Stručna izvješća procjenjuju da se očekuje rast tržišta podatkovnih centara u jugoistočnoj Europi u rasponu 30-55%

Tržište podatkovnih centara u jugoistočnoj Europi ima veliki potencijal rasta u sljedeće 2-3 godine. Svi pokazatelji govore u tom smjeru, a zemlje u regiji postaju sve privlačnije ulagačima zbog prisutnosti visoko učinkovitih komunikacijskih mreža duž putanje Zapadna Europa-Azija i pristupačnih troškova za zemljište, energiju, izgradnju i radnu snagu.

Prema izvješću EMEA Data Center 2024. koje je objavila konzultantska tvrtka za nekretnine JLL, predviđa se da će sekundarna tržišta u Europi, uključujući Španjolsku, Poljsku i Rumunjsku, rasti u prosjeku za oko 49%, dok će središnje FLAPD područje (Frankfurt, London, Amsterdam, Pariz, Dublin) predviđa se da neće premašiti 16%. Nadalje, isto izvješće pokazuje da se očekuje rast tržišta u južnoj Europi između 30-55% u nadolazećoj godini.

 

Široko rasprostranjeno prihvaćanje umjetne inteligencije i procesa kognitivne moći stvara neviđenu potražnju za kapacitetom podatkovnih centara, koja se javlja ne samo na zrelim tržištima na Zapadu, već i na sekundarnim tržištima ili tržištima u nastajanju, uključujući Rumunjsku. U izvješću se također ističe da su se ulaganja u industriju podatkovnih centara u 2023. udvostručila u usporedbi s prethodnom godinom, u ukupnom iznosu od 2,34 milijarde eura diljem Europe.

 

„Cijelo južnoeuropsko tržište podatkovnih centara je u procvatu. Bukurešt bi potencijalno mogao utrostručiti ili čak povećati kapacitet svojih podatkovnih centara do sedam ili osam puta u sljedeće tri godine, nakon najava novih velikih projekata u gradu ili oko grada od strane nekoliko investitora posljednjih mjeseci”, izjavio je Mihai Manole, izvršni direktor Tema Energy i organizator DataCenter Foruma, najvećeg događaja posvećenog industriji podatkovnih centara u regiji.

 

Glavni grad Rumunjske zauzima deveto mjesto na tržištima u razvoju EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika), s podatkovnim centrima ukupne snage 15 MW, prema izvješću za 2023. koje je objavila konzultantska kuća za nekretnine Knight Frank. Međutim, projekti koji su već u razvoju mogli bi povećati ovaj kapacitet na najmanje 50-55 MW u relativno kratkom roku. Prošle je godine nekoliko velikih igrača objavilo svoje namjere i započelo projekte izgradnje velikih podatkovnih centara u Bukureštu, prvenstveno zbog jednostavnog pristupa komunikacijskim linijama, električnoj mreži i kvalificiranom osoblju.

 

 

Tržišta podatkovnih centara u južnoj Europi rastu

 

Interes investitora se ne povećava samo za Bukurešt, već je i čitava jugoistočna regija Europe ojačana svojom učinkovitom i pouzdanom povezanošću. Unutar ovog područja u razvoju, Atena se ističe kao tržište koje obećava, privlačeći pozornost najjačih igrača. Grčka prijestolnica već posjeduje najveći IT kapacitet u regiji, ukupno 101 MW. Međutim, potencijal rasta je ogroman, budući da Microsoft planira izgraditi tri podatkovna centra na širem području Atene za pružanje usluga računalstva u oblaku u Grčkoj, s ukupnim proračunom od približno 976 milijuna eura.  

 

Osim toga, francuska tvrtka DATA4, Digital Realty i Sparkle, međunarodni 'ogranak' Telecom Italia, najavili su planove za nove podatkovne centre. Grčka tvrtka Lancom, koja je do danas uložila više od 20 milijuna eura, pokrenula je novo ulaganje na Kreti za stvaranje još jednog podatkovnog centra, koji bi potencijalno mogao poslužiti kao pristup Balkanu. Slična je situacija u Sofiji, gdje je 2023. Equinix uložio više od 12 milijuna dolara u proširenje postojećeg podatkovnog centra, udvostručivši kapacitet na 700 nosača. Štoviše, predviđa se da će cjelokupno tržište podatkovnih centara u Bugarskoj porasti za 6,96% od 2024. do 2028., dosegnuvši tržišni obujam od 201,7 milijuna USD do 2028.

 

Slično tome, Zagreb će doživjeti dosljedan rast u sljedećih nekoliko godina. Digital Realty već je najavio proširenje postojećeg podatkovnog centra u Zagrebu, ZAG1, s dodatnih 1600 m2 ICT i tehničkog prostora. Nadalje, Digital Realty planira uložiti u izgradnju drugog podatkovnog centra u Zagrebu, također na hyperscale razini.

 

Panel rasprava o mogućnostima ulaganja na DataCenter Forumu 2024


Većina međunarodnih analitičara vjeruje da će dramatično smanjenje dostupnog prostora i snage podatkovnih centara u visoko razvijenim zemljama s podatkovnim centrima (UK, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Irska itd.) navesti sve više i više investitora da se okrenu sekundarnim tržištima: Istočna Europa i Skandinavija.

 

Stoga će tijekom sljedeće dvije godine glavna ulaganja biti usmjerena na mjesta gdje su troškovi zemljišta, energije i ljudskih resursa niži, ali gdje također postoje učinkoviti komunikacijski čvorovi, dovoljno (zelene) električne energije te tehničke mogućnosti za izgraditi i upravljati velikim podatkovnim centrima.

 

Ovogodišnji DataCenter Forum, zakazan za 9. svibnja, sadržavat će prvu raspravu o mogućnostima ulaganja u Rumunjskoj, s predstavnicima tvrtki ClusterPower, DC Byte i Portland Trust. DataCenter Forum, jedini događaj posvećen tržištu podatkovnih centara u Rumunjskoj i najpoznatiji u regiji, okuplja najvažnije igrače u industriji, od investitora i operatera podatkovnih centara, do stručnjaka, dizajnera, konzultanata ili krajnjih kupaca .

 

Događaj organizira Tema Energy, lider na tržištu podatkovnih centara u Rumunjskoj, s priznatom stručnošću u inženjeringu po principu „ključ u ruke“ i izvedbi električnih, mehaničkih, sigurnosnih i softverskih sustava. Partneri izdanja 2024. su sljedeći proizvođači tehnologija podatkovnih centara: Schneider Electric, Rittal, Eneria CAT, R&M, Fujitsu, Panduit, nVent, Cummins, Vertiv, Aksa, Vertiv, HiRef, Pyralis and Uniline TCS.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt