Predstavljen novi Porsche 911 ST


Porsche slavi 60. obljetnicu modela 911 s posebnim izdanjem osmišljenim za maksimalan užitak u vožnji: u ograničenoj seriji od 1963 vozila, Porsche 911 S/T nudi lagani dizajn i purističko iskustvo vožnje. Prvi put motor od 386 kW (525 KS) s velikim brojem okretaja iz modela 911 GT3 RS prenosi svoju snagu na cestu putem ručnog mjenjača i lagane spojke.

Stuttgart. Kako bi obilježili posebnu obljetnicu kultnog sportskog vozila 911, inženjeri u Weissachu dizajnirali su izrazito purističko sportsko vozilo osmišljeno za čisti užitak u vožnji: 911 S/T. Ekskluzivan obljetnički model spaja prednosti modela 911 GT3 s paketom Touring i modela 911 GT3 RS te pruža jedinstvenu kombinaciju agilnosti i dinamike vožnje. Kombinira 4,0-litreni bokser motor s prirodnim usisom snage 386 kW (525 KS) iz modela 911 GT3 RS s ručnim mjenjačem s kratkim prijenosnim omjerima.

Nadopunjuju ih vrlo lagana konstrukcija i vozni postroj optimiziran za agilnost i upravljivost. 911 S/T teži samo 1380 kilograma (težina praznog vozila prema DIN-u, uključujući sve tekućine), što ga čini najlakšim modelom generacije 992. Dodatni paket Heritage Design crpi inspiraciju iz trkaće verzije modela 911 S iz kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih.

U dizajn obljetničkog modela pretočeni su znanje marke Porsche u GT-u i motosportu. To je vidljivo u njegovom posebno okretnom i agilnom upravljanju koje je dizajnirano za maksimalni užitak u vožnji na zavojitim seoskim cestama. Smanjenje rotirajuće mase, kako u motoru tako i u kotačima i kočnicama, osigurava posebno dinamičan odziv. S/T reagira na naredbe vozača bez odgode. Svaki pokret upravljača, svaki djelić pritiska na papučicu gasa ili kočnice provodi se trenutno i s vrhunskom preciznošću.

Za razliku od modela 911 GT3 RS, fokus razvoja modela 911 S/T nije bio na upotrebi na trkaćoj stazi, već na vožnji po javnim cestama. Naziv novi 911 S/T označava kao potomka posebno sportske verzije prve generacije modela 911. Od 1969. marka Porsche nudila je posebnu trkaću verziju modela 911 S. Interno su se ta vozila nazivala 911 ST. Preinake šasije, kotača, motora i karoserije značajno su poboljšale ubrzanje, kočenje, trakciju i prianjanje u zavojima. Veliki spojleri i druga aerodinamička pomagala još se nisu upotrebljavala u ovim modelima. Novi 911 S/T preuzima duh izvornog modela 911 S (ST) i prenosi ga na trenutačnu generaciju modela Porsche 911. Obljetnički model kombinira elemente modela 911 GT3 RS s karoserijom modela 911 GT3 s paketom Touring i nadopunjuje ih laganim komponentama posebno razvijenim za model 911 S/T. Rezultat je jedinstveno iskustvo vožnje unutar ponude modela 911 GT.

Lagana konstrukcija od blatobrana do spojke

Među ostalim, 911 S/T postiže svoju posebno agilnu i izravnu upravljivost zahvaljujući dosljedno laganoj konstrukciji. Prednji poklopac motora, krov, prednji blatobrani i vrata s upečatljivim otvorima izrađeni su od lagane plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP). Isto se odnosi i na kavez za zaštitu od prevrtanja, stabilizator stražnje osovine i smičnu ploču (element za ukrućenje na stražnjoj osovini). Porsche je u serijsku opremu obljetničkog modela uključio i kotače od magnezija, PCCB sustav, litij-ionsku bateriju i lagana stakla. Sa smanjenom izolacijom, izostavljanjem upravljanja stražnjom osovinom i uštedom težine u pogonskom sklopu, masa praznog modela 911 S/T iznosi samo 1380 kg prema DIN-u. Zahvaljujući tome je ovo vozilo, optimizirano za vožnju na brzim cestama, još 40 kg lakše od modela 911 GT3 Touring s ručnim mjenjačem.

Porscheovi inženjeri razvili su novu laganu spojku ekskluzivno za 911 S/T. U kombinaciji s jednomasenim zamašnjakom smanjuje težinu rotirajuće mase za 10,5 kg. To primjetno poboljšava odaziv bokser motora s prirodnim usisom koji sada izrazito brzo i neposredno povećava broj okretaja. U kombinaciji s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa s kraćim prijenosnim omjerima nego u modelu 911 GT3, motor s visokim brojem okretaja modela 911 S/T osigurava još veću trenutnu dinamiku. 911 S/T do 100 km/h stiže za samo 3,7 sekundi. Postiže maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Uzbudljivo iskustvo vožnje pojačano je uvjerljivim zvukom standardnog sportskog ispušnog sustava. 911 S/T jedini je model 911 trenutačne generacije koji kombinira dizajn prednje osovine s dvostrukim poprečnim ramenima i stražnju osovinu s više spona bez upravljanja stražnjom osovinom. Amortizeri i sustavi upravljanja podešeni su u skladu s tim.

Aerodinamika modela 911 S/T također je optimizirana za javne ceste, a ne za trkaće staze. Obljetnički model u serijskoj opremi uključuje preklop Gurney na produživom stražnjem spojleru. Serijska oprema također uključuje 20“ (sprijeda) i 21“ (stražnje) lagane kotače od magnezija sa središnjim zaključavanjem. Gume vrlo visokih performansi 255/35 ZR 20 osiguravaju visoku razinu mehaničkog prianjanja na prednjem dijelu vozila. 911 S/T je straga opremljen 315/30 ZR 21 gumama. CFRP sportska sjedala dio su serijske opreme. Sportsko sjedalo Plus namjestivo u četiri smjera dostupno je bez nadoplate. Kombinirani instrument i sat paketa Sport Chrono izrađeni su u klasičnoj zelenoj Porsche boji.

911 S/T u ponudi je s dodatnim ekskluzivnim paketom Heritage Design. Nova boja eksterijera Shoreblue Metallic i boja naplatka Ceramica ekskluzivno su dostupne za ovu posebno elegantnu varijantu. Na vrata se na zahtjev mogu staviti startni broj od 0 do 99 i ukrasna folija. Porscheov grb klasičnog dizajna iz originalnog modela 911 koji krasi prednji dio, ukrasne poklopce kotača, upravljač, naslone za glavu i ključ automobila naglašava povijesne korijene modela 911 S/T. U unutrašnjosti su središta sjedala presvučena tkaninom u boji Classic Cognac s crnim prugama, što odaje dodatnu počast nasljeđu. Dvobojni ukrasi od polu-anilinske crne/klasične Cognac kože s velikim kožnim okvirima, obloga krova od perforirane tkanine Dinamica i drugi elementi Porsche Exclusive Manufaktur zaokružuju paket. Porsche logotip i oznaka modela 911 S/T na stražnjoj strani vozila zlatne su boje.

Porsche Design kupcima 911 S/T ekskluzivno nudi Chronograph 1 – 911 S/T. S kućištem od titana, neobloženim i pjeskarenim radi uštede na težini, ovaj ekskluzivni sat temelji se na principu laganog dizajna novog purističkog posebnog izdanja modela 911. Srce kronografa je Porsche Design WERK 01.240 sa svojim COSC certifikatom i funkcijom flyback. Pokreće ga rotor s dizajnom kotača od magnezija iz modela 911 S/T.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt