Viasat History najave za ostatak prosinca 2023.

 

Abu Simbel: Divovi Nila

Ponedjeljak 25. prosinca u 12:30

Prije više od 3000 godina, Ramzes II. pokrenuo je izgradnju dva kolosalna hrama posvećena faraonu i njegovoj supruzi Nefertari. Radnici su uklesali 55 metara u srcu brda s pogledom na Nil i stvorili divovske komore sa stupovima visokim barem 10 metara. Kipovi faraona koji sjede na prijestolju visoki su 20 metara, a fasada tog hrama prkosila je svim tadašnjim normama. Kako je takav podvig bio moguć i kako su Egipćani organizirali i vodili takav projekt 1500 kilometara od delte Nila? Arhitekti, arheolozi i moderni inženjeri pronašli su odgovore na ta pitanja u još jednom kolosalnom izazovu: demontaži konstrukcije, kamen po kamen, kako bi je spasili od porasta vodostaja Nila.

 

Tematski blok: Maraton starog Egipta

Ponedjeljak 25. prosinca od 12:30 i utorak 26. prosinca od 12:15


Krenite na putovanje s nama kroz pijesak vremena s našim posebnim blokom emisija o čudima starog Egipta isključivo na kanalu Vlasat History. Svjedočite odvijanju povijesti u emisijama poput 'Dekodiranja Sakkare', 'Kleopatrina tajna grobnica' i 'Izgubljena piramida,' i ne propustite premijere sjajnih dokumentaraca 'Piramida u Gizi: Posezanje za zvijezdama', koji otkriva nebeske tajne kultne piramide, i 'Abu Simbel: Divovi Nila', očaravajući pogled na neka kolosalna čuda uz rijeku. Uključite se u izvanrednu dozu egiptologije koja vas prenosi u srce najčarobnijih drevnih misterija!

 

Piramida u Gizi: Posezanje za zvijezdama

Utorak 26. prosinca u 12:15

Svijet je fasciniran piramidama u Gizi. Egiptolozi još i danas naporno rade kako bi otkrili tajne iza ovih kamenih divova izgrađenih prije više od 4500 godina. Majstori graditelji Keopsa, Kefrena i Mikerina zasigurno su imali određenu razinu razumijevanja i stručnosti. Jesu li bili nadahnuti svijetom oko sebe, prirodom, Suncem, pa čak i zvijezdama? Ovaj dokumentarac istražuje razne teorije i nedavna globalna otkrića u arheologiji, egiptologiji, astronomiji i astrofizici kako bi dešifrirao tragove koje su stari Egipćani ostavili na visoravni Giza te tako dokazali da ništa nisu prepustili slučaju i da su ove tri piramide zapravo duboko povezane s kozmosom.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt