PROVEDITE VIKEND NA FESTIVALU TOLERANCIJE

Ne propustite priliku pogledati novonominirane filmove za nagradu američke filmske akademije Oscar i francuski César 

Na ovogodišnjem, 17. Festivalu tolerancije, govori se o prihvaćanju i usvajanju principa univerzalnosti, solidarnosti i humanosti. Naslovi s programa mahom su filmovi koji se natječu za najprestižnije nagrade poput Oscara, Césara i Europske filmske nagrade, ili su svoja priznanja već osvojili u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Sundanceu, Torontu, Karlovym Varyma i na Annecyju. Selekciju filmskog programa potpisuju Snježana Tribuson i Boško Picula, uz umjetničku savjetnicu Dinu Pokrajac.

 

U petak navečer u MSU-u nas očekuje film Wima Wendersa Savršeni dani, koji je osvojio nagradu na Cannesu te nominaciju za ovogodišnju nagradu Američke filmske akademije. Gorko-slatka radnja filma prati Hirayamu, koji živi jednostavnim životom čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored savršeno strukturirane radne svakodnevice uživa u slušanju klasičnog rocka i popa na starim audiokazetama. Njegov mali, asketski stan ispunjen je knjigama, kazetama i kutijama s njegovim fotografijama: očito je da je riječ o vrlo inteligentnom i kulturnom čovjeku koji je možda nekoć uživao visok društveni status i izabrao je ovaj redovnički život iz osobnog razloga. Savršeni dani obiluju svojevrsnim ambijentalnim urbanim šarmom. Projekcija kratkometražnog filma I ja plešem, dobitnika nagrade na Berlinaleu, dirljiv je portret generacije mladih Iranaca sputanih krutim pravilima Islamske republike. Na programu se ističe Slučaj Goldman, upravo nominiran za francusku nacionalnu filmsku nagradu César. Kroz intrigantnu radnju filma redatelja Cédrica Kahna pratimo suđenje Pierreu Goldmanu, francuskom ljevičaru i revolucionaru, osuđenom za niz pljački, a potom i misteriozno ubijenom. U Dokukinu KIC prikazat će se kratkometražni dokumentarni film Stranac na vratimaFilm nominiran za nagradu Oscar priča je o pripadnicima male muslimanske zajednice u Indiani koji se licem u lice susreću s američkim marincem koji potajno planira bombardirati njihovu džamiju. Zanimljivo je da je jedna od izvršnih producentica ovog kratkog dokumentarca Malala Yousafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Film za tinejdžere 21. stoljeća Učenici Umberta Prima dokumentira neispričane priče nekolicine mladih židovskih učenika koji za vrijeme nacističke okupacije pohađaju talijansku školu Umberto Primo u grčkom Solunu, a prikazuje se u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Nakon projekcije filma održat će se kratak Q&A za publiku s redateljicom Alessandrom Maioletti.

 

Subota nam u MSU-u donosi film Piletina za Lindu, koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na Festivalu u Annecyju 2023. Kratki film Obećajem ti raj, koji prati Eissa, 17-godišnjeg afričkog migranta u Egiptu, nagrađen je u Cannesu, a film Disco Boy, u kojem glumi poznati hrvatski glumac Leon Lučev, na Berlinaleu. U subotu se ujedno obilježava i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na programu festivala je tijekom cijelog tjedna nekoliko filmova o holokaustu, a u Dokukinu KIC nakon filma Obračunavanja, održat će se Tolerance Talk rasprava – „Nije to bilo baš tako. O poricanju, iskrivljavanju i suočavanju. Čini se nevjerojatnim da gotovo 80 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata ljudi još uvijek niječu i iskrivljuju činjenice o holokaustu. Negiranje i iskrivljavanje činjenica važna je i slojevita tema koja zahtijeva pažljivo, ozbiljno istraživanje i argumentiranje, jer u protivnom – svaki je ishod moguć. U raspravi će sudjelovati Tvrtko Jakovina, Ernest Herzog Dario Špelić, uz moderiranje Jasmine Popović.

 

Festival tolerancije završava u nedjelju projekcijom filmova u Dokukinu KIC. U svom novom dokumentarnom filmu Tata i Tatica nagrađivana švicarska redateljica Daniela Ambrosoli pokazuje što za homoseksualni par znači odgajati djecu. Četiri para, uključujući slavnog baletana Johna Lama i njegova supruga Johna Ruggierija, govore o teškim izazovima i inspirativnim radostima koje su doživljavali dok su stasali kao obitelj. Dokumentarni film Drugi profil prati filmskog producenta Armela Hostioua koji otkriva svoj lažni profil na Facebooku. Suočen s nemogućnošću zatvaranja profila, producent se odlučuje na zanimljivu potragu za svojim dvojnikom. Na samom kraju Festivala nikako ne propustite projekciju filma Sabotaža, koji je posebno istaknula i selektorica Snježana TribusonSabotaža priča dramatičnu nepoznatu priču o ženskoj podzemnoj operaciji u Auschwitz-Birkenauu. Priča je to o ženskom junaštvu i tragediji, ispričana očima Anne Wajcblum Heilman, koja u užasavajućem paklu Auschwitza piše dnevnik u kojem opisuje dramatičnu priču o ženskom herojstvu, otporu i tragediji.

 

Provedite vikend uz ove inspirativne, duhovite i važne filmove, koji će na vas zasigurno ostaviti dojam i proširiti vaš pojam tolerancije. Ulaz na projekcije je besplatan.  

Sve detalje o programu možete pronaći na mrežnoj stranici 17.Festival tolerancije  i na društvenim mrežama Festivala.

 

Program je, kao i dosadašnjih godina, besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Nacionalne kontakt točke CERV Ureda za udruge Vlade RH, Talijanskog instituta za kulturu i drugih partnera. Partneri nisu uključeni u odabir filmova, niti partnerstvo uključuje podršku sadržaju ili porukama filmova.

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt