Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića "Dubrovnik kao filmska kulisa"

Hrvatski filmski savez i Knjižnica Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavit će u srijedu, 18. listopada, novo HFS-ovo izdanje knjigu dramaturga i publicista Hrvoja Ivankovića Dubrovnik kao filmska kulisa, koja donosi, kako naznačuje i njezin podnaslov, „povijest snimanja igranih filmova u Dubrovniku od početaka do Drugoga svjetskog rata“.

Na predstavljanju koje počinje u 19.30, uz autora Hrvoja Ivankovića i urednicu knjige Dianu Nenadić, o knjizi će govoriti Daniel Rafaelić, filmski kritičar i povjesničar hrvatskoga filma.

Knjiga je rezultat dugogodišnjih Ivankovićevih arhivskih istraživanja te prikupljanja filmske građe i dokumentacije koja ukazuje na kontinuitet zanimanja inozemnih produkcija za lokacije u Dubrovniku i njegovoj široj okolici, koje započinje u ranim godinama 20. stoljeća i traje sve do danas.

Do početka Drugoga svjetskog rata u Dubrovniku i okolici snimljeno je više od pedeset igranih filmova u produkciji mađarskih, njemačkih, austrijskih, čehoslovačkih i poljskih poduzeća. Knjiga detaljno istražuje taj uzbudljivi i malo poznati segment povijesti kinematografije u Hrvatskoj, propitujući biografije ljudi koji su stvarali te filmove, razloge zbog kojih su baš Dubrovnik izabrali za svoja snimanja, okolnosti u kojima su ondje radili, tematsko-estetske karakteristike te kritičku recepciju i mjesto njihovih filmova u kontekstu nacionalnih kinematografija, kao i reakcije na koje su nailazili u dubrovačkom te širem, hrvatskom i jugoslavenskom okružju.

Polje posebnog autorova interesa jest uloga Dubrovnika u tim filmovima, što uključuje identifikaciju lokacija njihova snimanja te propitivanje načina na koji su tematizirali i unutar filmskog narativa kontekstualizirali dubrovačke urbane i prirodne ambijente.

Oslanjajući se na raznovrsne izvore, od arhivskih dokumenata te stručnih ili publicističkih knjiga i radova do starih novina i časopisa, autor je tijekom istraživanja nastojao doći i do svih filmova za koje je znao ili pretpostavljao da su snimani u Dubrovniku, što ga je dovelo i do otkrića najstarijih sačuvanih igranih filmova snimljenih na području današnje Republike Hrvatske.
Bogato opremljena fotografijama te raznovrsnim likovnim materijalima, knjiga Dubrovnik kao filmska kulisa proteže se na 540 stranica.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt