Petar Grašo ima najemitiraniju božićnu pjesmu u domaćem radijskom eteru, a još da je snimljena sa Severinom bila bi još bolja.


Božićna lista Hrvatske diskografske udruge pokazuje bogatstvo ovogodišnje domaće blagdanske produkcije. Listu stranog emitiranja predvodi singl grupe Wham!, a najveći broj pjesama dolazi iz osamdesetih godina. Pjesma ‘Fritula’ (Tonika/Croatia Records) u izvođenju Petra Graše najpopularnija je božićna pjesma hrvatskog radijskog etera u ovogodišnjem prosincu, pokazuju podaci servisa 1Played. Najemitiranija pjesma strane produkcije na domaćim radijskim stanicama je ‘Last Christmas!’, klasik grupe Wham! Iz 1984. godine. Među četrdeset najemitiranijih domaćih prigodnih singlova nalazi se petnaest božićnih pjesama koje su snimljene i objavljene ove godine, a njih dvanaest je nastalo tijekom prošloga desetljeća. Najuspješnija ovogodišnja božićna pjesma u radijskom eteru je ‘Od Božića do Božića’ (Tonika/Croatia Records) koju su snimili - i za njega snimili duhoviti video - Tonči Huljić i Marko Tolja. Domenica ima drugu najpopularniju ovogodišnju božićnu pjesmu, jer se njezin ‘Medenjak’ (Tonika/Croatia Records) smjestio na petom mjestu Božićne liste Hrvatske diskografske udruge (HDU). Božićni Top 5 upotpunile su Mia Dimšić s vedrom ‘Cimet i čaj’ (Croatia Records) i klasik ‘Božić dolazi’ (Croatia Records) grupe Srebrna krila. Među deset najuspješnijih, pak, smjestile se se još tri ovogodišnje snimke - ‘Najljepši dar (Božićna)’ (Universal Music) mladog kantautora Erica Vidovića, ‘Zagrljaj za Božić’ (Croatia Records) u izvođenju Tarapana Banda i Marcelina ‘Dođi na Božić bar’ (Universal Music).  

STUDENI JE DONIO NAJVEĆI BROJ NAJUSPJEŠNIJIH PJESAMA
Prvi samostalni singl članice grupe Luminize je i prvo prigodno diskografsko izdanje ove godine. Njezin single je, naime, objavljen 28. listopada. S druge strane, pjesma ‘Nova godina’ grupe Mejaši originalno je objavljena na istoimenom albumu iz srpnja, a svoj video dobila je dva dana prije Marcele. Najnovije izdanje pripada Meri Andraković čije pjesma ‘Sretan Božić’ je lansirana istoga dana kad i album ‘Voli’ (Croatia Records). Bilo je to 3. prosinca. Ovogodišnja domaća božićna produkcija bila je iznimno bogata, jer se pojavilo više od pedeset novih pjesama koje su domaće diskografske kuće plasirale na streaming servise i u radijski eter.Najstarije pjesme među najuspješnijima su ‘Dunjo mirisna’ koju su Novi fosili objavili na platinastom albumu ‘Obriši suze generacijo’ (Croatia Records) iz 1989. godine i Oliverov ‘Bijeli Božić’ (Croatia Records) iz 1990. godine. S najviše pjesama, njih tri, zastupljena je ploča ‘Božićno jutro’ (Croatia Records) koji je snimila Mia Dimšić. Radilo se o drugom njezinom albumu koji je 2017. godine objavila osječka kantautorica. Zanimljivo je da su oba albuma - drugi je bio ‘Život nije siv’ - te godine našla na prvom mjestu tjedne top-liste najprodavanijih izdanja. Sličan uspjeh ove godine je ostvarila Taylor Swift, jedan od Mijinih glazbenih uzora, jer je s pločama ‘folklore’ i ‘evermore’ dospjela na vrh američke liste albuma. 

EMITIRANJE STRANIH BOŽIĆNIH PJESAMA POKAZUJE DRUGI TREND
Lista božićnih pjesama svjetske produkcije pokazuje potpuno drugačiji trend u odnosu na domaću, jer su se među dvadeset najemitiranijih prigodnih pjesama našla svega dva singla originalno objavljena ove godine - ‘Can’t Stop Christmas’ Robbieja Williamsa i zvjezdana suradnja ‘Oh Santa!’ Koju potpisuju Mariah Carey, Ariana Grande i Jennifer Hudson. Robbiejeva pjesma pridodana je na luksuzno izdanje prošlogodišnjeg albuma ‘The Christmas Present’ (Columbia/Menart) dok je klasik u izvođenju triju pop diva svoje mjesto našao na potpuno novom izdanju ‘Mariah Carey’s Magical Christmas Special (Apple TV+ Original Soundtrack)’ (Legacy/Menart) koji prati novi božićni televizijski blagdanski show Mariah Carey u produkciji platforme Apple TV+. Zanimljivo je spomenuti kako je i Mia Dimšić ove godine pripremila prigodni televizijski show ‘Božić s Mijom’ koji je nastao u produkciji CMC Televizije. Na vrhu božićne liste strane produkcije - koju predvodi ‘Last Christmas!’ (Universal Music) Grupe Wham! koji je prošle godine uvršten na soundtrack istoimenog filma - nalaze se i Chris Rea sa singlom ‘Driving Home for Christmas’ (Magnat/Dancing Bear) i klasik ‘All I Want for Christmas Is You’ (Columbia/Menart) s kojim je Mariah Carey ove godine dospjela na prva mjesta američke i britanske liste najuspješnijih singlova. Najveći broj stranih pjesama blagdanskog ozračja u domaćem radijskom eteru pripada pjesmama koje su objavljene tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Snimke najstarijeg datuma su ‘Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow!’ s albuma ‘/Croatia Records’ (Capitol/Universal Music) koji je Dean Martin objavio 1955. godine i ‘Wonderful Christmastime’ (Parlophone/Dancing Bear) Paula McCartneyja iz 1979. godine. Božićne liste domaćeg i stranog radijskog emitiranja nastale su na temelju mjerenja radijskog emitiranja servisa 1Played u periodu od 1. do 22. prosinca ove godine.

You Might Also Like

0 Comments