„Hugo Pratt. Naslijeđe, djelo, biografija“

Izložba o Hugu Prattu i  Cortu Malteseu otvara se 17. listopada u 18 sati u Galeriji C8. Organizirana je na inicijativu Generalnog konzulata Italije u Rijeci, Istarske županije i Arheološkog muzeja Istre.  Ostavštinu, djelo i biografiju legendarnog autora stripa uredila je Patrizia Zanotti.

Životi i iskustva Huga Pratta i njegovog najpoznatijeg lika Corta Maltesea izvrsno se prožimaju i preklapaju.


Argentinske, irske, etiopske i karipske avanture Corta Maltesea nisu tek mrtvo slovo na papiru, već nas uvode u istinski proživljeni svijet. Osjeća se vrućina pijeska i vlaga velikih šuma, miris udaljenog dima i senzualnost plesačice koja pleše u sjeni palmi južnih mora.

Corto Maltese živi svoje avanture, a Pratt je onaj koji je zaista posjetio sva ta čudesna mjesta. Beskrajna fantazija, dokumentarna točnost, stvarno iskustvo, neprekidne promjena zemalja i jezika, rastanci, melankolija i novi svjetovi, u gotovo svakoj zemlji stranac, ali uvijek sposobna komunicirati putem glazbe, i svoje nasmiješene duboke lakoće, Corto uspijeva uvijek razgovarati sa svakim, od Patagonije do Japanskog mora, od irskih planina do afričkih pustinja, jer zna svakoga slušati i uključiti. Nije stoga slučajno da su njegove priče prevedene na preko dvadeset jezika.


Svemu tome valja dodati sjećanje na iskustva iz mladosti, kadrove tisuće odgledanih filmova, stranice pročitanih knjiga i atlasa. Tako Corto postaje naš idealni prijatelj čijom smo rukom vođeni ka njegovom jedrenjaku, u kojem je uvijek lijepo otploviti.


Izložba sintetski prikazuje životne i umjetničke etape Huga Pratta.

Izloženi su paneli stripa posvećeni južnoj Americi, Aziji, keltskom svijetu, Etiopiji, Veneciji i Tihom oceanu, a dva su panela s biografijama Pratta i Corta Maltesea. Tekstovi koji se odnose na izloške na talijanskom su i engleskom jeziku.


Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije provelo je natječaj “Avantura za Corta”, gdje su učenici talijanskih škola diljem svijeta pozvani napisati kratku priču ili scenarij o Cortu Malteseu. Na ovoj izložbi, među crtežima i akvarelima vezanim uz putovanja Corta Maltesea po svim kontinentima i onima posvećenim nevjerojatnim i romantičnim biografijama dvaju likova, izloženi su i

paneli s pobjedničkom pričom natječaja u kojem su sudjelovala djeca iz 11 zemalja. Priču su napisali učenici talijanske škole u Teheranu “Pietro della Valle”, scenarij je djelo pisca Marca Steinera, Prattovog dugogodišnjeg suradnika, a crteži su djelo  Giuseppea Camuncolija, strip crtača poznatog po suradnji s izdavačkim kućama Marvel i DC Comics, te autora “Pustinjskih škorpiona” Huga Pratta.


Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije odabralo je Huga Pratta i njegov slavni lik Corta Maltesea kako bi predstavljali talijansku kulturu i jezik diljem svijeta.


Izložba je otvorena od 17. listopada 2023. do 12. siječnja 2024. godine.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt