Otkrivamo kako se riješiti zagonetnih vrtoglavica i nesnosnih glavobolja

Koliko ste puta osjetili čudno zanašanje, šum u uhu, nelagodu dok hodate kao da vam se ljulja tlo pod nogama ili ste se učestalo budili tijekom noći uz glavobolju, mučili se s nesanicom? Javlja li vam se vrtoglavica kada mijenjate položaj u krevetu prilikom okreta na drugu stranu? Zavrti vam se soba?

U današnje doba ovo su učestali simptomi ljudi diljem svijeta, koji su ova zagonetna stanja smatrali dijelom svog užurbanog i stresnog načina života pokušavajući se nositi sa situacijom i naviknuli se živjeti s njom. Ali čemu se privikavati kada imamo način kako se u potpunosti riješiti vrtoglavica i glavobolja? 

Krenimo redom

Tenzijske glavobolje dobro su nam poznate jer njih uzrokuje loše držanje kralježnice, nepravilno sjedenje, dugotrajan rad za kompjuterom ili mobitelom i promjenjiva emocionalna stanja. Cervikogenim glavoboljama je uzrok vratna kralježnica i poremećaji u gornjem dijelu leđa, a simptomi koje ova vrsta glavobolja izaziva su bol u stražnjoj strani glave, bol u jednoj strani lica i područja oko očiju, ukočenost, bol pri kašljanju ili određenim pokretima glave.

No često se pitamo što se zapravo događa kad glavobolja izostaje i kad nam se samo zagonetno ljulja? Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod mag.physioth. Velibora Viboha, doktoranda na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, koji se problemom vrtoglavice i cervikalnog dijela kralježnice bavi već dugi niz godina. Mučnina i povraćanje, malaksalost, nestabilnost, gubitak ravnoteže, zamagljen vid , gubitak sluha, gubitak osjećaja dodira, otežan govor, kratkotrajan gubitak svijesti ozbiljne su problematike kada svi hitno posežemo za opsežnom dijagnostikom poput magnetske rezonancije, RTG-a ili CT-a no i nakon detaljnih analiza najčešće srećom dobijemo uredne nalaze. Imamo osjećaj da smo u nekom začaranom krugu jer nam se simptomi ponavljaju, a svi nam govore kako je apsolutno sve u redu i da se trebamo prestati brinuti i živjeti u strahu.


Sve navedeno rezultiralo je kod Viboha zaključkom kako prvenstveno treba učiniti vrlo važnu razliku u dijagnostici benigne pozicijske vrtoglavice te problematike vratnih kralježaka, popularnog atlasa odnosno zone C1-C7. Sve više pacijenata na preporuku dolazi upravo u k njemu i prepušta mu se s punim povjerenjem. Na stručnoj procjeni nakon niza učinjenih dodatnih testova Viboh uvijek detaljno postavlja dijagnozu i potom kombinacijom nekoliko vrsta različitih manualnih tehnika u svega nekoliko terapija zauvijek otklanja probleme s kojima se pacijenti godinama muče.


Zahvaljujući njegovom znanju i stručnosti brojni poznati sportaši poput , Donna Vekić, Ana Konjuh, Ivan Dodig, Marin Čilić, Filip Hrgović kao i poznate osobe iz javnog života glumci Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Igor Mešin, Jasna Palić Picukarić, balerina Anamarija Markotić, prepuštaju mu se u ruke, a povjerenje mu je dao i Hrvatski teniski savez čiji je Viboh godinama jedan od glavnih fizioterapeuta.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt