Najambiciozniji plan na svijetu za spašavanje čimpanzi


SPAŠENE ČIMPANZE IZ KONGA S JANE GOODALL 

Ovog kolovoza premijerno prikazujemo dokumentarnu seriju o prirodi „Spašene čimpanze iz Konga s Jane Goodall“, koja donosi izvanrednu priču o jednom od najambicioznijih i znanstveno najutemeljenijih programa vraćanja čimpanzi u prirodu. 

Dr. Rebeca Atencia radi u utočištu dr. Jane Goodall za čimpanze bez roditelja Tchimpounga i želi ostvariti svoj životni san da skupinu čimpanza bez roditelja pripremi za povratak onamo gdje i trebaju biti: u divljinu. No to neće biti lako jer čimpanze imaju vrlo malo iskustva u životu u šumi i suočavanju s prijetnjama, pa će ih trebati obučavati i testirati dok ne bude posve sigurno da će se uspjeti prilagoditi. Program vraćanja čimpanza u prirodu dio je svakodnevnog života u utočištu Tchimpounga, što uključuje i brojna iskušenja za članove osoblja dok se brinu za šarolik spektar stvorenja, od čimpanza do pangolina i izrazito problematičnih papiga. 

Čimpanze su zbog niza čimbenika suočene s velikim rizikom od izumiranja. Uništavanje staništa krčenjem šuma, širenje područja na kojima žive ljudi te ekspanzija poljoprivrede znatno smanjuju njihov životni prostor. Osim toga, ilegalni krivolov zbog mesa divljih životinja i trgovine kućnim ljubimcima ugrožava njihovu populaciju. Bolesti poput ebole također predstavljaju značajnu prijetnju. Napori za očuvanje, zaštitu staništa i borbu protiv ilegalne trgovine divljim životinjama ključni su za sprječavanje njihovog izumiranja i očuvanje bogate biološke raznolikosti kojoj doprinose. 


Dame Jane Goodall poznata je britanska primatologinja, etologinja i antropologinja; rođena je 1934. godine. Njezina revolucionarna karijera započela je 1960. kada je otišla u nacionalni park Gombe Stream u Tanzaniji kako bi proučavala divlje čimpanze. Detaljnim promatranjem došla je do zapanjujućih uvida u ponašanje čimpanza, propitujući dotadašnja znanstvena uvjerenja o inteligenciji i složenosti društvenog života tih životinja. Njezin rad pokazao je da životinje posjeduju emocije i sposobnost izrade alata te da se čak upuštaju i u ratovanje. Njezino je istraživanje značajno utjecalo na područja primatologije i zaštite prirode, nadahnuvši brojne studije o životinjskoj kogniciji i očuvanju staništa. Kao neumorna zagovornica divljih životinja i zaštite okoliša, osnovala je Institut Jane Goodall kako bi unaprijedila svoje napore za očuvanje prirode diljem svijeta. 

Seriju Spašene čimpanze iz Konga s Jane Goodall premijerno pogledajte na programu Viasat Nature, u subotu, 5. kolovoza, u 19 sati 

Za više informacija o programu Viasat Nature, posjetite www.viasatnature.com.hr 
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt