Nemojte riskirati. Zarađujte!

 

CEO Freedom Holding Corp. i vlasnik Freedom Finance Europe, Timur Turlov, istražuje ulaganja u imovinu s fiksnom zaradom 

Laici i ulagači početnici često ne razumiju u potpunosti pojam „povrat bez rizika", iako je on jedan od temeljnih izraza u investicijskoj i financijskoj sferi. Objasnimo to na primjeru: kada zaposlenik prima plaću u tvrtki u kojoj nije vlasnik, to nije sasvim bezrizičan prihod jer uvijek postoji šansa dobivanja otkaza, a tvrtka također ima određenu vjerojatnost bankrota. Bankovni depozit je u tom smislu manje rizičan jer ga osigurava regulatorska institucija. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama sigurnost sredstava jamči Savezna korporacija za osiguranje depozita (Federal Deposit Insurance Corporation ili FDIC). Ali stvarno osiguranje depozita osigurava država. Dakle, ispada da na kraju samo država može osigurati stvarne povrate bez rizika.

Na temelju toga izgrađena je cjelokupna financijska i investicijska teorija: povrate bez rizika osigurava država iz imovine koju proda. Prije svega, to su državne obveznice (postoje i druge, ali radi jednostavnosti ćemo se usredotočiti na njih). Naravno, postoje različite vlade, pa je stoga industrija odlučila da samo američke državne obveznice daju povrat bez rizika, dok su drugi slični instrumenti rizičniji, ali zbog toga nude veće prinose. Nije lako postići američki status bez rizika - morate imati savršenu povijest bez zadanih vrijednosti, a također je poželjno da je valuta koju izdaje vlada na popisu rezervi.

 

Dana 19. listopada 2023. godine prinos na desetogodišnje državne zapise SAD-a dosegao je 5% – što ga čini najvišim u posljednjih 16 godina. Iznenađuje brzina rasta prinosa jer je sredinom srpnja iznosio oko 3,75%. Ovo je značajna i brza promjena za vrijednosne papire trezora, koja proizlazi iz porasta ključne kamatne stope. Tržište je konačno čulo kako čelnici Federalnih rezervi govore da će stopa zadržati visoke vrijednosti duže vrijeme, što je dovelo do revizije očekivanja i prodaje „dugoročnih" obveznica.

Za prosječnog investitora to znači da pri odabiru imovine treba ciljati na 5% godišnjeg prinosa u američkim dolarima, što bi u konačnici trebao biti bezrizični depozit. Budući da je riječ o desetogodišnjim obveznicama, pri ulaganju u njih ulagač će imati godišnji prinos od 5% idućih 10 godina. Zato obveznice mogu biti izvrsna prilika za one s konzervativnijim profilom rizika, a neki koji više riskiraju bi također mogli razmisliti o njima, budući da toliki prinos nije viđen na tržištu od 2007. godine. Za one koji su spremni preuzeti na još veći hazard, prikladni su korporativni instrumenti s fiksnim prihodom - a sada je pravo vrijeme za ulaganje u njih.

Prije otprilike godinu dana tržište euroobveznica nije stvaralo veliko uzbuđenje, utoliko jer nije bilo ovoliko zanimljivo. Tada je prinos na desetogodišnje obveznice bio između 3,5% i 4%, dok su obveznice s visokim prinosima dosezale dvostruko veće vrijednosti (između 8% i 8,5%). Godinu dana kasnije, desetogodišnje obveznice dosegle su kamatu od 5%, dok su potonje premašile 10%. To je dovelo do širenja raspona u 2023. godini, omogućujući ulagačima ujedno i odabir konzervativnijih korporativnih obveznica s različitim razinama rizika (prinosi u rasponu od 6,5% do 9,5%).

 

O FRHC-u:

Freedom Holding Corporation (NASDAQ: FRHC), globalni je konglomerat koji pruža usluge posredovanja i trgovanja financijskim vrijednosnim papirima u maloprodaji, investicijskog istraživanja, investicijskog bankarstva te usluga osiguranja i potrošačkog bankarstva. Freedom Finance Europe Ltd. je podružnica u potpunom vlasništvu FRHC-a koja upravlja investicijskom platformom (Freedom24) i klijentima iz Europe pruža izravan pristup na 15 globalnih burzi u SAD-u, Europi i Aziji. Freedom24 nudi više od milijun instrumenata za trgovanje, uključujući dionice, ETF-ove, obveznice, opcijske dionice i financijske ročnice. Vlasničku platformu za trgovanje tvrtke koristi gotovo 400.000 klijenata diljem svijeta, a platforma Freedom24 dostupna je hrvatskim i slovenskim korisnicima od 2021. godine.
Noviji Stariji

Obrazac za kontakt