Zakopane tajne Vile Giuliana na Viasat History

Godine 2019. potpisan je memorandum o razumijevanju između Ureda javnog tužitelja Torre Annunziata i ravnatelja Arheološkog parka Pompeji. Time je Civita Giuliana spašena od dugogodišnje pljačke koju su provodili neovlašteni kopači. Ovaj novi dokumentarac predstavlja nevjerojatna otkrića nađena u toj vili u blizini Pompeja.

U veljači 2021., u Civiti Giuliani, smještenoj 700 metara sjeverozapadno od zidina drevnih Pompeja, arheolozi su iskopali zapanjujuće očuvanu, gotovo netaknutu svečanu rimsku kočiju. Ta je raskošna kočija prva otkrivena te vrste. Znanstvenici je nazivaju „Lamborghinijem“ svojeg doba.

Ovaj nas dokumentarac vraća u stari Rim kako bismo razumjeli kontekst u kojem se ta kočija koristila i pokušava otkriti tko su joj bili vlasnici i kakav je bio njihov društveni položaj. S tim otkrićem možda možemo saznati i kako je izgledao promet na ulicama Pompeja.

Villa Giuliana, poznata i pod nazivom Civita Giuliana, drevna je rimska vila smještena u blizini Pompeja u Italiji. Iskapanja koja su započela 2021. godine otkrila su izvanredno dobro očuvane freske, mozaike i druge nalaze. Vjeruje se da je bila u vlasništvu bogate rimske obitelji, a njezino otkriće pruža nam dragocjeni uvid u svakodnevni život i arhitekturu rimskog doba. Civita Giuliana sada je fascinantno arheološko nalazište koje nastavlja pridonositi našem razumijevanju drevne povijesti.

Arheološki nalazi u Pompejima, uključujući i one u Civiti Giuliani, omogućuju nam uvid u živote robova u starorimsko doba. Iskapanja su otkrila dokaze o uvjetima u kojima su živjeli, njihovim radnim ulogama i društvenom položaju. Robovi su boravili u malenim, skučenim nastambama poznatim pod nazivom „ergastula“, što pokazuje teške uvjete u kojima su živjeli. Nalazi poput okova i lanaca nađeni na pojedinim mjestima ukazuju na njihovu ulogu u radno intenzivnim zadaćama.

Na drugom kraju društvene ljestvice, raskošne i luksuzne rezidencije poznate pod nazivom „domus“ demonstriraju luksuzni životni stil rimske elite. Te su kuće imale složene mozaike, freske i prostrana dvorišta. Tijekom iskapanja pronađeno je mnogo raskošnih vrtova sa skulpturama i fontanama, kao i predmeti poput nakita, keramike i finog pribora za objedovanje. Ta otkrića pokazuju ekstravagantni i povlašteni život pompejske elite.

Istraživanja u Civiti Giuliani nastavljaju se, a pronalaze se i novi tragovi koji rasvjetljavaju tajne Vile Giuliane i posljednjih dana njezinih stanovnika.

Emisiju Pompeji: Zakopane tajne Vile Giuliana premijerno pogledajte na programu Viasat History, u nedjelju, 6. kolovoza, u 21 sat.

Za više informacija o programu Viasat History, posjetite www.viasathistory.com.hr

Pratite nas na: https://www.facebook.com/ViasatHistoryHR

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt