Želite li se (napokon) riješiti stresa? Vila Planinka je idealno mjesto za to!

 

Nakupio vam se stres i treba vam odmor? Žudite za prirodom i mjestom gdje ćete napuniti baterije? Krenite u općinu Jezersko u Sloveniju, u mali obiteljski hotel u kojem će vam savjetovati ostavljanje mobitela u posebnoj kutiji, obuvanje toplih vunenih papuča i uživanje u prekrasnom spoju prirode i čovjeka!

Dobrodošli kući- jedinstven je pozdrav kojeg ćete čuti čim uđete u Vilu Planinku, uistinu posebno mjesto u općini Jezersko, od Ljubljane udaljeno oko 30 minuta vožnje automobilom. Do nje ćete doći vijugavom cestom prateći tok rijeke Kokre, penjući se na visinu preko 900 metara nadmorske visine. Kad stignete u Zgornje Jezersko, ostati ćete bez riječi- priroda je ovdje toliko prekrasna, da gdje god pogledate vidjeti ćete nesvakidašnji prizor. Duboko dišite, opustite se, jer i zrak je ovdje drugačiji, on vas resetira i poziva na jedinstven odmor.

Upravo to su doživjeli i Katja i Marjan Batagelj, koji su stigli na odmor u Jezersko, zadivili se prirodom i odlučili tu djelovati. Tako su kupili dotjerali hotel iz 1938. te ga renovirali koristeći u cijelosti autohton domaći materijal dodatno produbljujući vezu čovijeka i prirode.  I tako je Vila Planinka dobila svoju novu vizuru, daleko od gradske vreve, na mjestu gdje su energetske točke otkrivene prije pet stotina godina. Riječ je o niskoenergetskoj kući koja je u cijelosti izgrađena i opremljen autohtonim lokalnim materijalima kao što su drvo ariša, kamene sedre, gline i pčelinjeg voska. Danas je ona jedinstveno mjesto odmora suvremenog urbanog čovjeka.

Na ovom mjestu vrijeme prolazi drugačijim tempom, a njega diktira priroda. Isprva će vas oduševiti svjež zrak koji udišete, zvuk mira i tišine, a onda i sve ono što ovaj prostor pretvara u jedinstvenu priču. Naime, u hotelu su 22 jedinstvene sobe koje nose imena flore i faune kraja, sve imaju panoramski pogled na prirodu Jezerskog, u sobama nema klasičnih gadgeta, ni tv uređaja (osim ako to izričito ne zatražite), a WiFi je ograničen na predvorje. Ok- ako ga želite u sobi, dobiti ćete ga na zahtjev, ali čim zakoračite u ovaj hotel poželjeti ćete se opustiti bez njega.  Kako biste se osjećali kao kod kuće kroz hotel se krećete u papučama napravljenim od vune ovaca jezersko-solčavske pasmine, a umjesto klima uređaja u toplijem dijelu godine tu je ledenjak Skuta, najjužniji ledenjak u Europi, koja pruža ugodan svježi planinski zrak.

Na stolu samo lokalno!

Vila Planinka može se pohvaliti prvoklasnim jelima pripremljenim s visokokvalitetnim lokalnim sastojcima. Jelovnici su sezonski i prilagođeni željama i potrebama svih gostiju, uz malu iznimku. Ne tražite ananas, banane ili gazirana pića velikih svjetskih korporacija jer ih nećete dobit. Jesti ćete sezonsko voće, povrće, hranu od lokalnih proizvođača, a piti prirodne sokove ili vodu koja je na ovom mjestu ljekovita, netom natočena s izvora. Izvorska voda Jezersko sadrži velike količine magnezija i amonijaka, zbog čega je posebno preporuča se osobama s bolestima srca i cirkulacije. 

U duhu zelene prakse kuhari u ovom hotelu namirnice pronalaze na obližnjim eko farmama, koje pružaju svježu i zdravu hranu najvišeg ranga kvaliteta. To su ocijenili i gastronomi koji posebne 'tanjure' ocjenjuju Michelinom. Ono što oduševljava je i vinska soba i vinske degustacije s kućnim somelierom koji će vas na poseban način provesti kroz  250 isključno slovenskih vina među kojima su i biodinamička i oranžna vina.  


Manje pričanja, više šetnje!

I ovo je jedan od pravila koja vrijede u Jezerskom! Svjesni činjenice da je priroda vrhunski luksuz, Villa Planinka ugošćuje ljude cijele godine pokazujući ljepotu sva četiri godišnja doba. U srcu planina, gdje je svjetlosno zagađenje minimalno, savršena je prilika da vidite stotine zvijezda, ali i da krenete u istraživanje ljepota ovog kraja s lokalnim vodičem. 

Što doživjeti u okolici Jezerskog?

Punite li baterije u Jezerskom i želite li vidjeti još neke zanimljive atrakcije u susjedstvu, zavirite u prekrasan podzemni krški svijet Postojnske jame ili veličanstvenog Predjamskog dvorca, zazvonite zvonom želja na romantičnom Bledskom otoku. Prošećite živahnim popločane ulice Ljubljanskog starog grada, koje spajaju šarm male prijestolnice i povjerenje velikih europskih gradova. A kad se uvečer s izleta vratite Vili Planinki popijte čaj (na ovom mjestu raste 108 samoodrživih autohtonih biljaka), uživajte u finskoj ili infracrvenoj sauni koje će vam pomoći da zaspete s pogledom na zvijezde. 

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt