USPJEŠNO ZAVRŠENO PRVO IZDANJE FESTIVALA OPEN HOUSE ZAGREB

 

 Građanima Zagreba i turistima uz stručno vodstvo predstavljeno 35 odabranih arhitektonskih objekata

 

22. listopada je u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, uz stručno vodstvo arhivskog savjetnika mr. sc. Ladislava Dobrice i arhivistice mr.sc. Anamarije Pupić-Bakrač zatvoreno prvo izdanje Festivala Open House Zagreb.

 

Svečanom zatvaranju su uz članove žirija i savjetodavnog odbora, kao i stručnjake koji su vodili obilaske prisustvovali i izvršna ravnateljica festivala Tomislava Blatnik, direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld i zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet.

 

Kreativna direktorica projekta Dubravka Vrgoč, kao i izvršna ravnateljica festivala Tomislava Blatnik, iznimno u zadovoljne prvim izdanjem Festivala Open House Zagreb, budući da je manifestacija izazvala velik interes od strane građana i turista, te su za obilaske dodavani i dodatni termini od u početku predviđenih. O uspjehu prvog izdanja Festivala Open House Zagreb brojke govore same za sebe. Tijekom 3 festivalska dana ukupno 1400 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva uz vodstvo 42 stručna voditelja i pomoć 30 volontera pobliže je upoznalo 35 atraktivnih zagrebačkih arhitektonskih objekata u 75 termina.

 

Festival Open House Zagreb je u svom prvom izdanju pobudio izniman interes publike, stoga čestitam cijelom timu OHZ-a, kao i svim uključenim privatnim i javnim institucijama, sakralnim objektima, palačama, atelijerima, hotelima te ostalim partnerima. Institucionalna podrška važna je za ovakve projekte i puno njih se ne bi moglo realizirati samostalno te mi je drago da je Turistička zajednica grada Zagreba pomogla u realizaciji prvog Festivala Open House Zagreb. Arhitektura je jedan od ključnih faktora za privlačenje i zadržavanje posjetitelja jer pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije te pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine grada. Raduje me da je Zagreb postao dio svjetske obitelji gradova gdje se održavaju Open House festivali i veselim se novom zagrebačkom izdanju iduće godine.” izjavila je direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld.Zadovoljstvo nije krio ni zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet: “Možemo kazati da je manifestacija polučila potpuni uspjeh. Ulaskom u sjajno odabranih 35 kuća i objekata, upoznavanjem njihovih unutrašnjosti mogli smo dobiti potpunije razumijevanje ne samo arhitekture, već i epohe nastanka pojedinih zgrada, društveno-političkog, gospodarskog, i tehničkog trenutka u kojem su građene. Prilika je to i za podsjećanje na sustav društvenih vrijednosti, razinu obrta i tehnoloških rješenja danog vremena. Manifestacija kao višestruko koristan edukativni projekt tako poprima širi didaktički značaj, te je zasigurno oplemenila sve posjetitelje.”

 

Prvi Festival Open House Zagreb otvoren je obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, a  predstavljeni su i Popov toranj, sakralni prostori Gornjeg grada,  Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon SDZG, stambeno-poslovna uglovnica Napretkove zadruge, stambena zgrada Vukovarska, zgrada Kemikalije Export-Import, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, poslovna zgrada Gradskog poglavarstva, Dugave urbanizam, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, Centar za poticanje poduzetništva jugoistočne Europe, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Odgojno obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, J 28, Urania, Bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelier akademika Andrije Mutnjakovića, Atelier Bohutinsky, stambeno poslovni objekt Veslačka 15-17a, Dječji vrtić Remetinec — centralni objekt Lanište, kuća u Maksimiru, hotel Zonar Zagreb, stara gradska Vijećnica i Met boutique hotel.

 

Savjetodavni odbor kojeg čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja Hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House imenovao je žiri koji je sudjelovao u kreiranju natječaja te izboru objekata koji su prikazani na festivalu.

 

Open House Zagreb festival zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana i njegovih posjetitelja s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih 6 kontinenata. Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb.

 

Program je realiziran uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

 

Sve informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici: http://openhousezagreb.org/

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt