Umjetna inteligencija predviđat će budućnost – posebice rezultate političkih izbora, te će pomagati političarima da dođu na vlast

Kao futurologinja (ne samo jedna od rijetkih na ovim prostorima neglo i globalno), usmjerena na društvena, politička i gospodarska kretanja u Hrvatskoj, rado bi s Vama podijelila nekoliko činjeničnih okolnosti vezanih uz 2024. super - izbornu godinu.

Ne samo zbog činjenice da će građani Hrvatske ići na birališta u 2024. čak tri puta (radi EU, parlamentarnih te predsjedničkih izbora), nego i činjenice da je ovo zacijelo posljednja izborna godina u kojoj umjetna inteligencija neće igrati veliku i značajnu ulogu.

Umjetnu inteligenciju, na primjer u Sloveniji, za svakodnevne poslovne potrebe rabi tek 11 posto korisnika, dok je situacija u Hrvatskoj znatno lošija (podaci Mitja Trampuž, potpredsjednik Sekcije za kibernetičku sigurnost Slovenije).

Već znamo da mnogi političari različitih razina (od lokalne do najviše državničke) i te kako koriste umjetnu inteligenciju za pisanje govora. Mnogi je koriste i za analitiku podataka, kao i takozvanu online špijunažu. Više nego ikada dolazi od izražaja izjava poslovnog konzultanta Petera Druckera u kojoj kaže „Najbolji način da predvidite budućnost jeste da je sami kreirate!” Pa se neki političari na našim prostorima ufaju da će uz pomoć AIa stvarati tu budućnost i tako doskočiti  događajima nad kojima nemaju kontrolu.

Alati za analizu temeljeni na umjetnoj inteligenciji omogućit će korisnicima izvlačenje potrebnih informacija iz velikih količina podataka. To će osigurati bolje donošenje odluka političara pred kojima se nalaze, poboljšano upravljanje rizicima i prepoznavanje novih društvenih, gospodarskih, ali i političkih prilika. AI će igrati ključnu ulogu u marketinškim strategijama, pomažući političarima da optimiziraju svoje reklamne kampanje, identificiraju potencijalne birače i personaliziraju interakcije s njima.  

Više o ovoj temi i svemu što će u pogledu političkih izbora i korištenja iste od strane političara raditi umjetna inteligencija možete pročitati na ovom linku

Noviji Stariji

Obrazac za kontakt