Moda nove generacije: genderless ili rodno neutralna moda

Modna tražilica GLAMI istražuje rodno neutralnu modu - prolazni trend ili budućnost modne industrije?

Moda je poznata po tome da pomiče granice i šalje poruke. Od skandalozne haljine Marie Antoinette koja je izazvala javni bijes do mini suknje koja je postala simbol slobode žena, modna industrija ima sposobnost duboko utjecati na društvo. Jedan od glavnih trendova koji trenutno utječe na društvene norme je rodno neutralna, tj. genderless moda.

U posljednjih nekoliko godina, generacija Z izazvala je dramatičan pomak u osporavanju dugogodišnjih binarnih rodnih uloga i sredstava izražavanja roda u globalnom društvu. Zapravo, otprilike polovina milenijalaca i generacije Z smatra 'zastarjelim' razmišljanje o rodu kao binarnom, odnosno razdvajanju roda na muškarce i žene1. I to gledište, naravno, mijenja modnu industriju. GLAMI istražuje što znači rodno neutralna moda poznata kao genderless fashion, te predstavlja li ona još jedan prolazni trend ili budućnost modne industrije.

Genderless moda je poznata još kao i uniseks, androgena ili rodno neutralna moda. Ovaj trend se svodi na zanemarivanje binarnih rodnih normi sa odjećom koju svatko može nositi, bez obzira gdje se nalazi na spektru roda. Rodno neutralna odjeća često je opuštena, bez jasnih silueta i neutralnih boja, i nije posebno muška ili ženska. Najpoznatije predstavnice ovog stila je svakako Bilie Eilish u svojim Gucci odjelima bez jasne forme ali i Bella Hadid u širokim kratkim hlačama poznatim kao jorts.

Trendovi genderless mode

Kako se genderless moda širi, primjećuju se određeni trendovi koji oblikuju ovaj stilski izričaj.

Jednostavne siluete su ključni element genderless mode. Ove siluete su često opuštene, ne naglašavajući previše tijelo i omogućujući udobnost i slobodu pokreta. Genderless komadi odjeće pružaju univerzalnu privlačnost i omogućuju svima, bez obzira na spol ili oblik tijela, da se osjećaju udobno i sigurno u svojoj odjeći.

Uniseks kolekcije: Umjesto da se fokusiraju na tradicionalno muške ili ženske stilove, uniseks kolekcije nude odjevne komade koji su neutralni u smislu spola. U uniseks kolekcijama možemo pronaći osnovne komade kao što su majice, košulje, hlače, jakne i haljine koje su dizajnirane da odgovaraju svima. Ovi komadi često imaju jednostavne siluete i neutralne boje, što ih čini prilagodljivima različitim stilovima i preferencijama. Osim toga, uniseks kolekcije često su praktične i udobne, što ih čini popularnim izborom među potrošačima koji cijene funkcionalnost i stil.

Inovativni aterijali: Modni brendovi istražuju nove materijale koji su održivi, udobni i prilagodljivi, a to uključuje reciklirane tkanine poput recikliranog poliestera, najlona, plastike ili pamuka, tehnički materijali poput GORE-TEX-a ili Coolmaxa koji omogućuju odjeći da bude vodootporna, prozračna i da se brzo suši. Također sve su popularniji organski pamuk zbog svoje održivosti i organskih svojstava ali i zato što je mekan i ugodan za nošenje, i eko-koža kao alternativa pravoj koži koja ima isti izgled i teksturu kao prava ali sa smanjenim utjecajem na okoliš.

Najtraženiji genderless proizvodi

Proizvodi koji se najčešće pripadaju genderless modi su:

Opuštene baggy traperice karakteristične po svojoj širokoj i opuštenoj silueti, koja je prikladna za nošenje od strane bilo koga, bez obzira na spol. Modeli u neutralnim bojama poput crne, plave ili sive nosivi su u svim prigodama.

Statement jakne su često upadljive i nekonvencionalne, što ih čini savršenim komadom za izražavanje osobnosti i stila. Najpopularnije su one ukrašene printevima, upečatljivim bojama, aplikacijama ili neobičnim detaljima koji privlače pažnju i ističu se iz mase. Iako statement jakne mogu biti vrlo upečatljive, mnoge od njih dolaze u neutralnim bojama poput crne, sive ili bež, što ih čini prikladnim za nošenje neovisno o stilu i spolu. Ove jakne se mogu nositi uz opuštene traperice i majice za casual izgled, ali i uz elegantne haljine ili košulje za formalniji izgled.

Neutralne tenisice u neutralnim bojama poput bijele, crne ili sive, što ih čini prikladnim za nošenje i omogućava da se lako uklope u različite stilove i outfit kombinacije. Ovaj stil tenisica uključuje klasične modele kao što su Converse, Vans ili Adidas Stan Smith koji su popularni među svim generacijama i spolovima. Mogu se nositi uz različite stilove odjeće, uključujući traperice, suknje, haljine ili odijela. Također mogu dodati ležeran i moderni dodir bilo kojem outfitu, što ih čini neizostavnim komadom.

Oversized majice se mogu nositi na različite načine i uz različite odjevne komade. One se mogu nositi uz traperice za ležeran izgled, ali se također mogu kombinirati s haljinama ili suknjama za trendi i neformalnu pojavu. Najtraženije su one u neutralnim bojama i jednostavnim dizajnima za što lakše kombiniranje i kreiranje outfita.

Klasični topovi u neutralnim bojama poput bijele, crne ili sive. Vrlo su prilagodljivi te se lako kombiniraju s ostalim komadima ovisno o outfitu. Mogu se nositi uz traperice za ležeran izgled, ali se mogu kombinirati s hlačama ili suknjama za formalniju pojavu.

GLAMIjeva analiza trendova u genderless modi naglašava potrebu za širokim krojevima i siluetama, unisex kolekcijama i individualnim izražavanjem stila. Naglasak je na udobnosti, svestranosti i individualnosti te jednostavnom kombiniranju komada u postizanju željenog outfita.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt