Chic Garden na Floraartu - vrtna zabava usprkos grmljavini i kiši

Chic Garden i ove godine okupio zelene kreativce i zaljubljenike u vrtlarenje u ugodnom druženju, kiši unatoč

Na Bundeku se održava 58. Međunarodna vrtna izložba Floraart koju je već do sad posjetio velik broj građana zaljubljenih u cvijeće, biljke, voće, povrće i vrtlarstvo. Uz bogatu ponudu biljnog materijala, tu su i brojne cvjetne instalacije i izložbeni prostori. Jedan od njih je i Chic Garden, ogledni vrt greenfluencereice Matee Frajsberger poznatije kao Click4Chic, i Ilije Jurića, najboljeg hrvatskog poljoprivrednika 2022. Matea i Ilija već su drugu godinu zaredom postavili Chic Garden u kojemu se posjetitelji Floraarta mogu opustiti, ali i inspirirati kako u vrtnim gredicama, koje ne zauzimaju puno mjesta, uzgojiti povrće.

Organizirali su i malu vrtnu zabavu za prijatelje, suradnike i druge zaljubljenike u vrtlarstvo. Sudionici su imali priliku probati koktele s Tukan Greens jestivim biljem i mirisnim pelargonijama uz pomoć Art of bar barmena, ali i Matein domaći sok od bazge. Oni koji vole piti samo vodu, ovoga puta su iskusili kakvo osvježenje čistoj vodi može dati samo jedna grančica limunovca. Iako se nitko nije morao popeti na drvo i sam ih ubrati, svi su uživali u domaćim trešnjama još jednog mladog OPG-ovca iz Zagreba.

Atmosfera ugodne vrtne zabave ne bi bila potpuna bez omiljenog ljetnog cvijeća. Riječ je dakako o pelargonijama, odnosno muškatlima, điranima ili lizama, kako ih se još naziva u različitim dijelovima lijepe naše. Matea je pokazala i svoje DIY umijeće ukrasivši prostor jednim prerađenim ormarom koji je poslužio kao klupica za fotografiranje i jednostavnim visećim košaricama od jute ispunjenim pelargonijama. Okupljenima je otkrila da je upute za ove zanimljive primjerke pronašla na stranici https://pelargonium-for-europe.com/hr/ koja promiče održivost u hortikulturi kroz savjete o uzgoju pelargonija, a ovi DIY projekti nalazi se na linku.

Greenfluencerica Click4Chic kaže kako je njezina ljubav prema modi tijekom godina prerasla u brigu o održivosti, a s time je do izražaja sve više došla i ljubav prema biljkama kojih u svom domu ima gotovo stotinu. Matein partner stoga u šali kaže kako će se jednog dana kroz kuću probijati mačetom. Dolaskom pandemije 2020. godine, pomalo je počela saditi vrt u blizini roditeljske kuće u Dubravi, a u zadnje dvije godine toliko se zarazila vrtlarstvom i ubiranjem vlastitih plodova da je ovog proljeća kupila frezu i još jednom proširila svoj vrt.

Sadnice, kaže, nabavljala od Ilije Jurića, mladog agro poduzetnika koji je 2022. ponio laskavu titulu najboljeg hrvatskog poljoprivrednika te sudjelovao u natječaju za naj poljoprivrednika Europske Unije. Ilija vodi OPG Anto Jurić, a bave se uzgojem i prodajom presadnica za vrt. Iz njegove ljubavi prema egzotičnim biljkama, jednako egzotičnih mirisa i okusa, iz obiteljskog OPG-a rodio se i brend Tukan Greens u sklopu kojega Ilija uzgaja jestivo cvijeće, microgreens (živo mikropovrće) i egzotične biljke primarno namijenjene chefovima i barmenima, ali i svim drugim gastro entuzijastima. Upravo ovo jestivo bilje krasilo je koktele vrtne zabave u Chic Gardenu koju nije omela ni kiša, ni grmljavina. Uostalom, u tome i jeste čar druženja na otvorenom.

***

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe marketinška je inicijativa europskih uzgajivača pelargonija Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Selecta One i Syngenta Flowers. Inicijativa je osnovana 2016. godine s ciljem promicanja prodaje pelargonija u Europi, kako bi se dugoročno osigurale. Kampanja se provodi u 22 zemlje. U Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, EU podupire marketinške aktivnosti u sklopu kampanje “Stars Unite a Europe in Bloom”.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt