Povijest nikad nije bila zabavnija i šarenija

Promocija knjige „Hrvatski znamenitaši“ na trenutak je oživjela Marka Marulića, Nikolu Teslu, Mariju Jurić Zagorku, Olivera Dragojevića, Slavu Raškaj i brojne druge Hrvate koji su ostavili trag u svijetu. U zagrebačkoj Kavani Lav okupio se velik broj zaljubljenika u priče o životima onih čija su djela, zamisli i izumi posebni, zanimljivi i neobični.

Urednik izdanja Vedran Bratušek rekao je kako knjiga „Hrvatski znamenitaši“ donosi priče o 30 osebujnih Hrvata o kojima sigurno već ponešto i znamo, ali otkriva što svakoga od njih čini znamenitima. „Cilj nam je bio pronaći što više zabavnih, ali slabo poznatih činjenica o poznatim ličnostima. Malo ljudi zna da je Slavoljuba Penkala izumio termos-bocu, rotirajuću četkicu za zube ili da je njegov zrakoplov prvi zrakoplov u Hrvatskoj koji je i letio! Takve informacije nisu zanimljive samo djeci nego i nama odraslima“, rekao je Bratušek.

Iako je Bratušek voditelj programa beletristike u Mozaiku knjiga, ovo skretanje u drugi književni žanr nije mu bio problem, jer je, kako kaže, imao odlične suradnike koji su trebali minimalno sugestija i smjernica. „S beletristikom ne morate brinuti jesu li svi podatci točni jer sve može proći kao fikcija. U tom pogledu, beletristiku je jednostavnije uređivati. U knjigama poput Hrvatskih znamenitaša imamo odgovornost osigurati da je svaki predstavljeni podatak zaista i točan. Zato su višestruke provjere neizbježne“, zaključio je Bratušek.

Povijest nikad nije bila zabavnija i šarenija zahvaljujući ilustracijama Vedrana Štimca. On je u svojoj rodnoj Puli poznat po tome da je udahnuo nov život brojnim pročeljima. Kad govori o svom radu, Štimac smatra da je osim dobre ideje važno da svaka njegova ilustracija ili mural privlači pozornost svakog prolaznika, ali i da na neki način zrači posebnom vrstom energije.

Osim zajedničkog imena, Štimcu i Bratušeku ovo je bio prvi zajednički izlet u projekt namijenjen mlađim uzrastima. Štimac je priznao da je za ilustracije morao otkriti što se skriva u njihovim glavama, ali da je najteže to bilo staviti na papir. „Jednostavne i zanimljive ilustracije moraju privući čitatelje da bi se zaronilo u neotkrivene detalje o hrvatskim znamenitašima. Cilj mi je da djeca u tim godinama vide što su naši velikani postigli i kako su postali znamenitaši i, ono najvažnije, da svako dijete nakon čitanja misli da i samo može postići što poželi“, rekao je Štimac.

Autor izdanja Vid Jakša Opačić rekao je kako nakon ove knjige djeca, ali i odrasli, nemaju izgovor da ne mogu nabrojati barem deset hrvatskih znamenitaša. Otkrio je da je zamisao za ovaj naslov došla nakon što je shvatio da takvih vrsta biografija za djecu nema jer su one najčešće pisane za odrasle. „Ideja se razvijala na jednostavan način. Sa svojom sam djecom šetao gradom i svaki put kada bismo skrenuli u ulicu upitao bih ih znaju li čime se bavila osoba po kojoj ta ulica ili trg nosi naziv. S obzirom na to da je često odgovor bio niječan morao sam odgovore na njihova pitanja jednostavno pretočiti u knjigu“, rekao je Jakša Opačić.

Kao bivši profesor geografije znao je da je pisanje za djecu najzahtjevniji dio u procesu izrade knjiga. Budući da mu je ovo prva knjiga namijenjena za uzrast između 9 i 12 godina, baš je poput Štimca morao ući u njihove cipele i povijest učiniti zabavnom i edukativnom. 

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt