Tajne koje se kriju iza Val Gamablera 2015, vina koje je svojim karakterom, terroirom I elegancijom osvojilo svijet

U svijetu vinarstva, gdje svaka vrhunska etiketa čuva i nosi svoju priču, iz vinarije Meneghetti ističe se jedno posebno vino koje uzima svu pažnju. Govorimo o vinu Val Gambalera iz berbe 2015, koje je nedavno osvojilo zlatnu medalju na Decanteru, a godinu ranije i veliko zlato na Concours Mondial de Bruxelles.

Meneghetti vina već dugi niz godina obogaćuju vinsku scenu Istre, a svako priznanje na međunarodnoj razini ne samo da potvrđuje kvalitetu, već i inspirira cijeli tim vinarije da nastavi s odvažnim i inovativnim pristupima. Upravo smo o priči koja stoji iza proizvodnje Val Gambalere razgovarali s Walterom Filiputtijem, winemakerom vinarije Meneghetti te Damirom Bosekom, glavnim enologom.

Filozofija kvalitete: nužni preduvjet za vrhunska vina

Iza prve proizvodnje Val Gambalere, one iz berbe 2015., ističe Walter, stoji ideja koja je rezultat dugog procesa koji je započeo još 2008. godine, kada je došao u Meneghetti: “Odmah smo uspostavili savršeno razumijevanje koncepta visoke kvalitete vina, "conditio sine qua non" za proizvodnju vina s jakim i izražajnim osobnostima” komentira Walter i dodaje kako je s vlasnikom Meneghetti hotela i vinarije, Miroslavom Plišom odmah postavio i cilj - proizvesti velika crna vina koja neće puštati na tržište tri do četiri godine nakon berbe. Meneghetti vinogradi zasađeni su još 2001. godine, no trebalo je godina da dosegnu svoju zrelost i potencijal, kako bi davali grožđe doista osebujnog i punog karaktera. Nakon nekoliko uzastopno izvrsnih berbi, konačno su se i 2015. godine poklopili vrijeme, snaga vinograda i kvaliteta prinosa, koji su mogli dati novu i posebnu rezervu: Val Gambaleru. U odnosu na Meneghetti signature vino RED, promijenjena je kupaža: 50% Merlota na 50% Cabernet Sauvignona. Damir, glavni enolog dodaje: “Cabernet sauvignon daje vinu kralježnicu, strukturu i punoću, a Merlot daje voćnost i eleganciju.”

Za magiju vina potreban je spoj iskustva, morskog daha, bure i crvenog tla

Walter Filliputti je priznati enolog i publicist, koji je svoje znanje i iskustvo kalio u talijanskim vinarijima, proizvodeći ali i istražujući vina. Autor je nagrađivane knjige “The Modern History of Italian Wine”, a koliko je njegov doprinos značajan za vinariju Meneghetti svjedoči i činjenica da vino Val Gambalera 2015 nosi njegov potpis: “Svakako, u vinariju Meneghetti sam donio i svoje iskustvo, posebno u odležavanju vina u drvu: sjećam se da sam prvi doveo barrique u Friuli 1977., a 1981. u samostanu Rosazzo proizveo prvi bijeli barrique u Italiji. Val Gambalera je rezultat ove moje duge priče, ali to nikako nije dovoljno”, ističe Walter. Od posebne važnosti za uspjeh Val Gambalere je, naglašava, iznimni terroir poput onog na Stanciji Meneghetti: “Magični spoj "morskog daha", bure i crvenog tla, koji zovemo "terroir" i koji je po definiciji neponovljiv”.

Kako dodaje i Damir Bosek, čovjek koji najviše od svih provodi vrijeme u vinogradima i u podrumu Meneghettija, gdje je, kako i sam kaže, najsretniji i najmirniji, vinograd Val Gambalera pozicioniran je na blagoj kosini i na prozračnoj poziciji. “Na takvoj poziciji, svi ampelotehnički zahvati dolaze do punog izražaja. Također se jako pazi na zdrastvenu ispravnost grožđa, i na sam prinos po trsu, te na kraju svega jako važno ubrati grožđe u punoj fenolnoj zrelosti.”

Grožđe Val Gambalere bere se u različito vrijeme: prvo Merlot, a zatim Cabernet sauvignon. Ekstrakcija boje i tanina događa se kroz délestage, stalni nadzor i kušanje. Nakon fermentacije, vino ostaje na svom talogu do 20 dana. “Jedini problem je što ga tada treba kušati dva puta dnevno, a to radimo naizmjence Damir i ja. Često uzmem auto, vozim svoja dva sata, idem u vinariju s Damirom, kušamo i zatim se vratim u Friuli. Četiri sata vožnje za četvrt sata posla, ali vrijedi. Vjerujte mi”, s ponosom i smijehom prepričava Walter.

Upravo iz svih navednih razloga proizvodnja ovog vrhunskog vina koje odlikuju bogati okusi kupine, crne trešnje i šljive, prožeti aromama duhana i kože. ograničena je na 2.700 boca, te će limitirana ostati i u budućnosti, ističe Damir Bosek.

Sljedeća berba koja će izaći na tržište je ona iz berbe 2021.i to kada vino bude spremno za tržište, a kada će to biti vrijeme će pokazati govori Damir Bosek . Objašnjavjući taj veliki jaz u godinama, Walter kaže kako se odluka o rezervi Val Gambalera donosi na kraju berbe, jer tek je tada doista moguće procijeniti može li se osnova vinograda namijeniti i za vino koje nosi njegovo ime. Ističe kako svaka berba ima svoju priču koja im ukazuje i na potrebno vrijeme odležavanja u drvu, i na potrebne odnose između novih barriquea ili onih već upotrebljavanih, jer sve su to fini detalji koji rezultiraju posebnim okusima i notama. “Naposljetku, koristimo naš dragocjeni i tajni "sastojak": vrijeme. Točno onoliko vremena koliko će vinu omogućiti da pronađe svoju harmoniju.”

Živim vino kao glazbenu partituru sastavljenu od mnogo nota koje moraju biti u skladu jedna s drugom”

Val Gambalera je osvojila zlatne medalje na Concours de Mondial i Decanteru, a Walter je posebno sretan i ponosan na ova dva priznanja. Ipak kaže kako ta priznanja mora podijeliti s cijelim osobljem vinarije te dodaje: “Berba je kolektivni napor. Ovo je vrlo teško objasniti. Mogu samo opisati osjećaj koji imam unutra: živim vino kao glazbenu partituru sastavljenu od mnogo nota koje moraju biti u skladu jedna s drugom: ako jedna od njih zvuči lažno, partitura gubi svoju harmoniju. To se ne može naučiti riječima, već primjerom. Zajedničkim radom, taj se duh upija od suradnika i kolega. To me čini sretnim”.

I dok traje ugodno iščekivanje novih izazovnih berbi, Val Gambalera iz berbe 2015, zajedno s ostalim Meneghetti vinima, među kojima su i signature etikete WHITE i RED, nastavlja impresionirati vinske znalce. Osim u Meneghetti vinariji i Tasting Roomu, te kod renomiranih hrvatskih distributera, Val Gamableru je moguće pronaći i u najboljim restoranima Hrvatske i regije, a pronašla je svoj put i do vinskih karata Švicarske i Njemačke. Zlato koje nosi s ovogodišnjeg Decantera i druga priznanja, daju nam naslutiti da njezina priča neće ovdje stati.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt