel s otvorenim barom i švedskim stolom također je među preferiranim izborima (21 %). Neki se Hrvati fokusiraju na odredišta za odmor s puno aktivnosti za djecu (9 %) ili bavljenje sportom (9 %), kao i karavaning ili kampiranje, npr. u šumi ili uz jezero (12 %).

Među europskim zemljama, karavaning i kampiranje je vrlo popularan u Litvi. Svaki četvrti Litavac (25 %) planira ovu vrstu odmora. Sportski praznici ove godine, puni događanja, popularni su među Austrijancima (17 %), Švicarcima (13 %) i Nijemcima (11 %). Party odmor i noćni život domena su Grka (20 %) i Španjolaca (15 %). Pogodnost all inclusive hotela posebno preferiraju Bugari (47 %), Talijani i Rumunji (po 42 % svaki). Animacije za djecu također su važne Česima i Rumunjima (po 16 % svaki), a iznad svega, Poljacima (18 %). Talijanima (54 %) i Švicarcima (50 %) prioritet su kulinarski užici. O svom zdravlju i ljepoti tijekom godišnjih odmora pobrinut će se Austrijanci (26 %), Nijemci (23 %) i Mađari (22 %). Potrebe za putnim iskustvima i aktivnostima su različite, a značajka Doživljaji u aplikaciji Revolut može vam pomoći s rezervacijom i plaćanjem.

“Radujemo se rekordnoj turističkoj sezoni ove godine. Gdje god naši korisnici planiraju svoj godišnji odmor, za njih smo pripremili niz korisnih značajki za putovanja. Uz pogodnosti kao što su konverzije valuta, platforma za rezervaciju hotela i privatnih apartmana diljem svijeta, tražilica za lokalne izlete i iskustva, loungevi u zračnim lukama i putno osiguranje, također smo nedavno predstavili digitalne eSIM kartice za mobilni internet i prijenos podataka.” – komentira Ingrida Daunaraviciene, menadžer za odnose s javnošću za Hrvatsku u Revolutu.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt