PROGLAŠENI POBJEDNICI PETOG IZDANJA DA2 FILM FESTIVALA

 

 SVE FILMOVE MOŽETE POGLEDATI ONLINE DO 6.STUDENOG DILJEM HRVATSKE

 

Međunarodni interdisciplinarni žiri DA2 Film Festivala najinspirativnijim filmom proglasio je film György Kepes: međurazmišljanje umjetnosti + znanosti, a posebno priznanje dodijeljeno je filmu „Gian Paolo Barbieri: Čovjek i ljepota“

 

Rasprodanim projekcijama filmova “György Kepes: međurazmišljanje umjetnosti + znanosti”, redatelja Mártona Orosza i “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès u subotu je u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru završio peti DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

Film redatelja Mártona Orosza opsežan je pregled života i rada mađarskog umjetnika Györgyja Kepesa, čija je krilatica bila “S umom znanstvenika, srcem pjesnika, i okom slikara”, a redateljica Lucia Cariès svojim nas je uratkom podsjetila na profesionalne uspjehe slavne škotske pjevačice, članice legendarnog dua Eurythmics, te dala uvid u emocionalni svijet žene koja je po mnogočemu bila ispred svog vremena.

 

Ističući iznimnu kvalitetu filmova koji su izabrani za prikazivanje u programu, kako sadržajno tako i formom, žiri u sastavu glumica Judita Franković, fotograf i urednik Ivan Dorotić i kritičarka umjetnosti i kuratorica Adriana Rispoli naglasio je važnost festivala kao prilike da inspirira, nadahnjuje i informira. Napomenuli su kako je bila privilegija gledati filmove iz programa DA2 Film Festivala, ali istovremeno veliki izazov prosuđivati ih. Diskutirajući o najboljima vodili su se smjerom da istaknu najinspirativnije te su jednoglasno odlučili nagradu Iskra dodijeliti filmu „György Kepes: međurazmišljanje umjetnosti + znanosti“ redatelja Mártona Orosza. U obrazloženju žiri navodi: „Na obrazovan, dinamičan i nevjerojatno strastven način film uspijeva ponovno pobuditi pozornost na kapitalnu figuru vizualne kulture, koja je još uvijek nedovoljno valorizirana. Bogatstvo redateljskih intervencija i arhivske vizualne građe svjedoče o istraživačkom naporu, a narativni zaplet u kojem se izmjenjuju suvremena svjedočanstva i lik protagonista neprestano nas drže u fokusu. Glavna vrijednost filma je jednostavan i izravan način kojim dočarava doprinose koji su Kepesove teorije i multidisciplinarna umjetnička praksa imale na čitave generacije studenata, kreativaca pa i na sam razvoj umjetnosti, koji su vidljivi i danas. Lik, djelo i ideje ovog briljantnog pionira 20. stoljeća, koji je predugo bio u sjeni poznatijih suvremenika, blistaju kao istinsko nadahnuće svim budućim stvaraocima i vizionarima!“

 

Posebno priznanje žirija osvojio je film „Gian Paolo Barbieri: Čovjek i ljepota“ redatelja Emiliana Scatarzija. „Iznimnim i sveobuhvatnim redateljskim pristupom, film precizno i zavodljivo dokumentira dugotrajnu karijeru umjetnika, razotkrivajući uistinu fascinantan autorski opus. Vizualno i ritmički film uspijeva gledatelju pružiti direktan i iskren uvid u ostavštinu Barbieria, kao i u njegovu intimu. Istovremeno ga portretirajući kao velikog maestra, film jasno ističe njegovu skromnost i neposrednost, istražujući polja njegovih suradnji, odnosa te značaja na sceni, kojeg tek treba dodatno proširiti. Žiri je pohvalio činjenicu da se redatelj iskreno, ali nikad pretjerano nametljivo, dotiče tema starenja, prolaznosti, bolesti i dugovječnosti, što je u potpunoj suprotnosti s brzim i površnim te uvijek novim i mladenačkim, kao dominantnim narativima modne industrije. Vjerojatno je najveća ljepota (i vrijednost) ovog filma upravo direktan dijalog s umjetnikom, koji se odvija ovdje i sada, prikazujući Barbierija kao živućeg i još uvijek itekako prisutnog umjetnika, prije nego je za to prekasno. „– stoji u obrazloženju.

 

Kroz četiri festivalska dana posjetitelji su imali priliku pogledati sedam sjajnih dugometražnih dokumentarnih filmova iz recentne svjetske produkcije koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Festival je otvorio film o jednom od najvećih modnih fotografa svih vremena. “Gian Paolo Barbieri: Čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, koji je prisustvovao hrvatskoj premijeri filma kojeg je snimio s puno ljubavi i nježnosti prema velikom umjetniku.

Stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša uronio nas je u životnu priču slovačkog arhitekta Hansa Broosa – istaknutog predstavnika ranog brutalizma koji je svoja “betonska djela” vrlo delikatno  uklapao u prirodni okoliš, a posljednji film nedavno preminulog Carlosa Saure Zidovi govore”, prikazao nam je evolutivni odnos umjetnosti prema zidu kao kreativnom platnu, putujući od prvih grafičkih fenomena prapovijesnih špilja sve do avangardnih urbanih izraza suvremenog doba.

Svojim filmom “Leteći pred jatom - Karl Schwanzer i arhitektova poema” redatelj Max Gruber donio nam je portret slavnog austrijskog arhitekta, pionira i vizionara koji je shvaćao arhitekturu kao “materijaliziranu poeziju”, osobni poziv i prije svega, instrument donošenja sreće ljudima – čak i nauštrb vlastite dok nam je provokativni film “Najbolji na svijetu”, Hansa Christiana Posta otkrio što se skriva iza slike Kopenhagena, grada koji u očima svjetske publike predstavlja ideal otvorenog i humanog urbanog života.

 

Uz filmski program i predavanja, renomirani hrvatski i inozemni stručnjaci gostovali su u online razgovorima “Šta DA?” gdje su gledatelji imali priliku saznati više o filmovima i njihovim autorima.  Razgovore su vodile urednice i novinarke Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović, a njihovi sugovornici bili su interdisciplinarna vizualna umjetnica Zsuzsanna Szeged-Varga, pokretač hrvatske graffiti scene Slaven LUNAR Kosanović, te arhitekti Svebor AndrijevićDinka Pavelić i Jana Horvat.

 

Umjetnička direktorica Tina Hajon izjavila je: “Čestitam od srca pobjednicima i zahvaljujem im što su nam pružili priliku da njihove filmove premijerno prikažemo u Hrvatskoj. Sretni smo da su žiri i publika prepoznali kvalitetu i jedinstvenost DA2 programa te da smo proveli tjedan u uronjeni u inspirativne razgovore o filmovima i umjetnosti Hvala svim partnerima, suradnicima i gostima. Vidimo se sljedeće godine!”

 

Nakon iznimno uspješnog izdanja DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, koji je ove godine prvi put održan u Institutu Liszt – Mađarskom kulturnom centru, veselimo se sljedećem izdanju festivala koji se osim kao izniman filmski događaj profilirao kao mjesto susreta, povezivanja i razmjene iskustva baveći se najintrigantnijom sferom naših života – kreativnošću.

Vizualni identitet festivala dizajnirao je nagrađivani studio Kuna zlatica.

Sedam zanimljivih filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, fotografije, dizajna i arhitekture možete i dalje pogledati online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 6. studenog 2023.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt