Evolucija potrošačkih preferencija u Hrvatskoj prati globalne trendove

U dinamičnom svijetu mode, gdje se brzina promjena mjeri u sezonskim kolekcijama, 2023. godina donijela je značajne promjene u navikama potrošača diljem svijeta. Kako bi razumio dinamične promjene u navikama potrošača u svijetu mode, te kako bi pružio vrijedne uvide koji pomažu modnoj industriji i trgovcima da se prilagode zahtjevima potrošača, GLAMI, modna tražilica, analizirao je podatke prikupljene na različitim tržištima. U istraživanju su sudjelovali i hrvatski potrošači u uzorku od 3.363 ispitanika, a najveći broj ispitanika pripada dobnoj skupini od 35 do 54 godine (61,7%), dok su žene dominantne među ispitanicima (80,6%).

Istraživanje donosi širu sliku potrošačkih navika u svijetu mode, s fokusom na ključne trendove koji su obilježili 2023. godinu. Od online kupovine do povećane svijesti o održivosti, potrošači mijenjaju način na koji doživljavaju i pristupaju modi. U nastavku pročitajte kako su globalna povezanost i digitalna transformacija potaknule promjene, dovodeći do jedinstvenih i neobičnih ponašanja potrošača.

Pregled općih ponašanja hrvatskih potrošača u kupovini

Jedan od ključnih globalnih trendova, prisutan i na hrvatskom tržištu, a koji se ističe je nagli porast online kupovine. Prema podacima GLAMI-ja, više od dvije trećine ispitanika (65,1%) preferira online platforme za kupovinu modnih proizvoda. Ovaj porast nije samo rezultat praktičnosti, već odražava globalni trend digitalne transformacije trgovine koji ne poznaje granice. Digitalne platforme poput Shein-a i Boohoo-a postale su globalni igrači, dosežući potrošače diljem svijeta, bez obzira na njihovu fizičku lokaciju. Kao najveći faktor suzdržavanja od kupovine kupci su naveli inflaciju. Gotovo polovica ispitanika (46,7%) izjavljuje da je inflacija utjecala na smanjenje njihovih izdataka za odjeću i obuću. No, 23,8% potrošača tvrdi da inflacija nije promijenila njihove kupovne navike.

Razlozi kupovine mode on-line

Više od polovice ispitanika (55,2%) preferira online kupovinu zbog većeg izbora brendova i trendova. Ušteda vremena (54,5%) i niže cijene (40,1%) također su visoko rangirani razlozi. Ovaj trend potvrđuje da potrošači cijene praktičnost, raznolikost i ekonomske pogodnosti online kupovine.

Koliko Hrvati troše na odjeću i obuću?

Koliko Hrvati investiraju u odjeću i obuću predstavlja ključnu informaciju o potrošačkim navikama na domaćem tržištu. Prema istraživanju, najveći broj ispitanika (76,4%) izražava spremnost da mjesečno izdvoji između 50 i 300 € za odjeću i obuću. Ovaj statistički podatak odražava tendenciju potrošača za umjereni proračun namijenjen modi. Ipak, značajan postotak ispitanika (39%) iskazuje sklonost prema kupovini premium proizvoda unatoč promjenama u ekonomskom okruženju. Važno je napomenuti da očekivano trajanje proizvoda ima značajan utjecaj na njihovu volju za ulaganjem u kvalitetnu odjeću, što ukazuje na pažljivo razmatranje dugoročne vrijednosti proizvoda.

Potrošači pokazuju izraženu volju za umjerenim troškovima u kategoriji mode, kako proizlazi iz analize opcija plaćanja. Manji postotak ispitanika koristi plaćanje na rate (9,8%), ukazujući na oprez prema dugoročnim financijskim obavezama. Ova dvostruka dinamika, koja obuhvaća spremnost na umjerene troškove, istovremeno s naglašenom sklonosti prema kupovini na sniženjima (54,6%) i oprezom prema dugoročnim financijskim obvezama, te činjenicom da 46,7% ispitanika troši manje zbog inflacije, predstavlja ključni aspekt potrošačkog ponašanja u modnom sektoru.

Hrvatski potrošači pažljivo balansiraju između traženja kvalitetnih proizvoda, iskorištavanja povoljnosti sniženja, prilagodbe izazovima inflacije, i održavanja dugoročne financijske odgovornosti, stvarajući tako ravnotežu između svojih modnih preferencija i financijskih izdataka.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt