NOVIM ULAGANJEM U ZDRAVSTVO GRAD DUGO SELO ULAŽE U SIGURNOST GRAĐANA

 U cilju podizanja razine sigurnosti građana, Grad Dugo Selo nabavio je Lifepak CR2 defibrilatore.

Jedan od čestih uzroka smrti bolesti su krvožilnog sustava. Procjene su da oko 17 milijuna ljudi godišnje izgubi život zbog ovih bolesti, a oko 25% njih se veže uz iznenadne zastoja srca. „Postavljamo temelje za izgradnju infrastrukture koja bi trebala pomoći u takvim situacijama. Grad ulaže velika sredstava kako u domove zdravlja tako i u timove hitne pomoći. Ovo je jedna od takvih investicija koja će pomoći u spašavanju ljudskih života“, rekao je Boris Savić, pročelnik Upravnog odjela za pravne poslove, društvene djelatnosti pri Gradu Dugo Selo.

Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome i bilo gdje. Primjena liječenja odmah po događaju od iznimne je važnosti. Šanse za preživljavanje žrtve se znatno smanjuje svake minute protekle bez liječenja. Zbog toga su defibrilatori za javni pristup važni.

„Nabavili smo pet defibrilatora vrijednih 13.000 eura. Upute za korištenje podijeliti će se djeci u višim razredima osnovnih škola i u srednjim školama kako bi se upoznala s uređajem, a napravit ćemo i kratki video koji ćemo postaviti na stranicama grada kako bi bio dostupan svim građanima. I sam sam liječnik i poznate su mi razne situacije. Ako vas uhvati panika u trenutku kada se dogodi takvo stanje i ako ne znate rukovati uređajem, isti vam neće moći pomoći u hitnim situacijama.  Na ovaj način povećamo sigurnost naših građana u Dugom Selu i to nam je najbitnije“, rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

Defibrilatori su namijenjeni za osnovne škole Josipa Zorića i Ivana Benkovića, Srednju školu Dugo Selo, Sportski centar i za potrebe gradske uprave prilikom održavanja manifestacija i događanja na području Grada. Lokacije postavljanja defibrilatora su identificirane kao najrizičnije gdje se okuplja veći broj ljudi. „Želimo izgraditi veliki zdravstveni nad standard i bolju infrastrukturu da nam se ne dogodi niti jedan slučaj zastoja srca“, ističe Savić.

„Nažalost, bio sam prisutan kada se nedavno dogodio smrtni slučaj uzrokovan zastojem srca. Otišla nam je draga mlada osoba od 44 godine, prijatelj. Da smo tada imali ovaj uređaj možda bismo mu mogli bolje pomoći i danas bi bio živ. Da uz pomoć ovog uređaja spasimo i samo jedan život, to je neprocjenjivo. Zato smo zahvalni Gradu što su podržali našu inicijativu kako bi spasili što više života u budućnosti“, naglasio je Branko Goleš, ravnatelj Osnovne škole Ivan Benković.

LIFEPAK CR2 defibrilator napredan je uređaj s ugrađenim sofisticiranim upravljačkim programom za praćenje svih funkcija uređaja tijekom rada. Automatski šalje obavijesti na mail kada je uređaj u upotrebi, odnosno kada se primjenjuje na pacijentu. Iste se obavijesti i rezultati mjerenja mogu poslati direktno u medicinski centar što unaprijed omogućava zdravstvenim djelatnicima uvid u stanje pacijenta prije nego što mu se pruži medicinska pomoć na terenu ili u bolnici. 

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt