Prodaja različitim generacijama: strategije za uspjeh

 

Na današnjem raznolikom tržištu teško se istaknuti. Ponude nikad nije bilo kao sada što znači da kupci nikad nisu imali više izbora. Kod velikog izbora dolaze i veliki problemi, pa svakako pomaže razumijevanje jedinstvenih karakteristika i preferencija različitih generacija, odnosno ključno je za učinkovitu prodaju i marketinške strategije. Od „tihe generacije“ do „generacije Alpha“, svaka grupa ima različite vrijednosti, komunikacijske stilove i ponašanja pri kupnji koje tvrtke (a i samozaposleni profesionalci) moraju uzeti u obzir kada nude svoje proizvode ili usluge.

Slijedi vodič za prodaju svakoj generaciji:

Tiha generacija (1925.-1945.):

Tiha generacija doživjela je značajne povijesne događaje, poput Drugog svjetskog rata. Unatoč njihovoj dobi, nemojte pretpostavljati da su otporni na promjene ili tehnologiju. Mnoge starije osobe su upućene u tehnologiju (barem u osnovama) i otvorene su za nove ideje. Kada komunicirate s ovom generacijom, izbjegavajte korištenje previše neformalnog, opuštenog jezika ili slenga koji bi mogao djelovati kao nepoštovanje. Naglasite pouzdanost, kvalitetu i tradicionalne vrijednosti u svojim proizvodima ili uslugama i koristite osobne interakcije poput telefonskih poziva ili sastanaka licem u lice kako biste izgradili povjerenje i odnos.

Baby Boomer generacija (1946.-1964.):

Baby boomeri cijene iskustvo i mogu ih odbiti prodajne taktike koje izgledaju ulizivački ili snishodljivo. Izbjegavajte podcjenjivanje njihovog znanja ili stručnosti i nemojte stvarati pretpostavke na temelju stereotipa o njihovim preferencijama ili interesima. Umjesto toga, angažirajte ih personaliziranim i autentičnim interakcijama koje pokazuju poštovanje njihove individualnosti. Pružite detaljne informacije i demonstracije kako biste ulili povjerenje u svoje proizvode i upotrijebite izjave i preporuke od usta do usta kako biste ojačali kredibilitet i povjerenje.

Generacija X (1965-1979):

Kao prva generacija koja je odrastala uz tehnologiju, generacija X-a je tehnički pismena i preferira kombinaciju online i offline komunikacije. Oni cijene autentičnost i transparentnost, stoga izbjegavajte korištenje prodajnih taktika koje koriste stvaranje pritiska ili agresivno slanje poruka. Umjesto toga, usredotočite se na izgradnju povjerenja kroz iskrene interakcije koje rezoniraju s njihovim vrijednostima i životnim stilom. Uključite tehnologiju u svoje interakcije, ali također pružite opcije za offline komunikaciju i privucite njihovu potrebu za autentičnom i individualnom komunikacijom tako što ćete personalizirati svoj pristup.

Milenijalci (1980.-1994.):

Milenijalci, koji često ostavljaju dojam kao da su rođeni s daljinskim upravljačem u ruci, cijene personalizirane i autentične poruke, online i offline. Izbjegavajte korištenje zastarjelih prodajnih taktika ili lažnih marketinških strategija jer ih to može odbiti od vašeg brenda. Umjesto toga, usredotočite se na izgradnju istinskih veza i pružanje vrijednosti kroz transparentne pristupe usmjerene na klijenta. Povežite se s njima putem društvenih medija i digitalnih kanala, ali osigurajte autentičnost svojih poruka i ponudite personalizirana iskustva i fleksibilne opcije kako biste zadovoljili njihove individualne preferencije.

Generacija Z (1995.-2012.):

Generacija Z vrlo je vizualna i dobro reagira na privlačan, multimedijski sadržaj. Izbjegavajte biti previše „prodajni“ ili promotivni u svojim porukama, već se umjesto toga usredotočite na pružanje vrijednosti i izgradnju istinske povezanosti i iskrenih odnosa. Korištenjem vizualnog sadržaja i pripovijedanja možete privući njihovu pozornost i izgraditi trajne odnose koji potiču prodaju i lojalnost. Komunicirajte vrijednosti svoje marke/brenda i predanost raznim društvenim ciljevima ili inicijativama, budući da su oni društveno svjesni potrošači, i pružite im priliku za trenutačno zadovoljavanje njihovih jer im je raspon koncentracije dosta kratak i naviknuti su brzom pristupu podataka. Nisu oni morali čekati da mama završi telefonski razgovor da se spoje na Internet preko modema ni skidati pjesme satima.

Generacija Alpha (2013.-2025.):

Čak i u mladoj dobi, generacija Alpha dobro se nosi s tehnologijom (pa štogod mi mislili o tome) i očekuje besprijekorno digitalno iskustvo. Izbjegavajte pretjerano složenu komunikaciju ili komunikaciju punu žargona i neka vaše poruke budu jednostavne, jasne i lako razumljive. Usredotočite se na vizualni i interaktivni sadržaj kako biste privukli njihovu pozornost u sve digitalnijem svijetu i stvorili privlačna i obrazovna iskustva koja su u skladu s njihovom znatiželjom i željom za istraživanjem.

Na kraju balade, ako prepoznaju raznolikosti preferencija, navika i ponašanja među različitim generacijama, tvrtke mogu prilagoditi svoje prodajne i marketinške strategije kako bi učinkovito angažirale kupce svih dobi. Nauče li Izbjegavati uobičajene zamke i usvajati pristupe usmjerene na kupca, tvrtke mogu poboljšati svoju prodajnu učinkovitost i izgraditi jače odnose s kupcima svih generacija.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt