Ubojice cvjetnog mjeseca

Fassbinderov ciklus se nastavlja filmovima s legendarnim ženskim likovima, uključujući kultne Gorke suze Petre von Kant, a među Novitete stiže novi film Martina Scorsesea Ubojice cvjetnog mjeseca

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg se nastavlja temom Spremne za krupni kadar, posvećenom filmovima s karizmatičnim protagonisticama, a koji istražuju odnos glume i manipulacije. Među najistaknutije spadaju Gorke suze Petre von Kant, priča o modnoj dizajnerici koja se zaljubljuje u mladu glumicu u usponu. Riječ je o razornoj i vizualno impresivnoj analizi dinamike moći, roda, seksa i ega u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrala Margit Carstensen.

Tu je i Čežnja Veronike Voss, završni dio Fassbidnerove Trilogije BDR smještene u vrijeme ekonomskog booma 1950-ih, u kojem istražuje sudbinu glumice koja je svoje zlatne dane doživjela za vrijeme Trećeg Reicha. Ovaj Zlatnim medvjedom nagrađeni film svojom je pričom, noirovskom estetikom i protagonisticom većom od života bio inspiriran i klasikom Billyja Wildera Bulevar sumraka, koji ćete također moći pogledati u ciklusu.

Tjedan zaključuje Sve o mojoj majci Fassbinderova duhovnog srodnika Pedra Almodóvara, humorna melodrama o prijateljstvu i alternativnim obiteljima, koja je baš kao i Fassbinderova Petra von Kant varijacija na Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza.

Noviteti: Ubojice cvjetnog mjeseca

Na repertoar stižu Ubojice cvjetnog mjeseca, novi film Martina Scorsesea, za koji se priča da spada među same vrhunce njegova opusa. Priča je inspirirana serijom ubojstava u zajednici američkog plemena Osage koja je potresala Oklahomu 1920-ih, a prati vladina istražitelja koji pokušava oktriti tko se krije iza navedenih zločina. Na Filmskom festivalu u Cannesu Scorseseov je film dočekan s ovacijama publike i kritike, a glavne uloge odigrali su Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone, kojoj se predviđa svijetla budućnost u sezoni nagrada.

Među ostalim novitetima i dalje se mogu pogledati dvije autorske komedije: Palo lišće Akija Kaurismäkija i Asteroid City Wesa Andersona Tu su i humorna drama Bosanski lonac Pave Marinkovića, romansa redateljice Maryam Touzani, Plavi kaftan te dokumentarni film Pere Kvesića – Kuća na Kraljevcu.

Matineja: Psići i dalje ophodnji

I sljedeće subote na matineji ćete moći pogledati Psiće u ophodnji: Moćan film, nastavak istoimnog hit-animiranog filma, o psićima koji zahvaljujući tajanstvenom asteroidu dobiju supermoći. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu!

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija o filmovima i programu potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt