Roberto Cresca za HELLO! Ništa ne ide bez prave emocije

Trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae po treći će se put održati na ovom pitoresknom mjestu, a moćni glasovi opernih pjevača, koji gostuju na najpoznatijim pozornicama svijeta, poput niske bisera zablistat će dragocjenim glazbenim tonovima. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj, a među gostima je i talijanski tenor Roberto Cresca. Uoči koncerta razgovarali smo s pjevačem, kako kažu jednim od najzgodnijih tenora svijeta, čiji interesi sežu od mode, filma do putovanja.

Godinama se na našoj javnoj televiziji prikazivala vrlo popularna emisija o operi sa sloganom 'za sve ljubitelje opere i one koji će to tek postati'. Recite nam kako i zašto ste se zaljubili u operno pjevanje; barem za one koji se još nisu upoznali s vašim radom?

Moj otac je jako volio operu. Kad sam bio mali često smo u našem domu slušali opere i izvedbe poznatih arija. Jednog sam dana čuo Toscu Giacoma Puccinija nakon čega sam briznuo u plač od sreće. U tom, za mene, nezaboravnom trenutku odlučio sam kako želim postati operni pjevač.

Roberto Cresca

Koliko vam je presudna autentičnost u pjevanju: biste li radije usavršavali tehniku do savršenstva ili vam je puno važnije karakteru pjevanja pružiti cijeli niz emocija koje su vam na raspolaganju?

Operni su pjevači kao i plesni umjetnici uvijek opsjednuti s tehnikom. Nema sumnje da je to važno, ali isto tako ništa ne ide bez prave emocije. Ponekad je nesavršen glas prepun emocija daleko zanimljiviji i bolji, mogao bih reći autentičniji.

Mislite li da opera nije više samo za probrane sladokusce i da je postala sve popularnija zbog brojnih festivala na otvorenom, susreta s publikom na neobičnim mjestima i sve većeg utjecaja crossover i fusion glazbe?

Opera je čini mi se sve manje popularna. Mnogo toga se promijenilo u glazbi, više se eksperimentira i nije više neuobičajeno imati spoj klasične i pop glazbe. Ipak, u posljednje vrijme sve više mladih ljudi posjećuje kazališta i koncertne dvorane, naročito jer na društvenim mrežama upoznaju kako su kazališta nova mjesta kreativnog otkrivanja.

Roberto Cresca

Roberto Cresca jedan je od najzgodnijih Talijana

 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 

Objavu dijeli Roberto Cresca (@roberto_cresca)

Nastupit ćete ovog vikenda u Hrvatskoj, točnije na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim toplicama, i to u festivalskom programu Gianfranco & prijatelji. Kakva je vaša percepcija hrvatske publike?

Hrvatska je publika predivna, vrlo je dobro pripremljena i nadasve naklonjena nama umjetnicima. Velika mi je čast nastupati ovdje u Hrvatskoj.

Kako se pripremate za nastupe? Imate li poseban režim, jeste li praznovjerni, ponavljate li iste geste prije nastupa ili imate holistički način pripreme?

Nemam nekih posebnih rituala uoči nastupa. Pratim upute, želje autora ili produkcijskog tima, ali isto tako u svaki nastup nastojim unijeti emocije.

Roberto Cresca

U prošlosti su operni pjevači bili nedostupni svojoj publici izvan kazališta. Društveni mediji danas pružaju praktično svima da komuniciraju s umjetnicima, dobiju uvid u ono što se događa iza kulisa i slično. Jesu li vama društvene mreže prednost ili teret?

Na društvenim mrežama može se lako pristupiti svakome. Nema pravila i zapreka. Koliko su društvene mreže važne govori i to da vam mogu osigurati vrlo dobru promociju. Isto tako, mogu biti i vrlo opasne jer ste konstantno pod povećalom, a hejteri samo čekaju da u nečemu napravite pogrešan korak.

Koristite li društvene mreže za zagovaranje društvenih tema? Jeste li uključeni u pojedine kampanje ili projekte za podizanje svijesti, npr. iz područja ljudskih prava ili zaštite okoliša?

Oduvijek sam posvećen zaštiti okoliša, pravima životinja, ali i borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja koje je nažalost i dalje sveprisutno u našem društvu. Svakako da koristim utjecaj na društvenim mrežama za podizanje svjesti među svojim pratiteljima. Na festivalu na kojem sam umjetnički ravnatelj progovaram o femicidu povezujući ovu bolnu temu s Bizetovom operom Carmen. Neizmjerno je važno osvještavati nove generacije.

Roberto Cresca

Roberto Cresca postao je ambasador talijanske opere u svijetu!

 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 

Objavu dijeli Roberto Cresca (@roberto_cresca)

Iz vaših dosadašnjih izjava razvidno je da vas zanimaju i drugi umjetnički izričaji? Je li film možda ono što vas najviše privlači?

Dugo se bavim glumom, prvenstveno u kazalištu, a odnedavno sam uključen i u neke filmske projekte. Mislim da će biti jako zanimljivi, držite mi fige.

Počesto se ističe i vaš smisao za modu. Koliko vam je stajling bitan i kako biste ga opisali?

Volim modu, a Talijani su svjetski majstori mode i stila. Njegujem ponešto ekscentričan stil jer kroz modu želim iskazati svoju osobnost. Prije svega, važno mi je da odjenem ono što mi se sviđa bez obzira na društvene norme, a nadam se da je to uvijek i sa stilom.

Roberto Cresca

Planirate li ostati dulje u Hrvatskoj i posjetiti drugi dio zemlje?

Hrvatska je prekrasna zemlja, prelijepih gradova, povijesti, umjetnosti i kristalnog mora. Nažalost ovom prigodom neću moći ostati i uživati dulje u Hrvatskoj jer me odmah poslije koncerta u Varaždinskim toplicama očekuju obaveze u New Yorku. No obećajem, uskoro sam opet u Hrvatskoj.

Roberto Cresca

RAZGOVARAO: Dalibor Jakus

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt