Osamdeset kazališnih monologa najizvođenijeg suvremenog hrvatskog dramatičara


Nakon velikog uspjeha romana „Portret duše“, Miro Gavran izlazi pred čitatelje s izborom od osamdeset kazališnih monologa iz svojih kazališnih tekstova nastalih u protekla četiri desetljeća.

Čitajući monologe nalik kratkih pričama, proći ćete kroz bogati komediografski i dramski opus u kazalištu najizvođenijeg hrvatskog pisca, čija su djela uprizorena na svim kontinentima, a njegove predstave je vidjelo više od četiri milijuna gledatelja. Bez sumnje će ovi monolozi biti dobrodošli ne samo ljubiteljima kazališne umjetnosti, nego i studentima glume, kandidatima koji idu na prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti, kao i srednjoškolskim družinama kada odabiru tekstove za LIDRANO, a i brojnim kazališnim amaterima. Nad nekima od ovih tekstova ćete se zamisliti, neki će vas emotivno dodirnuti, a neki dobro nasmijati. U svakom slučaju: neće vas ostaviti ravnodušnima.
Miro Gavran (1961.) najprevođeniji je i u kazalištu najizvođeniji hrvatski književnik. Djela su mu prevedena na 42 jezika, imao je više od 400 kazališnih premijera na svim kontinentima, koje su imale više od 4 milijuna gledatelja. Vjerojatno je jedini živući dramatičar u svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival njemu posvećen GavranFest, na kojem se izvode predstave nastale isključivo prema njegovim dramama i komedijama. Knjige su mu imale više od 250 izdanja na hrvatskom i u prijevodima. Otisnute su u milijun primjeraka. Za odrasle je do sada napisao deset romana: Zaboravljeni sin, Kako smo lomili noge, Klara, Margita, Judita, Krstitelj, Poncije Pilat, Jedini svjedok ljepote, Kafkin prijatelj, Nekoliko ptica i jedno nebo, dvije zbirke priča: Mali neobični ljudi i Priče o samoći, te dvije knjige poezije: Pjesme i Obrana Jeruzalema.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt