Samobor Craft Festival – mjesto gdje baština susreće kreativnost

 

Započeo je Samobor Craft Festival! Istražite bogatstvo baštine i pronađite za sebe neko od unikatnih djela vrijednih ruku samoborskih obrtnika.

Samoborske ulice i trgovi puni su obrtničkih štandova, veselih dječjih osmjeha i glazbe. Započeo je 3. Samobor Craft Festival – Festival malih zanata koji se ovaj vikend održava na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske i u Kleščićevoj ulici.

Gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot naglasila je kako su mali poduzetnici i obrtnici izuzetno bitni za grad. „Imamo dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva pa zato uvijek potičemo njihov rad i razvoj. Na današnjem tržištu mali se obrtnici suočavaju s velikim brojem izazova pa im kroz cjelogodišnju potporu i ovakva događanja dajemo priliku za daljnje napredovanje. Osim toga, dajemo subvencije za ulaganja i zapošljavanje, smanjili smo komunalnu naknadnu i komunalni doprinos, a imamo i najnižu stopu poreza na dohodak u državi. Sve ove mjere su u cilju olakšavanja njihovog poslovanja kako bismo ih rasteretili, a ujedno privlačimo i nove obrtnike i poduzetnike u naš grad“, rekla je Škrobot te istaknula kako daju i potpore za tradicijske obrte s obzirom na njihov izazovan opstanak na tržištu.

Na Festivalu ćete otkriti širok spektar malih obrtnika, poduzetnika, kreativaca i njihovih ručno rađenih proizvoda koji odražavaju raznolikost i bogatstvo lokalne kulture i tradicije. „Samobor je od davnina grad obrtnika, obrtnici su njegov identitet, pa je i sam cilj ovog Festivala prezentacija Samobora kroz zanate i obrte. Ulice i trgove pretvorili smo u prodajno-izložbeni prostor, na kojem se osim samoborskih, predstavlja i dio obrtnika iz zagrebačkog prstena“, istaknula je direktorica Turističke zajednice Samobor Iva Pehar. Dodala je kako ovim Festivalom pružaju platformu za promociju njihovog rada i priliku za razmjenu ideja, umrežavanje i učenje novih tehnika.

Obrtnici će vas pozvati da zavirite u njihove svjetove, dijeleći s vama tajne svog zanata i priče koje kriju se iza svakog stvaralačkog procesa. Jedna od njih je i Brigita Mihina iz Medičarsko-svjećarskog obrta Arko. Tradicijski obrt koji je osnovan 1941. godine sada je preuzeo njezin sin, a ona i dalje ukrašava licitare. „Obrt je osnovao djed i nazvao ga po svom prezimenu – Arko. Ovaj Festival nam je prilika da ljudi vide naš ručni rad. Ovdje nema industrijske proizvodnje, a svaki licitar ili medenjak sto puta prođe kroz naše ruke prije nego dođe do kupca“, kaže Brigita Mihina. Obrt proizvodi licitare – srca, konje i bebe, te druge oblike u raznim bojama te medenjake u nekoliko okusa. „Proces izrade licitara nije jednostavan. Započinje izradom tijesta, njegovim valjanjem i oblikovanjem pa pečenjem. Zatim slijedi navođenje i četkanje, te tek nakon dva tjedna sušenja kreće bojanje i cifranje – ukrašavanje. Svako srce je unikatno jer je cifrano ručno s ljubavlju, a inspiracija dođe sama po sebi i ponese te. Cifrati me učila moja majka koja je svoje znanje i ljubav prenijela na mene i njezina me potpora uvela u ovaj posao koji volim i dan danas.“

Od finog keramičkog posuđa do šarenih tkanina s autentičnim uzorcima i ukusnih delicija, svaki proizvod nosi pečat autentičnosti i ljubavi prema zanatu. OPG Kristina Perković je malo gospodarstvo koje proizvodi proizvode čija su osnova butternut tikve. „Novi smo na tržištu i radimo proizvode na bazi butternut tikve po vlastitim receptima. To su npr. umaci i dipovi koji su namijenjeni da idu uz mesna jela i jela s roštilja te kao namazi, ali su odličan izbor i za vegane i vegetarijance. Samoborske štapiće radimo ekskluzivno za sajmove jer su ručni rad i možemo ih napraviti samo 50 paketa dnevno pa je sada prilika da se isprobaju i kupe. Radimo i pekmeze koji se kuhaju u soku od cijeđene naranče s dodacima cimeta i đumbira što je malo drugačija verzija klasičnih. Nadamo se da će kupci prepoznati našu kvalitetu, te trud i rad koji smo utkali u svaki naš proizvod, a ovaj Festival je prava prilika za to“, rekla je Kristina Perković.

Program smo obogatili brojnim radionicama i programima za djecu. Uključili smo lokalne osnovne škole koje imaju svoje nastupe i prezentiraju vannastavne aktivnosti, od robotike, domaćinstva, slovenskog jezika, kreativnih radionica do pjesme, plesa i recitacija. Od 10 do 13 sati na Trgu Matice hrvatske održavaju se dječje radionice rukotvorina od ukrašavanja licitara do izrade drvene lutke akrobata“, naglašava Iva Pehar.

S obzirom na loše vremenske prilike, jučerašnji glazbeni program na Trgu kralja Tomislava prebačen je za danas prema sljedećem rasporedu:

  • 17:00 Tamburaško društvo Ferdo Livadić,
  • 20:00 The best beat Tribute to the Beatles,
  • 21:00 Vatra.

Nedjelja, 5. svibnja, započinje novim valom kreativnosti na Trgu Matice hrvatske s još jednim krugom dječjih radionica rukotvorina, ovaj put uz Dr. Drvka i ArtZumbur. U isto vrijeme, Malom muzičkom ateljeu bit će povjerena glazbena pozornica, donoseći slatke note i osmijehe na lica posjetitelja. Na Trgu kralja Tomislava u 17:00 sati, KUD Oštrc će pokazati svoje folklorno umijeće, a zatim se pripremite za nešto posebno - Dino Dvornik Tribute Band koji će zasigurno dignuti atmosferu na višu razinu nezaboravnim hitovima kralja funka! Posjetitelji će imati priliku istražiti šareni svijet samoborskih proizvoda, od prepoznatljivih licitara do pažljivo izrađenog nakita ili drvenih igračaka.

Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga otvara svoja vrata u Brenti, ulici Ferde Livadića 9, od 11:00 do 16:00 sati, pozivajući sve zaljubljenike u vino na prezentaciju i degustaciju samoborskih vina. Sjajna prilika da okusite nešto od najboljeg što regija ima za ponuditi, uz mirisni kotlić koji širi primamljivu aromu.

Sva događanja u sklopu Festivala su besplatna.

Ovakvi događaji privlače turiste i povećavaju prepoznatljivost mjesta, potičući lokalni razvoj i turističku industriju. Kroz ovaj Festival, Samobor ne samo da cijeni tradicionalne zanate, već i osigurava da ovi dragocjeni dijelovi kulturne baštine opstanu i napreduju u suvremenom svijetu. Neka vaša posjeta Samobor Craft Festivalu bude prilika da podržite lokalnu zajednicu i istražite raznolikost obrtničke ponude.

Detaljni raspored događanja pronađite na https://www.samobor.hr.

Facebook www.facebook.com/lovesamobor

Instagram www.instagram.com/samobor.hr

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt