Otkriven je uzrok smrti Matthewa Perryja


Matthew Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga u hit TV sitcomu Prijatelji, preminuo je u 54. godini. Policija je napokon otkrila uzrok smrti Matthewa Perryja. Perry je umro u "navodnom" utapanju u svom domu u Pacific Palisadesu u Los Angelesu od posljednica srčanog udara, rekli su izvori, uključujući predstavnika glumca i policije, za NBC News. Službeni uzrok smrti tek treba biti objavljen.

PROČITAJTE: Glumac Matthew Perry pronađen mrtav

Nakon malih uloga u Growing Pains, Beverly Hills 90210 i Dream On, Perry je dobio ulogu sarkastičnog i neurotičnog Chandlera Binga u Prijateljima. Komedija o Å”est prijatelja koji žive u New Yorku brzo je postala fenomen, osvojivÅ”i viÅ”e Emmyja i postigavÅ”i rekordnu gledanost; finale iz 2004. doseglo je viÅ”e od 52 milijuna gledatelja u SAD-u, Å”to ga čini najgledanijom TV epizodom 2000-ih. “Ljudi mi prilaze svaki dan i govore: ‘Hej Chandler!’ Ja na to ne odgovaram”, rekao je u intervjuu 2014. godine. “Ako netko kaže: ‘Bok Matthew, volim tvoj rad’, to je u redu. Ali ako netko kaže 'Hej, Chandler', to mi se ne sviđa. Umoran sam od toga. Ja nisam Chandler."
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Rođen u Massachusettsu 1969. od oca Amerikanca i majke Kanađanke, Perry je odrastao u Kanadi dok je njegova majka radila kao suradnica za tisak kanadskog premijera Pierrea Trudeaua. U svom bestseleru, memoarima iz 2022. Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing, Perry se prisjetio ponaÅ”anja nakon Å”to je njegov otac napustio obitelj kako bi slijedio svoje snove o tome da postane glumac – uključujući maltretiranje mladog Justina Trudeaua. “Odlučio sam prekinuti svađu s njim kada je postavljen na čelo cijele vojske”, napisao je.

PROČITAJTE: Svjetska glumačka elita opraÅ”ta se od Matthew Perryja

S 15 godina Perry se preselio u Hollywood, s nadom da će se ponovno povezati sa svojim ocem. Tamo je počeo uživati u glumi, a naposljetku ga je redatelj William Richert primijetio u zalogajnici kako "Å”armira hrpu mladih žena", ostavivÅ”i mu poruku u kojoj ga je zamolio da glumi u njegovom sljedećem filmu, A Night in the Life of Jimmy Reardon, uz Rivera Phoenixa.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Perry je imao 24 godine kada je počeo glumiti Chandlera i bio je relativno nepoznat, poput njegovih kolega i kolegica Jennifer Aniston, Lise Kudrow, Matta LeBlanca i Davida Schwimmera; Courteney Cox bila je poznata po ulozi u Obiteljskim vezama. U intervjuu iz 2019., koautor serije Prijatelji, David Crane, rekao je da je Chandler bio najteži lik za odabir, a za ulogu su razmatrani i glumci Craig Bierko, Jon Cryer i Jon Favreau.

PROČITAJTE: Najkultniji trenuci Matthew Perryja u ulozi Chandler Binga u seriji "Prijatelji"

“Marta [Kauffman, sukreatorica] i ja smo mislili da je Chandler samo loÅ”e napisan,” dodao je Crane. “Onda je uÅ”ao Matthew, i ti si rekla: ‘Oh, pa, eto. Gotovo. Gotovo. To je taj tip.'" Perry je bio nominiran za nagradu Emmy pet puta, jednom za Prijatelje i dva puta za ulogu odvjetnika Joea Quincyja u Zapadnom krilu.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Tijekom angažmana u Prijateljima, Perry je glumio u filmovima uključujući Fools Rush In sa Salmom Hayek, Three to Tango s Neve Campbell i The Whole Nine Yards s Bruceom Willisom. Također je igrao manje uloge u Ally McBeal i Scrubs. U intervjuu za New York Times 2002. priznao je: “Žarko sam želio biti slavan. Želite pažnju, želite novac i želite najbolje mjesto u restoranu. Nisam razmiÅ”ljao o posljedicama.”

PROČITAJTE: ZaÅ”to je posljednja rečenica Matthewa Perryja u Prijateljima bila toliko važna za njega?

Perryjev osobni život bio je obilježen ovisnoŔću, počevÅ”i od 1997. kada je postao ovisan o lijekovima protiv bolova nakon nesreće s jetskijem. Kasnije je tvrdio da se ne sjeća tri godine svog vremena u Prijateljima i da je potroÅ”io viÅ”e od 9 milijuna dolara na borbu da ostane trijezan. “Uzimao sam 55 Vicodina dnevno, imao sam 128 funti, bio sam u Prijateljima koje je gledalo 30 milijuna ljudi. Zato ne mogu gledati seriju, bio sam brutalno mrÅ”av”, rekao je. Perry je kasnije priznao da je patio od teÅ”ke tjeskobe "svake večeri" dok je snimao seriju i rekao da nije osjećao niÅ”ta kada je emisija zavrÅ”ila. Kad su Prijatelji zavrÅ”ili 2004., Perryjeva sljedeća glavna uloga na malim ekranima bila je u studiju Aarona Sorkina Studio 60 na Sunset Stripu, koji je otkazan nakon jedne sezone. Godine 2009. glumio je u hit komediji 17 Again zajedno sa Zacom Efronom, a kasnije je gostovao i u The Good Wife i The Good Fight. Perry je također vodio jednosezonski sitcom Go On i remake The Odd Couple, koji je trajao tri sezone. Godine 2016. glumio je u predstavi The End of Longing, koju je sam napisao i koja je prikazana na West Endu, a kasnije prebačena na Broadway.
 
View this post on Instagram
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Godine 2019. bio je u dvotjednoj komi kada mu je puklo debelo crijevo zbog zlouporabe opijata; proÅ”ao je 14 operacija kako bi popravio Å”tetu. “U ovom trenutku imam samo riječi zahvalnosti jer bih trebao biti mrtav, a ipak nekako nisam”, napisao je u Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing. Memoari su bili hit među čitateljima i kritičarima, a Barbara Ellen iz Observera nazvala ih je "mučnim i otkrivajućim tekstom o raskrižju u kojem se ekstremna ovisnost sudara s mega-slavnom osobom". “MoraÅ” postati slavan da znaÅ” da to nije rjeÅ”enje. I nitko tko nije slavan nikada neće istinski vjerovati u to”, napisao je Perry.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt