Doslovno nitko ne zna tko je ova žemska

Posljednju ovogodišnju izložbu u Galeriji Događanja 19. prosinca popratit će predavanje Frana Dulibića o likovnom izrazu u ilustraciji za djecu

Inspirirana trenucima provedenim u društvu voljenih, mlada francusko-engleska ilustratorica sa zagrebačkom adresom Jessica Gobert prostor Galerije Događanja pretvorit će u intimno izložbeno prostranstvo srdačnog naziva Dearest. Otvorenje izložbe bit će 15. prosinca u 19 sati, a radove će biti moguće razgledati sve do 19. siječnja 2024.

U želji za iskapanjem izgubljenog vremena i ponovnim uspostavljanjem vlastitog trajanja, autorica crnolinijskim tuš oblicima tvori svojevrsne analogne prizore na kojima su likovi uhvaćeni u svojim uobičajenim, rutiniziranim radnjama. Bilježeći rituale poput motrenja ulice, ispijanja poslijepodnevne kave, igranja s mačkom ili pripreme terena za boćanje na nekom od jadranskih otoka, umjetnica iskazuje pažnju spram generičkog, toliko svačijeg iskustva, a za nju ipak dragocjeno njezinog trenutka srastanja s elementarnim momentima svakodnevice dragih joj osoba.

Također, izložba protestira protiv samoće i bespomoćnosti pozivajući na humanu podršku kao najveću utjehu, a cjelokupni koncept temeljen na opažanju inače zanemarivih momenata, mimike i gestikulacija moguće je tumačiti kao originalno osmišljen znak cijenjenja i zahvalnosti svima koji svojom angažiranom prisutnošću doprinose radosti življenja.

U sklopu popratnog programa izložbe, dr. sc. Frano Dulibić održat će zanimljivo predavanje pod naslovom Likovni izrazi i nove teme u ilustraciji. Predavanje će se održati 19. prosinca u 19 sati, a fokusirat će se na pristupe suvremenog izdavaštva slikovnica i knjiga za djecu u Hrvatskoj. U poveznici s izložbom koja jednostavnim jezikom manifestira renesansu organske solidarnosti, cilj je izlaganja izdvojiti kvalitetne primjere koji pokazuju da čak i užurbani način života može biti plodan temelj za nastanak primjerenih slikovničkih ilustracija koje u djeci i roditeljima bude uzajamnu potrebu za pokazivanjem kako bontona, tako i pažnje prema najbližima.

Ulaz na izložbu i predavanje je slobodan.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt