Predstavljamo program 29. Sarajevo Film Festivala: „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“


Sarajevo Film Festival ove godine obilježava važnu obljetnicu vezanu za same početke Festivala te organizira program pod nazivom „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“. 

U programu „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“ 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano sedam filmskih klasika: „Dani ludila“ Joela Schumachera, „Divlji u srcu“ Davida Lyncha, „Goli u sedlu“ Dennisa Hoppera, „Mi nismo anđeli“ Neila Jordana, „Noć na zemlji“ Jima Jarmuscha, „Sirove strasti“ Paula Verhoevena i „Thelma & Louise“ Ridleyja Scotta. 

Projekcije će se održavati na mjestu gdje je sve počelo: na Otvorenoj sceni Obala, u podrumu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. 

Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, organizator Sarajevo Film Festivala, organizirala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao 'Prvo ratno kino Apollo'. Unatoč izazovnim okolnostima, ovo kino pružalo je očajnički potrebno osvježenje stanovnicima koji su izdržali troipogodišnju opsadu. Kino, smješteno u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, uvijek je bilo prepuno ljudi, bez obzira na rizike koje bi preuzimali da bi do njega stigli usred snajpera i granatiranja. 

Umjesto novca, koji je predstavljao rijetkost za vrijeme opsade, simbolična cijena ulaznice za kino bila je jedna cigareta. S obzirom na nedostatak električne energije u gradu, kino je radilo pomoću generatora, a filmovi su se prikazivali putem VHS kazeta koje su prijatelji donosili u grad, jer su predstavljale rijetku vezu s onim šta se događa u vanjskom svijetu, pogotovo u smislu kulture i umjetnosti. Zahvaljujući širokoj podršci međunarodne filmske zajednice, različiti filmski programi i retrospektive velikih festivala poput Edinburga i Locarna održavani su neprekidno od veljače 1993. do prosinca 1995. godine, što je 1995. i dovelo do osnivanja Sarajevo Film Festivala kakvog ga poznajemo danas. 

„Ove godine obilježavamo 30. godišnjicu Prvog ratnog kina Apollo i, kako bismo proslavili tu povijest i sam Festival, organiziramo retrospektivu nekih od omiljenih filmova koji su bili prikazivani za vrijeme opsade Sarajeva. Retrospektiva će se održati baš u istom podrumu gdje je sve počelo prije 30 godina, pružajući iz današnje perspektive jedinstveni pogled na prošlost“, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović


PROGRAM: „30 GODINA OD PRVOG RATNOG KINA APOLLO“ 

DANI LUDILA / FALLING DOWN 

SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 1993., 113 min. Režija: Joel Schumacher Uloge: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois Smith Sredovječni William Foster, istovremeno suočen s gubitkom posla i razvodom, ima loš dan. Kada mu se auto pokvari nasred ceste u Los Angelesu, on ga napušta i pješice se upućuje na rođendansku zabavu svoje kćeri. Dok se probija kroz grad, Williamove frustracije i ogorčenost izbijaju na površinu rezultirajući nizom nasilnih interakcija s različitim ljudima, među kojima su i članove jedne osvetoljubive bande i jedan odgovorni umirovljeni policajac. 

DIVLJI U SRCU / WILD AT HEART 

SAD, 1990., 120 min. Režija: David Lynch Uloge: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, Crispin Glover, Diane Ladd, Isabella Rossellini, Harry Dean Stanton Nakon što odsluži zatvorsku kaznu za ubojstvo u samoobrani, Sailor Ripley vraća se svojoj djevojci Luli Fortune. U očajničkom pokušaju da ih razdvoji, Lulina majka Marietta angažira plaćenog ubojicu da ubije Sailora. Ali Sailor upada u gomilu drugih problema kada sa svojim starim poznanikom Bobbyjem Peruom, koji ga također pokušava ubiti, pokuša opljačkati trgovinu. Nakon što Sailor ponovo završi u zatvoru, čini se da mladi ljubavnici nikada nisu bili dalje od zajedničkog života za kojim čeznu. 

GOLI U SEDLU / EASY RIDER 

SAD, 1969., 95 min. Režija: Dennis Hopper Uloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Antonio Mendoza, Phil Spector, Mac Mashourian, Warren Finnerty, Tita Colorado Nakon što obave jedan poslić s drogom u Južnoj Kaliforniji, hipi motoristi Wyatt i Billy odluče proputovati Ameriku na Harley-Davidsonima u potrazi za duhovnom istinom. Tokom putovanja suočavaju se s predrasudama i mržnjom uskogrudih američkih provincijalaca, ali upoznaju i druge putnike koji tragaju za alternativnim načinima života. Nakon zastrašujućeg iskustva s drogom u New Orelansu, počinju se pitati hoće li u Americi ikada moći pronaći miran život. 

MI NISMO ANĐELI / WE'RE NO ANGELS

SAD, 1989., 106 min. Režija: Neil Jordan Uloge: Robert De Niro, Sean Penn, Hoyt Axton, Bruno Kirby, Ray McAnally, James Russo, Demi Moore Ned i Jim, osuđenici u vrijeme Velike depresije, nađu se na slobodi nakon nenadanog bijega iz zatvora u društvu jednog ubojice. Dvojica bjegunaca upute se prema sjeveru s namjerom da pređu kanadsku granicu, ali prije nego to uspiju učiniti zamijene ih za svećenike i oni odluče održati taj privid. Nakon što se usele u lokalni samostan, trude se ne razotkriti se, čak i kada se Ned zaljubi u lijepu lokalnu djevojku Molly. 

NOĆ NA ZEMLJI / NIGHT ON EARTH 

Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, SAD, Japan, 1991., 129 min. Režija: Jim Jarmusch Uloge: Winona Ryder, Gena Rowlands, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez, Isaach de Bankolé, Béatrice Dalle, Roberto Benigni, Paolo Bonacelli, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakari Kuosmanen, Tomi Salmela Film je sastavljen od pet priča koje se odvijaju u taksiju tokom vožnje kroz različite gradove svijeta. Radnja u svim vinjetama obuhvaćenim filmom događa se istovremeno, a priča se seli od Los Angelesa u Sjedinjenim Američkim Državama do Helsinkija u Finskoj. U Los Angelesu vozačica taksija Corky kupi zanimljivu klijenticu, holivudsku casting agenticu. U New Yorku se taksista imigrant neprekidno gubi u njemu neshvatljivom gradu i kulturi, dok taksista u Parizu mora izaći na kraj s neotesanim afričkim diplomatama. U Rimu ekscentrični taksista Gino vodi živahan razgovor s boležljivim svećenikom, dok taksista u Helsinkiju mušterijama koje vozi priča najtužniju priču koju su ikada čuli. 

SIROVE STRASTI / BASIC INSTINCT 

SAD, Francuska, 1992., 123 min. Režija: Paul Verhoeven Uloge: Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn, Wayne Knight, Denis Arndt, Leilani Sarelle, Bruce A. Young Misteriozna Catherine Tramell, atraktivna spisateljica kriminalističkih romana, osumnjičena je za brutalno ubojstvo nekada slavnog rok-muzičara. Catherine zavodi Nicka Currana, detektiva za krvne delikte koji istražuje taj slučaj, te ga uvlači u intenzivnu vezu. Slučaj se u međuvremenu zakomplicira slijedom naizgled povezanih smrti, a Nickova psihologinja i ljubavnica Beth Garner i sama dospijeva na listu osumnjičenih. 

THELMA & LOUISE 

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, 1991., 130 min. Režija: Ridley Scott Uloge: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen, Christopher McDonald, Stephen Tobolowsky, Brad Pitt, Timothy Carhart Krotka domaćica Thelma odlazi na pecanje sa svojom prijateljicom, nezavisnom konobaricom Louise. Međutim, kratko putovanje pretvara se u bijeg od policije nakon što Louise u baru puca u muškarca koji pokuša silovati Thelmu i ubija ga. Louise odluči pobjeći u Meksiko, a Thelma joj se pridružuje. Tokom putovanja Thelma se zaljubljuje u seksipilnog mladog lopova J.D.-a, a dobronamjerni detektiv Slocumb pokušava nagovoriti dvije žene da se predaju prije nego što njihova sudbina bude zapečaćena.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt