Porsche predstavlja redizajn svog kultnog modela - 911

Porsche je iz temelja poboljšao kultni sportski model 911. Novi model 911 Carrera GTS prvi je model 911 odobren za vožnju na cesti opremljen vrlo laganim hibridom. Novorazvijeni, inovativni sustav pogonskog sklopa, s 3,6 litara obujma, nudi značajno poboljšane performanse vožnje. 911 Carrera GTS Coupé ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,0 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 312 km/h. Model 911 Carrera također će biti dostupan odmah prilikom uvođenja novog modela. Pokreće ga izmijenjeni 3,0-litreni twin-turbo boxer motor koji je snažniji od svog prethodnika. Uz to, novi model 911 dolazi s osvježenim dizajnom, nudi bolju aerodinamiku, svježu unutrašnjost, poboljšanu serijsku opremu i proširene mogućnosti povezivanja.

Ponovnim uvođenjem ovog kultnog modela, Porsche je modernizirao četiri od svojih šest linija modela u samo nekoliko mjeseci: Panamera, Taycan, Macan i 911. „Naša ponuda proizvoda mlađa je no ikada i vrlo je atraktivna“, kaže izvršni direktor Oliver Blume. „Našim kupcima nudi još više mogućnosti individualizacije i ekskluzivna iskustva.“

Nadahnut motosportom: inovativni hibrid

Za nove modele 911 Carrera GTS, Porsche inženjeri koristili su znanje stečeno u motosportu kao osnovu za koncept dizajna hibridnog sustava. „Razvili smo i testirali velik broj različitih ideja i pristupa i na kraju smo se odlučili za hibridni sustav koji savršeno odgovara modelu 911. Rezultat je jedinstven pogon koji se uklapa u cjelokupni koncept modela 911 i značajno povećava performanse,” kaže Frank Moser, potpredsjednik odgovoran za linije modela 911 i 718.

Lagani i snažni T-Hybrid sustav uključuje novorazvijeni električni turbopunjač na ispušne plinove. Integrirani elektromotor, smješten između kompresora i kola turbine, brzinom munje podiže broj okretaja turbopunjača. Na taj se način odmah povećava tlak prednabijanja. Elektromotor u turbopunjaču na ispušne plinove također funkcionira kao generator. Generira do 11 kW (15 KS) električne energije. Ta se energija izdvaja iz protoka ispušnih plinova. Električni turbopunjač bez wastegatea omogućuje korištenje samo jednog turbopunjača umjesto prethodna dva – s poboljšanim odzivom i povećanom dinamikom.

Pogonski sklop također uključuje permanentno pobuđeni sinkroni motor integriran u novi, snažniji 8-stupanjski mjenjač s dvije spojke (PDK). Čak i u praznom hodu, podržava boxer motor s dodatnim pogonskim momentom do 150 Nm i osigurava povećanje snage do 40 kW. Porsche povezuje oba elektromotora laganom i kompaktnom visokonaponskom baterijom. Po veličini i težini odgovara uobičajenoj 12 V starter bateriji, ali pohranjuje do 1,9 kWh energije (bruto) i radi pri naponu od 400 V. Za optimiziranu ukupnu težinu, Porsche je ugradio laganu litij-ionsku bateriju za 12 V električni sustav u vozilu.

Srce T-Hybrid pogona je novorazvijeni 3,6-litreni boxer motor. Visokonaponski sustav omogućuje električno pokretanje kompresora klima-uređaja i eliminaciju remenskog pogona, što motor čini mnogo kompaktnijim. Time nastaje prostor iznad jedinice za napajanje za pretvarač impulsa i DC-DC pretvarač. Povećani provrt od 97 mm i povećani hod od 81 mm povećavaju obujam za 0,6 litara u usporedbi s prethodnikom. Motor ima VarioCam podešavanje bregaste osovine i kontrolu ventila s klackalicama. Održava idealan omjer mješavine goriva i zraka u cijelom rasponu brojeva okretaja motora (lambda = 1).

Čak i bez električne pomoći, boxer motor isporučuje 357 kW (485 KS) i okretni moment od 570 Nm. Ukupna snaga sustava iznosi 398 kW (541 KS) i 610 Nm. Povećanje snage u odnosu na prethodnika iznosi 45 kW (61 KS). Novi model 911 Carrera GTS također je bolji od svog prethodnika u sprintu do 100 km/h, posebno u startnoj fazi. Hibrid učinkovitih performansi postiže visokodinamične vrijednosti vožnje dok istovremeno smanjuje emisije CO2 uz znatno manju dodatnu težinu u usporedbi s plug-in hibridnim vozilima. Povećanje težine u odnosu na prethodnika iznosi neznatnih 50 kilograma.

911 Carrera i dalje dolazi s 3,0-litrenim boxer motorom s dvostrukim turbopunjačem. I taj je motor potpuno redizajniran. Između ostalog, sada je preuzeo hladnjak zraka punjenja iz turbo modela, a on se sada nalazi izravno ispod rešetke stražnjeg poklopca, iznad motora. Turbopunjači u novom modelu 911 Carrera bili su rezervirani za GTS modele prethodnika. Tim je izmjenama Porsche istovremeno postigao smanjenje emisija i povećanje snage na 290 kW (394 KS) uz maksimalni okretni moment od 450 Nm. Novi 911 Carrera Coupé od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,1 sekundu (3,9 sekundi s paketom Sport Chrono) i može se pohvaliti maksimalnom brzinom od 294 km/h. U usporedbi s prethodnikom, to je poboljšanje od 0,1 sekunde odnosno 1 km/h.

Optimizirani ovjes i aktivna aerodinamika

Ovjes modela 911 Carrera GTS također je potpuno izmijenjen. Po prvi put, upravljanje stražnje osovine sada je dio serijske opreme. Ono povećava stabilnost pri velikim brzinama i smanjuje krug okretanja. Porsche je integrirao Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) sustav stabilizacije protiv prevrtanja u visokonaponski sustav hibrida. To omogućuje korištenje elektrohidrauličkog upravljanja, čime sustav radi još fleksibilnije i preciznije. Sportski ovjes s varijabilnim sustavom amortizera (PASM) spušten 10 mm u vožnji osigurava ponašanje tipično za GTS.

Za novi model 911 dostupno je ukupno sedam dizajna kotača od 19/20 inča ili 20/21 inča. Prvi put u modelu 911 Carrera dostupni su kotači Exclusive Design s karbonskim elementima koji smanjuju koeficijent otpora i time povećavaju učinkovitost. Modeli 911 Carrera GTS serijski se kreću na kotačima od 21 inča, širine 11,5 inča i gumama 315/30 ZR 21 straga. Sprijeda su gume 245/35 ZR 20 na kotačima od 20 inča širine 8,5 inča. U skladu sa značajno poboljšanim performansama, širi otisak stražnjih guma poboljšava dinamiku vožnje i trakciju novog modela 911 Carrera GTS.

Sportski, aerodinamični vanjski izgled

Porsche je pojednostavio vanjski dizajn modela 911 pažljivo ciljanim poboljšanjima. Većina tih mjera poboljšava aerodinamiku i performanse sportskog vozila. Promjene uključuju nove branike specifične za model. Po prvi put, Porsche je također integrirao sve svjetlosne funkcije u sada serijska matrix LED glavna svjetla modela 911, s njihovom karakterističnom optikom u četiri točke. To omogućuje eliminaciju prednjih svjetala i stvara prostor za veće otvore za hlađenje u prednjem dijelu vozila.

Na modelima 911 Carrera GTS, prednji kraj ima pet okomito postavljenih aktivnih zaklopki zraka za hlađenje vidljivih izvana i dodatnu skrivenu zaklopku za zatvaranje sa svake strane. Po prvi put u 911, nadopunjuju ih prilagodljivi prednji difuzori u podvozju kojima se upravlja zajedno sa zaklopkama zraka za hlađenje. Ti elementi usmjeravaju protok zraka prema potrebi: kada je potrebna mala snaga, zatvorene zaklopke optimiziraju aerodinamiku. Kada se pojavi potreba za velikom snagom – na primjer na trkaćoj stazi – zaklopke usmjeravaju velike količine zraka na hladnjake vozila. Senzori sustava potpore sada su smješteni iza površine visokog sjaja ispod registarske pločice.

Opcijski, Porsche nudi nova glavna svjetla s funkcijom HD matrix LED s više od 32 000 svjetlosnih točaka. Visokoučinkovita duga svjetla osvjetljavaju cestu na udaljenosti većoj od 600 metara. Također nudi inovativne dodatne funkcije kao što su dinamičko svjetlo za vožnju u zavojima ovisno o načinu vožnje, osvjetljavanje voznog traka, svjetla na gradilištima i u uskim grlima te duga svjetla s preciznošću bez zasljepljivanja.

Redizajnirana svjetlosna traka s integriranim lukom i logotip „PORSCHE“ čine stražnji kraj modela 911 vizualno dubljim i širim. Novodizajnirana stražnja rešetka s pet letvica na svakoj strani spaja se sa stražnjim staklom i oblikuje grafičku jedinicu koja se stapa u produljivi spojler ispod. Registarska je pločica postavljena više, s jasno strukturiranim stražnjim branikom. Ispušni sustavi specifični za model elegantno su integrirani u upečatljive letvice difuzora. Sportski ispušni sustav opcijski je dostupan za modele 911 Carrera. Modeli 911 Carrera GTS serijski dolaze sa sportskim ispušnim sustavom specifičnim za GTS.

Opcijski aero kit dodatno poboljšava performanse 911 Coupéa. Uključuje prepoznatljiv prednji branik SportDesign s jedinstvenim prednjim spojlerom, odgovarajuće bočne pragove i lakši, fiksni stražnji spojler. Te komponente smanjuju uzgon i poboljšavaju prianjanje sportskog vozila.



Potpuno digitalni cockpit i proširene mogućnosti povezivanja

U coupé varijantama, Porsche je dizajnirao unutrašnjost novog modela 911 kao dvosjed u serijskoj opremi. Konfiguracija sjedala 2+2 dostupna je kao opcija bez nadoplate. U cockpitu, Porsche kombinira poznati DNK dizajna modela 911 s modernom tehnologijom: koncept upravljanja Porsche Driver Experience usmjeren je na vozača i intuitivno, brže upravljanje. Osnovni kontrolni elementi raspoređeni su izravno na kolu upravljača ili oko njega. Uključuju serijski prekidač modusa vožnje, izmijenjenu ručicu sustava potpore za vozača i, po prvi put u modelu 911, gumb za pokretanje – lijevo od kola upravljača, naravno. U pretincu za odlaganje središnje konzole novog modela 911 nalazi se hlađeni pretinac za smartphone uređaje s funkcijom indukcijskog punjenja.

Po prvi put, model 911 ima potpuno digitalnu instrumentnu ploču. Zakrivljeni zaslon od 12,6 inča elegantno se uklapa u novi koncept upravljanja i prikaza i može se potpuno individualizirati. Nudi do sedam prikaza, uključujući ekskluzivni Classic zaslon nadahnut tradicionalnim Porsche dizajnom pet brojčanika i središnjim tahometrom.

Sustavom Porsche Communication Management (PCM) i dalje se upravlja putem središnjeg zaslona visoke rezolucije s dijagonalom od 10,9 inča. Međutim, prilagodljivost modusa vožnje i upravljanje sustavima potpore za vozača značajno su poboljšani. Izmijenjeni model 911 također ima nove mogućnosti povezivanja. QR kod značajno pojednostavljuje postupak prijave na PCM s Porsche ID-om. Apple CarPlay® dublje je integriran u vozilo. Po želji prikazuje informacije na instrumentnoj ploči i omogućuje upravljanje funkcijama vozila izravno u Apple® ekosustavu, primjerice putem govornog asistenta Siri®. Po prvi put, opcijski je dostupan videostreaming i dok je vozilo parkirano. Aplikacije kao što su Spotify® i Apple Music® mogu se upotrebljavati kao aplikacije u PCM-u bez povezanog smartphonea.

Sada dostupan za narudžbu od 160.766 eura

Novi model 911 Carrera sada se može naručiti kao Coupé i Cabriolet s pogonom na stražnje kotače. Za model 911 Carrera GTS također su dostupni pogon na sve kotače i varijanta karoserije Targa (isključivo u ponudi s pogonom na sve kotače). Obje varijante modela serijski su opremljene spojkom Porsche Doppelkupplung (PDK). Porsche nudi novi model 911 Carrera po početnoj bruto cijeni od 160.766,75 €. Cijene za 911 Carrera GTS počinju od 214.047,97 € eura. Isporuke u Hrvatskoj počet će krajem ljeta za model 911 Carrera, a krajem 2024. godine za model 911 Carrera GTS.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt